Gezondheidsrecht

Law, Society & Crime
André den Exter

Het gezondheidsrecht is het rechtsgebied dat ziet op de relatie patiënt-hulpverlener-zorgverzekeraar. Centraal staat de toegang tot gezondheidszorgvoorzieningen.

Sectie Gezondheidsrecht 

Masteronderwijs

De sectie Gezondheidsrecht verzorgt de master Recht van de Gezondheidszorg: Wil jij met jouw kennis van zaken snel carrière maken en ben je betrokken bij maatschappelijk relevante thema’s binnen het gezondheidsrecht waaronder betaalbare medicijnen, houdbaarheid van het zorgstelsel, samen beslissen, zorgfraude? Heb jij interesse in de verhoudingen tussen patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars? Dan is Recht van de Gezondheidszorg jouw studie!

Klik hier voor meer informatie.

Minor 

De minor Recht en Gezondheidszorg: een minor die zich richt op de rechtsbetrekkingen tussen de belangrijkste partijen in de gezondheidszorg: de burger als patiënt, de zorgaanbieder (bijvoorbeeld arts of ziekenhuis), de zorgfinancier (zoals verzekeraar of gemeente) en de burger als verzekerde. Gedurende deze minor leer je zowel over algemene wetgeving - waaronder strafrecht, bestuursrecht en privaatrecht - als specifieke wetten die geschreven zijn voor de gezondheidszorg. Hierdoor is gezondheidsrecht een horizontaal specialisme.

In deze minor komen diverse onderwerpen aan bod, waaronder de rechten en plichten van patiënten en zorgprofessionals, het medisch beroepsgeheim, medische aansprakelijkheid, medisch tucht- en klachtrecht, beslissingen rondom het levenseinde, en regelgeving op het gebied van jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Daarnaast wordt ook de internationale dimensie behandeld: het recht op gezondheidszorg is immers een fundamenteel mensenrecht.

Klik hier voor meer informatie.

Pre-master

De pre-master Recht van de Gezondheidszorg: een pre-master voor afgestudeerde studenten met een wo-bachelor Gezondheidswetenschappen of Geneeskunde die na afronding toegang krijgen tot de master Recht van de Gezondheidszorg. 

Klik hier voor meer informatie.

 

Voor een overzicht van alle beschikbare Engelstalige cursussen op video, kun je deze link raadplegen.

 

Nieuws

Arts betrapt op doorverkopen diabetesmedicatie via Marktplaats: snelle bijverdienste of einde carrière?

Hoogleraar Martin Buijsen vertelt meer over de acties van de arts die Ozempic verkocht via Marktplaats en de mogelijke consequenties van dit gedrag.
Martin Buijsen

Juridische zorgplicht en betaalbare medicijnen: Eva Ulenkate wint VGR Scriptieprijs 2024

Eva Ulenkate, alumna, deed onderzoek naar een wettelijke zorgplicht voor farmaceutische bedrijven en zij won daarmee de VGR Scriptieprijs 2024.

Wat doet het afschaffen van het eigen risico voor chronisch zieken met jouw zorgpremie?

Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, legt de problemen uit omtrent het afschaffen van het eigen risico voor chronisch zieken.
Martin Buijsen

Het VVD-voorstel: is een vaccinatieplicht toegestaan?

Martin Buijsen gaat in op het weigeren van toegang aan ongevaccineerde kinderen op kinderdagverblijven en basisscholen.
Martin Buijsen

De farmapiraat: ondernemerschap in optima forma of een kwalijke zaak?

In dit artikel gaat André den Exter in op excessieve prijzen van geneesmiddelen.
André den Exter

NZa legt CZ en Menzis aanwijzing op wegens wachttijden

Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht, gaat in op de aanwijzingen die de NZa heeft opgelegd aan CZ en Menzis, en vertelt over de groeiende wachttijden.
Stethoscoop, mondkapje en hand met hart

Abortus in de grondwet en uit het strafrecht: symbolisch of uiterst noodzakelijk?

Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht, vertelt over de mogelijke wijzigingen in de Nederlandse abortuswetgeving.
Martin Buijsen

Kinderhartcentrum UMC Utrecht blijft open, maar voor hoelang?

André den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht, gaat in op de uitspraak van rechtbank Midden-Nederland over de sluiting van Nederlandse kinderhartce
André den Exter

Palliatieve zorg als oplossing voor tekortkomingen van het zorgsysteem

Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, deelt zijn zorgen over de behandelwijze van patiënten met psychische problematiek
Martin Buijsen

Vervolgoperatie borstreconstructie niet vergoeden? “Er wordt gediscrimineerd”

Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht, legt uit dat sprake is van discriminatie bij het vergoeden van vervolgoperaties van borstreconstructies.
Twee artsen die aan het hechten zijn in een operatiekamer.

Evenementen

Master Open Dag

Ontdek welke master het best bij jou past, stel al je vragen aan studenten en docenten of volg praktische sessies over het maken van de juiste studiekeuze.

Evenementen (archief)

Onderzoek medewerkers

Projecten

  • Rapport De hoor plicht van burgemeesters in de wet verplichte geestelijke gezondheidszorg t.b.v. het Genootschap voor Burgemeesters 2021
  • Rapport Recht en Gezondheid, Een verkennend onderzoek naar de mogelijke samenloop tussen juridische problemen en gezondheidsproblemen in de praktijk van Nederlandse huisartsen, Raad voor Rechtsbijstand 2022

Deze clinic wordt verzorgd door aan de sectie verbonden advocatenkantoren gespecialiseerd in het gezondheidsrecht. Ervaren advocaten zullen je meenemen in spraakmakende casuïstiek en dilemma’s, en nodigen je uit mee te denken over mogelijke oplossingsrichtingen.

Tijdens de praktijkdagen komen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder:

  • Patiëntenrechten (weigering vergoeding levensreddend geneesmiddel, wel of niet vooraf informeren over een medische ingreep, veronderstelde of expliciete toestemming van de patiënt)
  • Medisch tuchtrecht (afwijken van beroepsnormen, geheimhoudingsplicht en doorbreking medisch beroepsgeheim)
  • Medische aansprakelijkheid (schending goed hulpverlener schap en civiele aansprakelijkheid)

Door deelname aan de clinics ontwikkel je verschillende vaardigheden die bruikbaar zijn voor een carrière als jurist.

Contact

André den Exter

Mr. dr. A.P. (André) den Exter

E-mailadres
denexter@law.eur.nl
Adres
Burg. Oudlaan 50
3000DR
Rotterdam

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen