Wouter van der Waerden
Student master Ondernemingsrecht 2023-2024
Mijn naam is Wouter van der Waerden en in studiejaar 2023-2024 heb ik de master Ondernemingsrecht aan de Erasmus School of Law gevolgd.
De interesse in dit rechtsgebied werd aangewakkerd in de bachelor tijdens het vak Recht & Bedrijf. Ondernemingsrecht, één van de drie takken uit dit vak, trok direct mijn interesse wegens mijn achtergrond in (bedrijfs)economie. Er bestond daarna weinig twijfel over mijn masterkeuze. Terugkijkend, ben ik gedurende het jaar alleen maar enthousiaster geworden over dit vakgebied.
Blok 1 bestrijkt tien weken en het vak heet het Onderzoekspracticum. De naam doet recht aan de inhoud van het vak, want elke week ben je op een actieve wijze bezig met het bestaan van de vele rechtspersonen die ons rechtsstelsel kent. In de werkgroep geven de studenten wekelijks presentaties, houden ze discussies over de bestudeerde literatuur en bespreken ze de schriftelijke opdrachten die zowel individueel als in groepsverband zijn gemaakt. In dit vak zijn er bovendien enkele gastcolleges, die op een vermakelijke wijze ervaringen uit de praktijk delen. Deze intensieve werkgroep zorgt er direct voor dat studenten elkaar beter kunnen leren kennen.
In blok 2 volgt iedereen het verplichte vak Corporate Governance en Corporate Litigation. Dit vak weerspiegelt een klassiek rechtsgebied binnen ondernemingsrecht, maar vergeet de hedendaagse duurzaamheidscasus bijvoorbeeld niet. Het vak Corporate Governance en Corporate Litigation richt zich op de interne structuur van N.V.’s en B.V.’s, op de aansprakelijkheidspositie van functionarissen van N.V.’s en B.V.’s en op juridische procedures rondom vennootschappen. Het is een breed vak, waardoor de casuscolleges een duidelijk beeld geven over de wijze van tentaminering. De colleges worden niet door één hoogleraar gegeven, maar er is een breed scala aan mensen die een college geven. Dit zijn niet alleen hoogleraren uit Rotterdam, maar bijvoorbeeld ook hoogleraren uit andere steden en advocaten die in de praktijk actief zijn.
In blok 3 volgt iedereen het verplichte vak Fusies, Reorganisaties en Insolventie. Dit is evenals Corporate Governance & Corporate Litigation het enige vak dit blok, maar de praktijk kan door de studenten ook opgezocht worden via de Masterclass Fusies & Overnames van Houthoff. Ik vond dit een erg leuk moment om de masterkennis die net was opgedaan in Blok A Fusies van dit vak te testen in de intensieve masterclass. Er is door Houthoff een leuke inkijk gegeven in de praktijk. Een aanrader voor studenten die geïnteresseerd zijn in M&A. In dit blok wordt tevens een begin gemaakt met de scriptie.
In blok 4 dienen de studenten zelf twee vakken te kiezen, waarvan één van de twee een gebonden keuzevak is en de ander een vrij keuzevak. Dit is een mooi moment voor de studenten om hun opgebouwde interesse te gebruiken voor het kiezen van de keuzevakken. Ik vond het prettig om twee (kleinere) vakken te hebben na de vorige blokken. De vakken waren wat specifieker. De voorgaande vakken zijn echter cruciaal om een goede ondernemingsrechtelijke basis op te bouwen.
In blok 5 staat de scriptie centraal en wordt daarnaast het vak De Beursvennootschap In Het Financieel Toezichtsrecht gevolgd. Dit is wederom een kleiner vak, zodat de tijdsverdeling goed gemaakt kan worden. Het vak is een mooie verdieping en speelt bovendien goed in op de realiteit. Zo hebben wij een live webcast tijdens een college bekeken, waarin een discussie plaatsvond over een casus die de kranten al een aantal keer had gehaald. De discussie sloot perfect aan op de te behandelen stof.
Deze master is mij ontzettend goed bevallen. Het is een master die veel onderwerpen bevat en die daarbij de specialisten uit het vakgebied op een vermakelijke, interessante wijze deze stof laat overbrengen op de studenten. Deze docenten staan open voor een gesprek en interessante discussies. Daarnaast wordt er veel georganiseerd om de studenten in contact te brengen met de praktijk. Ik kan deze master dan ook aanraden!