Flexibel studeren in de gezondheidszorg: de deeltijdmaster Recht van de Gezondheidszorg in Rotterdam

Een master volgen terwijl je werkt in de zorg of andere verplichtingen hebt? Vanaf komend collegejaar is dat mogelijk met de nieuwe deeltijdvariant van de master Recht van de Gezondheidszorg aan Erasmus School of Law. Eén van de initiatiefnemers, nu mastercoördinator en docent Mai Fleetwood Bird, zelf jurist en voormalig werkzaam in zorg, vertelt hoe deze opleiding inspeelt op een groeiende behoefte. 

Een master met en voor de praktijk 

 Het gezondheidsrecht staat midden in de actualiteit. Of het nu gaat om zorgfraude, betaalbaarheid van medicijnen of ethische dilemma’s bij medische ingrepen - de juridische aspecten van de zorg raken ons allemaal. De master Recht van de Gezondheidszorg leidt studenten op tot juristen met diepgaande kennis van deze thema’s, met vakken als Zorgverleningsrecht, Samen Werken in de Zorg en Grondslagen Ethiek en Gezondheidsrecht. 

Tot nu toe was deze opleiding alleen als voltijdmaster beschikbaar. Maar in de praktijk blijkt dat er een groep mensen is die graag de overstap naar het gezondheidsrecht wil maken, maar zich niet fulltime kan inschrijven. “Veel geïnteresseerden zijn al werkzaam in de zorg of hebben andere verplichtingen, zoals een gezin of mantelzorg,” legt Mai Fleetwood Bird uit. “Voor hen is een voltijdopleiding simpelweg niet haalbaar.”  

Dat juist Mai aan de basis staat van deze nieuwe deeltijdvariant is geen toeval. Ze weet uit eigen ervaring hoe uitdagend het kan zijn om naast een baan en gezin te studeren - en hoe belangrijk het is dat onderwijs ook aansluit op het leven van werkende professionals. “Ik was zelf ook geen standaardstudent. Werken in de zorg, een gezin, en toch studeren. Dan weet je hoe belangrijk het is dat onderwijs ook aansluit op de rest van je leven." 

Een flexibele opzet met dezelfde kwaliteit 

De nieuwe deeltijdvariant biedt uitkomst. Studenten krijgen exact dezelfde opleiding als in de voltijdse variant, met dezelfde docenten, vakken en toetsing. Het verschil? De studielast wordt verdeeld over twee jaar en de opleiding is hybride vormgegeven. “Wie dat wil, kan naar de campus komen voor hoorcolleges en werkgroepen,” zegt Mai. “Maar voor wie dat lastig is, bieden de online mogelijkheden uitkomst. Hoorcolleges worden digitaal beschikbaar, werkgroepen kunnen online gevolgd worden en scriptiebegeleiding gebeurt flexibel.” 

“Flexibiliteit is dan ook ons uitgangspunt,” benadrukt Mai. “We willen juist dat studenten betrokken blijven en elkaar leren kennen. Daarom stimuleren we campusbezoek en contact met docenten en medestudenten, maar we begrijpen ook dat dat niet voor iedereen mogelijk is.”  

Voor wie is deze master? 

 De deeltijdmaster is ontworpen voor een brede doelgroep. Werkende professionals in de zorg, zoals geneeskundestudenten en artsen, beleidsmedewerkers en zorgbestuurders, kunnen zich hiermee juridisch verdiepen en hun carrière verbreden. Ook studenten die een tweede master willen volgen, kunnen baat hebben bij de flexibele opzet.  

Daarnaast speelt inclusiviteit een grote rol. De hybride vorm maakt het voor mensen met een beperking, mantelzorgers of studenten met onregelmatige werktijden eenvoudiger om de opleiding te volgen. “We hopen echt dat dit een drempel wegneemt voor mensen die anders niet de stap zouden zetten,” vertelt Mai.  

De opleiding sluit daarnaast goed aan bij de arbeidsmarkt. Alumni vinden doorgaans snel een baan in de zorgsector, bij de overheid of in de advocatuur. Door de sterke verbinding met de praktijk, denk aan gastdocenten uit ziekenhuizen, zijn studenten goed voorbereid op hun carrière. 

Een energieke leeromgeving, ook in deeltijd 

 Deeltijdstudenten blijven net zo nauw betrokken bij de opleiding als hun voltijdse collega’s. Werkgroepen en scriptiebegeleiding worden op dezelfde manier aangeboden, zowel op de campus als online. De ervaring van het studeren kan dus deels verschillen per student, afhankelijk van hoe vaak iemand fysiek aanwezig is, maar de onderwijskwaliteit en interactie blijven gelijk. 

“Veel studenten willen naast hun studie actief blijven in een academische gemeenschap,” vertelt Mai. “Daarom moedigen we deelname aan het Rotterdams Gezondheidsrecht Dispuut aan. Dit dispuut organiseert werkbezoeken aan rechtbanken en advocatenkantoren, en stimuleert verbinding tussen studenten. Ook deeltijdstudenten kunnen hier volledig aan deelnemen.” 

 Eerste stap zetten? Aanschuifcolleges en persoonlijk contact 

 Wie wil kennismaken met de opleiding kan laagdrempelig deelnemen aan een aanschuifcollege. Het eerste hoorcollege van verschillende vakken is open voor geïnteresseerden. Tijdens de Online Master Q&A avond op 23 april vertelt Mai Fleetwood Bird alles over de (deeltijd)master. Graag al eerder meer te weten komen over de master? Ook buiten de Q&A om is het mogelijk om één-op-één in gesprek te gaan over de mogelijkheden en verwachtingen.

Meer informatie

Meer weten? Kijk op de informatiepagina over de Master Recht van de Gezondheidszorg.  Vragen of het inplannen van een één-op-één gesprek? Neem contact op met Mai Fleetwood Bird via de mail: fleetwoodbird@law.eur.nl 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen