Mijn naam is Mina Pooyan en in 2024 ben ik afgestudeerd aan de master Financieel recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voorafgaand hieraan heb ik de bachelor Rechtsgeleerdheid gevolgd, eveneens aan de Erasmus Universiteit, waarvan ik in 2023 ben afgestudeerd. Mijn masterscriptie had als thema: “Een Bijzondere Zorgplicht voor Cryptodienstverleners: (on)nodig?”. Hierin heb ik onderzoek gedaan naar de wenselijkheid van een bijzondere zorgplicht voor cryptodienstverleners binnen de EU-regelgeving, met een specifieke focus op MiCAR, het Europese wetgevingspakket voor het reguleren van crypto's en aan crypto's gerelateerde diensten.
Ik koos destijds voor de master Financieel recht vanwege mijn interesse in de dynamiek tussen recht en financiële markten. Waar Fiscaal recht de nadruk legt op belastingen en rechtsgeleerdheid op bredere juridische concepten, biedt Financieel recht een unieke focus op de complexe interacties binnen financiële markten. De praktijkgerichte aanpak en actuele onderwerpen van Erasmus School of Law spraken mij direct aan. Bovendien wist ik dat deze master perfect aansloot bij mijn ambitie om complexe juridische en financiële vraagstukken te begrijpen en te analyseren.
De opleiding heeft mijn verwachtingen overtroffen. Het curriculum was breed en actueel, met vakken die diep ingingen op complexe vraagstukken. Alle vakken waren goed georganiseerd, met inspirerende (gast)docenten, interessante opdrachten en boeiende colleges. Hoewel ik alle vakken waardevol vond, sprongen Kapitaalmarktrecht, Ethiek, Duurzaamheid en Compliance, en Fintech eruit door hun inhoudelijke diepgang.
De master heeft een belangrijke brug geslagen naar mijn eerste carrièrestap en biedt een duidelijke toegevoegde waarde voor iedereen met ambities in de financiële wereld. Voor iemand zonder economische achtergrond, zoals ik, bood de opleiding een unieke kans om vertrouwd te raken met de dynamiek van de financiële sector. De combinatie van juridische kennis en economische inzichten heeft mij uitstekend voorbereid op een rol binnen de financiële wereld.
De opleiding heeft ook geleid tot persoonlijke groei. Omdat veel onderwerpen nieuw voor mij waren, moest ik regelmatig uit mijn comfortzone stappen. De actualiteit van de thema’s stimuleerde mij om creatiever en zelfstandiger te worden in mijn aanpak. Dit gold ook voor mijn scriptie, waarin ik zelfverzekerder en behendiger ben geworden als onderzoeker. Deze ontwikkeling heeft niet alleen mijn academische vaardigheden versterkt, maar ook mijn vertrouwen vergroot in het aanpakken van complexe vraagstukken.
De opleiding heeft tevens mijn maatschappelijke bewustzijn vergroot. Het heeft mij geleerd om breder te kijken naar juridische en economische vraagstukken en meer na te denken over waarom regels en systemen bestaan en met welk doel ze zijn ontworpen. Dit besef heeft mijn inzicht verdiept in de impact van wetgeving op zowel individuen als de samenleving.
De slogan van Erasmus School of Law, #whereLawMeetsBusiness, benadrukt hoe recht en bedrijfsleven hand in hand gaan. Het recht biedt kaders en waarborgen voor een eerlijke bedrijfsvoering, terwijl het bedrijfsleven juridische kennis toepast om groei en innovatie te realiseren.
Aan toekomstige studenten wil ik meegeven: grijp elke kans om te netwerken en stel vragen. De docenten en gastsprekers zijn waardevolle bronnen van inspiratie. Wees niet bang om kritisch te zijn – het recht is een dynamisch vakgebied, en jouw inbreng kan verschil maken!