De invloed van digitalisering op werk, welvaart & ondernemerschap

Sectorplan SSH-Breed
Polak Building buitenkant van het gebouw in de zon.
Logo van SSH-breed.

Het Sectorplan SSH-Breed (Dwars Doorsnijdend Thema) is gewijd aan de maatschappelijke effecten van digitalisering, waarbij vanuit vijf verschillende perspectieven wordt gekeken. De bijdrage van Erasmus Universiteit Rotterdam is volledig gericht op de effecten van digitalisering op werk, welvaart en ondernemerschap. 

Het interdisciplinaire Erasmus Sectorplan SSH-Breed is een van de drie plannen in de SSH-sector die financiering hebben ontvangen. Dit Sectorplan SSH-Breed is volledig gewijd aan de maatschappelijke effecten van digitalisering, waarbij het vanuit vijf verschillende perspectieven wordt bekeken.  

Bij EUR zijn hierbij de volgende zes faculteiten betrokken: Erasmus School of Economics (ESE), Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC), Erasmus School of Law (ESL), Erasmus School of Philosophy (ESPhil), Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB), en Rotterdam School of Management (RSM).

Scope van het programma

De stabiliteit en duurzaamheid van een samenleving is in grote mate afhankelijk van de manier waarop haar leden hun dagelijks brood verdienen. Wat voor soort werk doen ze? Kan iedereen deelnemen aan de arbeidsmarkt? Zijn er kansen voor ondernemerschap en wordt innovatie voldoende gefaciliteerd? Wat is de basis voor welvaart en hoe is de welvaart verdeeld? 

Door de digitalisering van werk, zowel binnen als steeds vaker buiten traditionele organisaties veranderen de antwoorden op bovenstaande, evenals vele andere gerelateerde vragen, fundamenteel en in een ongekend tempo. Zo heeft cloud computing in combinatie met low latency netwerktechnologie geleid tot het opheffen van afstand, waardoor het minder noodzakelijk en vaak zelfs onnodig is om naar een specifieke locatie te gaan om (samen) te werken. Gestimuleerd door de veranderingen die nodig waren als gevolg van de Covid-pandemie, zijn allerlei online interacties die we voorheen als ongebruikelijk of zelfs onwettig beschouwden, zoals online aandeelhouders-vergaderingen, plotseling business as usual geworden. 

Naast het fysieke aspect van werken zijn ook de organisatorische aspecten veranderd. Het aantal zelfstandigen dat hun diensten via het internet aanbiedt is explosief gestegen. “Influencer” is een nieuw type baan geworden dat veel mensen aanspreekt. De platformeconomie groeit snel en zal naar verwachting tegen 2030 30% van de totale wereldeconomie uitmaken. 

Bovendien verandert de aard van het werk in veel sectoren als gevolg van digitalisering. Zo kan de toenemende monitoring van ons gedrag door slimme technologieën en het toenemende gebruik van AI de basis vormen voor slimme suggesties om de manier waarop we werken en de efficiëntie te verbeteren, maar het kan ook het recht om met rust gelaten te worden ondermijnen. 

En last but not least, de snelgroeiende beschikbaarheid van gegevens over producten, processen, consumentengedrag en investeringen door concurrenten, heeft grote invloed op de manier waarop we beslissingen nemen in de context van werk, welvaart en ondernemerschap. Hoe kunnen we in ons werk beter gebruik maken van de enorme hoeveelheden gegevens die in cyberspace beschikbaar zijn en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de juiste conclusies trekken, ondanks de enorme hoeveelheid gegevens waarmee we worden geconfronteerd?   

Aangezien alle genoemde vragen en uitdagingen betrekking hebben op snelle ontwikkelingen, is er geen tijd te verliezen om deze ontwikkelingen grondig te bestuderen en te begrijpen. Door expertise uit een breed scala aan disciplines te combineren, streven we ernaar een beter begrip te ontwikkelen van de enorme kansen die digitalisering biedt voor individuele werknemers, hun organisaties en de samenleving als geheel. Tegelijkertijd willen we ook een beter begrip ontwikkelen van de nadelen en risico's ervan. Zowel vanuit academisch als maatschappelijk perspectief vormt dit een enorme uitdaging in relatie tot een snel bewegend doel, en om dit effectief aan te pakken is expertise uit alle betrokken sociale en geesteswetenschappen onmisbaar.   

Overzicht van de thema’s 

Tegen de achtergrond van het overkoepelende thema ‘De invloed van digitalisering op werk, welvaart en ondernemerschap’ zijn de volgende vijf thema's gedefinieerd:  

De digitale samenleving verkent de verschillende implicaties van digitalisering in een breed scala aan maatschappelijke contexten, uitgaande van het idee van digitale democratie en de verbanden met begrippen als welvaart, werk en innovatie. Het thema biedt een breed kader voor andere thema's en laat zien hoe vraagstukken rond ongelijkheid, rechtvaardigheid, ontwrichting en participatie ten grondslag liggen aan digitale transformaties die samenhangen met technologieën als kunstmatige intelligentie, aanbevelingssystemen, automatisering en extended reality.

De digitalisering van de mondiale samenleving en de hedendaagse cultuur biedt ongekende mogelijkheden voor participatie, samenwerking en communicatie. Meer specifiek biedt digitalisering op het gebied van werk, welvaart en ondernemerschap een breed scala aan mogelijkheden die ons zowel als werknemer of ondernemer en als burger en consument beïnvloeden. Dit stelt ons in staat om begrippen als welvaart en democratie te heroverwegen en er de mogelijkheden van technologieën in op te nemen.

Het feit dat de regels voor werken en voor het creëren van welvaart op een fundamenteel niveau opnieuw kunnen worden gedefinieerd, is echter niet alleen maar goed nieuws. Parallel aan de ontwikkeling van de nieuwe mogelijkheden die hierboven zijn geschetst, transformeren grote mondiale spelers, zoals big tech-bedrijven en bepaalde machtige natiestaten, het mondiale maatschappelijke ecosysteem op een top-down manier die diepgaand onderzoek verdient. Zij sturen aan op een transformatie die veel van de garanties, waarborgen en controles met betrekking tot werk die de afgelopen 120 jaar vooral in de EU geleidelijk zijn ingevoerd, overbodig maakt. Deze risico's manifesteren zich bijvoorbeeld als oneerlijkheid, algoritmische discriminatie, desinformatie, uitbuiting en vervreemding.

Dit thema stelt kritische vragen die de macrobenadering van SSH-Breed vormgeven, waarbij niet alleen de maatschappelijke determinanten van welvaart, werk en ondernemerschap worden onderzocht, maar waarbij ook deze concepten zelf en de veronderstellingen die daaraan ten grondslag liggen worden bevraagd. Enkele voorbeelden van vragen zijn: Wat zijn geschikte normatieve kaders om de ethiek van digitalisering te beoordelen, bijvoorbeeld met betrekking tot algoritmische eerlijkheid? Welke uitdagingen stelt digitalisering aan de normatieve theorie van de arbeidsmarkt? Wat is de verantwoordelijkheid van de overheid, bijvoorbeeld met betrekking tot de snelgroeiende platformeconomie of de bestaande belastingsystemen? Wat mag worden verwacht van de private sector, om ervoor te zorgen dat digitalisering fungeert als motor voor inclusieve welvaart? Welke methodologische veranderingen zijn nodig om dergelijke kwesties adequaat aan te pakken? Hoe veranderen de vaardigheden die nodig zijn voor professioneel succes en participatief burgerschap? Wat kan er worden gedaan om de negatieve effecten van digitalisering voor de werkende en niet-werkende bevolking te verzachten? Wat is er nodig om de mogelijke voordelen ervan beter te benutten?

Leads

WieFaculteitContact
Nicholas VrousalisErasmus School of Philosophyvrousalis@esphil@eur.nl
João Ferreira GonçalvesErasmus School of History, Culture and Communication ferreiragoncalves@eshcc.eur.nl

Leden

WieFaculteitContact
Sarah BertrandErasmus School of History, Culture and Communicationbertrand@eshcc.eur.nl
Ofra KleinErasmus School of History, Culture and Communicationklein@eshcc.eur.nl
Giulia NapolitanoErasmus School of Philosophynapolitano@esphil.eur.nl
Yagmur OzdemirRotterdam School of Managementozdemir@rsm.nl
Chandrika RatheeRotterdam School of Management rathee@rsm.nl

 

Binnen dit thema kijken we naar de juridische en organisatorische aspecten van digitalisering op het gebied van werkprocessen en producten. Digitalisering wordt breed opgevat, wat betekent dat een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot digitale transformaties wordt meegenomen in ons onderzoek en onderwijs. Digitalisering kan betrekking hebben op inhoudelijke zaken, zoals de ontwikkeling van digitale producten. Het kan ook betrekking hebben op processen, zoals het verkopen van producten en het leveren van diensten via online platforms of het gebruik van digitale hulpmiddelen bij het besturen van een onderneming. 

De toepassing van digitale hulpmiddelen kan zowel voordelen als risico's met zich meebrengen. Digitalisering kan bijvoorbeeld bijdragen aan meer efficiëntie, een hogere omzet en het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen. Maar digitalisering kan ook ongewenste (neven)effecten hebben, bijvoorbeeld snelle kleine 24/7 leveringen van boodschappen gefaciliteerd via online platforms zijn handig, maar niet erg duurzaam en hebben geleid tot verkeersveiligheidsproblemen in steden. Een ander probleem is de verantwoordelijkheid (en de daarmee samenhangende aansprakelijkheid) voor systeemrisico's.

Vragen die aan de orde kunnen komen zijn: Wat is de impact van digitalisering op organisaties en mensen? Hoe worden werkprocessen beïnvloed? Welke maatregelen moeten worden genomen om de resultaten van digitalisering te optimaliseren? Hoe kunnen de risico's of nadelen worden vermeden of geminimaliseerd? Is het juridisch kader adequaat om digitalisering te faciliteren en tegelijkertijd de risico's te beperken? Moet het juridisch kader worden aangepast en zo ja, hoe?

Verantwoording, beheersbaarheid en optimalisatie zijn belangrijke onderwerpen die kunnen worden gerelateerd aan:

  • oprichting en bestuur van juridische entiteiten;
  • de aard van werkprocessen en hun resultaten;
  • de mechanismen voor handel en dienstverlening, inclusief de opkomst van de platformeconomie;
  • betaling voor producten en diensten.

Lead

WieFaculteitContact
Martien SchaubErasmus School of Lawschaub@law.eur.nl
Philipp CorneliusRotterdam School of Managementcornelius@rsm.nl

Leden

WieFaculteitContact
Vladimir BelevErasmus School of Lawbelev@law.eur.nl
Kathrin BornerRotterdam School of Managementborner@rsm.nl 
Sean BrüggemannErasmus School of Economicsbruggemann@ese.eur.nl
Greetje CorporaalRotterdam School of Managementcorporaal@rsm.nl
Izabela DerdaErasmus School of History, Culture and Communicationderda@eshcc.eur.nl
Léon DijkmanErasmus School of Lawdijkman@law.eur.nl 
Julie HoppenbrouwersErasmus School of Lawhoppenbrouwers@law.eur.nl
Titiaan KeijzerErasmus School of Lawkeijzer@law.eur.nl
Julia KrämerErasmus School of Lawj.k.kramer@law.eur.nl
Shu LiErasmus School of Lawli@law.eur.nl
Mthuthukisi MalahlekaErasmus School of Lawmalahleka@law.eur.nl
Clemens MüllerErasmus School of Economicsc.mueller@ese.eur.nl
Eugene PuynRotterdam School of Managementpyun@rsm.nl
Enrique Santamaria Echeverria Erasmus School of Lawsantamariaecheverria@law.eur.nl
Josje de VogelErasmus School of Lawdevogel@law.eur.nl
Cees ZweistraErasmus School of Lawzweistra@law.eur.nl

Door de technologische vooruitgang en bijvoorbeeld het ongekende niveau van digitale tracegegevens, zullen digitale technologieën werk en organiseren (opnieuw) vorm blijven geven. Deze nieuwe manieren van werken (HNW) zullen invloed hebben zowel private als publieke organisaties, werk en banen binnen en buiten de organisatie, werknemers en hun welzijn, hun competenties, de relatie tussen leidinggevenden en hun werknemers, en hoe ze worden bestuurd.

Onderzoekers binnen dit thema zullen zich richten op onderzoeksvragen op het niveau van de organisatie en het netwerk, evenals op het niveau van individuele werknemers en teams, bijvoorbeeld hoe veranderingen op organisatieniveau samenhangen met uitkomsten op individueel niveau. Hoewel verwacht wordt dat digitalisering en andere technologieën invloed hebben op het bestuur van organisaties, leiderschap, arbeidsverhoudingen, werkrelaties en arbeidsinstellingen, en de vormgeving van prikkels en compensatie, blijft er nog veel te onderzoeken gezien de recente ontwikkelingen op dit gebied. Van bijzonder belang is hoe de veranderingen verschillen tussen economische sectoren, met name tussen private en publieke organisaties. Een centrale vraag in dat verband betreft de mate van vrijheid die organisaties hebben met betrekking tot hun ontwerp, of dat deze nieuwe technologieën deterministisch zijn en weinig manoeuvreerruimte overlaten.

Centrale vragen die beantwoord moeten worden zijn: 

  • Wat zijn de belangrijkste effecten van digitalisering voor organisaties en welke keuzes hebben organisaties om vormen van digitalisering te implementeren?
  • Hoe beïnvloedt digitalisering het bestuur van organisaties en de arbeidsrelatie? 
  • Wat zijn de effecten van nieuwe manieren van werken (waaronder virtueel en hybride werken) op het welzijn van werknemers en de prestaties van de organisatie? Hoe verhouden deze zich tot sectorale verschillen? 
  • Welke invloed hebben AI-ondersteunde nieuwe manieren van werken op het welzijn van werknemers en de algehele prestaties van de organisatie? Zijn er sectorale nuances in deze effecten en hoe kunnen organisaties hun AI-strategieën afstemmen om de voordelen te maximaliseren en de nadelen te minimaliseren?
  • Hoe kunnen organisaties invloed uitoefenen op deze effecten op welzijn en prestaties? 
  • Hoeveel invloed heeft de nieuwe werknemer op de adoptie en de uitkomsten van digitale technologieën (rechtstreeks of via collectieve vertegenwoordiging)? 
  • Hoe beïnvloedt algoritmisch management het werkontwerp en de zinvolheid van werk? 
  • Hoe verhoudt digitalisering zich tot de afname van 'standaard' werkregelingen en hoe verhoudt zich dat vervolgens tot precaire arbeid? 
  • Wat betekenen deze veranderingen voor verticale (leiderschap) en horizontale relaties binnen organisaties? Met welke specifieke uitdagingen wordt leiderschap in een digitale context geconfronteerd?
  • Op welke manieren beïnvloedt AI het bestuur van organisaties, leiderschapsstijlen en de evolutie van arbeidsrelaties? Hoe kunnen organisaties de uitdagingen van AI-integratie het hoofd bieden om een productieve, inclusieve en onbevooroordeelde werkplek te bewerkstelligen?

Lead

WieFaculteitContact
Dainis ZegnersRotterdam School of Managementzegners@rsm.nl
Ferry KosterErasmus School of Social and Behavioural Scienceskoster@essb.eur.nl

Leden

WieFaculteitContact
Mattia ColomboErasmus School of Economicscolombo@ese.eur.nl
Greetje CorporaalRotterdam School of Managementcorporaal@rsm.nl
Sophia FrickErasmus School of Social and Behavioural Sciencesfrick@essb.eur.nl
Francisca GromméErasmus School of Social and Behavioural Sciencesgromme@essb.eur.nl
Daphne van HeldenErasmus School of Social and Behavioural Sciencesvanhelden@essb.eur.nl
Joëlle van der MeerErasmus School of Social and Behavioural Sciencesj.j.s.vandermeer@essb.eur.nl
Elien VoermansErasmus School of Economicsvoermans@ese.eur.nl

Beslissers moeten geïnformeerde keuzes makenom hun doelen effectief te bereiken. Dit thema is dan ook gericht op het ontwikkelen en verbeteren van methodologieën voor het verkrijgen van datagestuurde inzichten in de context van de digitale samenleving. Hoe kan digitale technologie worden gebruikt om de besluitvorming te verbeteren? Welke methoden zijn nodig om dit mogelijk te maken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat methoden statistisch verantwoord en robuust zijn? Hoe zorgen we ervoor dat technologieën zoals AI eerlijk en verklaarbaar blijven, en in lijn met de doelen in organisaties en de samenleving? Hoe beïnvloedt toegenomen digitale beslissingsondersteuning de menselijke besluitvorming? Verbetert digitale beslissingsondersteuning altijd de kwaliteit van beslissingen voor iedereen?

Digitalisering heeft bijgedragen aan een dramatische toename van de hoeveelheid gegevens die beschikbaar is in professionele contexten. Dit heeft een grote impact gehad op de manier waarop beslissingen worden genomen door individuen, bedrijven, andere organisaties en in de samenleving in het algemeen. In principe stelt de beschikbaarheid van gedetailleerde gegevens mensen en organisaties in staat om hun omgeving beter te begrijpen. Digitale media bieden ook steeds meer mogelijkheden om gedragsverandering te ondersteunen op basis van dergelijke gegevens, wat het welzijn kan verbeteren en de productiviteit kan verhogen. 

Het daadwerkelijk verkrijgen van kennis uit de overvloedig beschikbare gegevens is echter niet eenvoudig. De intrinsieke waarde van de gegevens neemt toe naarmate ze gedetailleerder zijn en daarmee ook de complexiteit van de analysetaak. Hoewel er snelle ontwikkelingen zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning, zijn deze methoden niet altijd direct toepasbaar op zakelijke of maatschappelijke vraagstukken vanwege de lage voorspelbaarheid in die domeinen. Er is meer werk nodig om methoden op maat te ontwikkelen voor toepassingen in deze velden in het algemeen en met betrekking tot werk, welvaart en ondernemerschap in het bijzonder. Daarnaast zal de impact van toepassingen van digitale beslissingsondersteunende tools in bijvoorbeeld human resource management, gerelateerde gezondheidspsychologie, logistiek, marketing, financiën en accounting worden bestudeerd, zowel op het niveau van individuen als van organisaties als geheel.

Lead

WieFaculteitContact
Andreas AlfonsErasmus School of Economicsalfons@ese.eur.nl
Paul KockenErasmus School of Social and Behavioural Scienceskocken@essb.eur.nl

Leden

WieFaculteitContact
Hakan AkyuzErasmus School of Economicsakyuz@ese.eur.nl
Carlo CavicchiaErasmus School of Economicscavicchia@ese.eur.nl
Katinka DijkstraErasmus School of Social and Behavioural Sciencesdijkstra@essb.eur.nl
Kathrin GruberErasmus School of Economicsgruber@ese.eur.nl
Onno KleenErasmus School of Economicskleen@ese.eur.nl
Olga KuryatnikovaErasmus School of Economicskuryatnikova@ese.eur.nl
Marta MarciniakErasmus School of Social and Behavioural Sciencesmarciniak@essb.eur.nl
Shwetha MariadassouRotterdam School of Managementmariadassou@rsm.nl
Yaniv MorgensternErasmus School of Social and Behavioural Sciencesmorgenstern@essb.eur.nl
Gilian PonteRotterdam School of Managementponte@rsm.nl
Eric SlobErasmus School of Social and Behavioural Sciencese.slob@essb.eur.nl

De wijdverspreide interconnectiviteit en de proliferatie van gegevens is een aantrekkelijk doelwit geworden voor criminelen en andere kwaadwillende actoren die hier op verschillende manieren misbruik van maken. Dit kan in de vorm van social engineering, waarbij mensen worden gemanipuleerd om vrijwillig beveiligde of vertrouwelijke informatie te verstrekken, of door hacking, waarbij personen van buitenaf een netwerk van apparaten infiltreren voor verschillende onrechtmatige doeleinden. Bovendien kan digitale (seksuele) intimidatie in professionele omgevingen verwoestende gevolgen hebben voor de vaak kwetsbare slachtoffers. Bedrijven en overheden proberen deze risico's aan te pakken door het digitale toezicht te intensiveren. Dit omvat een breed spectrum aan initiatieven - waaronder het gebruik van zogenaamde slimme toepassingen - die zijn gebaseerd op 'big data' en 'kunstmatige intelligentie'. Deze verscherpte surveillance kan (sociale) voordelen opleveren, maar brengt ook specifieke nieuwe risico's met zich mee, en niet alleen op het gebied van privacy. Er is grondig onderzoek nodig om de kernaspecten van dit verschuivende 'speelveld' te begrijpen.

Daarnaast stelt het feit dat digitale platforms grote hoeveelheden gegevens over markten en consumenten verzamelen om producten en diensten te verbeteren, de wetgeving inzake gegevensbescherming voor serieuze uitdagingen, vooral binnen kritieke infrastructuursystemen. Wetshandhavingsinstanties zullen geïnteresseerd zijn in de verzamelde informatie, die bewijs van crimineel gedrag van burgers kan bevatten. Aangezien digitale platformeconomieën vaak transnationaal zijn, is het voor rechtshandhavers moeilijk om toegang te krijgen tot deze informatie. Traditionele instrumenten voor interstatelijke justitiële samenwerking zijn in dit opzicht niet effectief. Daarom moeten er nieuwe juridische instrumenten op nationaal en internationaal niveau worden gecreëerd. 

Tot slot worden digitale platformeconomieën gedomineerd door sterk concurrerende entiteiten die zich richten op technologische innovatie en (kunstmatige) intelligentie, maar vaak nog steeds enige (goedkope) menselijke arbeidskrachten nodig hebben. Dit laatste biedt gelegenheid voor ongedocumenteerde en andere arbeidsmigranten. Ze komen terecht in een omgeving waar de arbeidsverhoudingen slecht zijn, wat ruimte laat voor mogelijke ongelijkheden die voortvloeien uit hun migratiestatus, etniciteit en geslacht. Ze kunnen ook worden gedwongen om deel te nemen aan criminele online activiteiten. Onderzoek op dit gebied moet zich richten op waar dit neerkomt op discriminatie en uitbuiting van kwetsbare werknemers.

We besteden daarom aandacht aan de vele manieren waarop werkgevers, werknemers en sollicitanten worden geraakt door de effecten van de securitisatie van digitale infrastructuren. Dit thema binnen het sectorplan SSH-Breed onderzoekt de criminele en bredere maatschappelijke risico's die voortvloeien uit de toegenomen digitalisering (inclusief hoe deze risico's zich ontwikkelen naarmate digitale technologieën gemeengoed worden) en de omvang van de dreiging die ze vormen. Welke kwetsbaarheden zijn opgenomen in specifieke algoritmische benaderingen, maar ook in reguliere communicatie op sociale media? Hoe werken deze en andere voorbeelden van het gebruik van digitale media criminaliteit in de hand en hoe moet dit worden aangepakt? Hoe kan wetgeving helpen om cybercriminaliteit te beperken? Wat kan er worden gedaan om slachtoffers van cybercriminaliteit te helpen en hoe kunnen we mensen helpen de bedreigingen te herkennen? Welke veranderingen in professioneel gedrag zijn nodig om cyberrisico's beter aan te pakken, bijvoorbeeld door bedachtzamer te worden op virtuele misleiding of op het delen van gegevens en in het algemeen door de cyberhygiëne te verhogen? Hoe kan digitale ondersteuning helpen bij het detecteren van verdachte online transacties, bijvoorbeeld in de financiële sector?  We werken met een multidimensionaal begrip van werk en de werkplek, inclusief publieke vormen van strategische communicatie.

Om dit onderwerp aan te pakken - zowel om cyberrisico's te begrijpen als om er effectief op te reageren – vereist input vanuit verschillende disciplines. Zowel cybercriminele activiteiten als hun mitigatie hebben economische effecten op een organisatie en haar slachtoffers, wat tijd, productiviteit en middelen kost. Gezien de kwetsbaarheden van systemen is het van cruciaal belang dat passende regelgevende maatregelen worden getroffen en gehandhaafd bij het gebruik van verouderde, huidige en toekomstige technologieën. Dit vereist effectieve communicatie en inzicht in de gemediatiseerde praktijken van gebruikers. Deze verschillende benaderingen bieden ook een kans om meer holistische benaderingen van cyberveilige praktijken te ontwikkelen die verder gaan dan de binaire scheiding tussen technologie en de menselijke factor, naar de erkenning dat cybersecurity altijd deel uitmaakt van een integratie van menselijke praktijken met technologisch gebruik. De potentiële verbinding van AI-gestuurde identificatie van cybersecurityrisico's gecombineerd met gedragsveranderingen op persoonlijk en organisatorisch niveau zijn cruciaal voor het bereiken van stabielere en minder kwetsbare contexten in meerdere domeinen.  

Lead

WieFaculteitContact
Alberto QuintavallaErasmus School of Lawquintavalla@law.eur.nl
Daniel TrottierErasmus School of Economicstrottier@eshcc.eur.nl

Leden

WieFaculteitContact
Elise AlkemadeErasmus School of History, Culture and Communicationalkemade@eshcc.eur.nl
Aviv BarnoyErasmus School of History, Culture and Communicationbarnoy@eshcc.eur.nl
Clara BogginiErasmus School of Lawboggini@law.eur.nl
Julie HoppenbrouwersErasmus School of Lawhoppenbrouwers@law.eur.nl
Melinee KositwatanarerkErasmus School of Lawkositwatanarerk@law.eur.nl
Julia KrämerErasmus School of Lawj.k.kramer@law.eur.nl
Shu LiErasmus School of Lawli@law.eur.nl
Mthuthukisi MalahlekaErasmus School of Lawkositwatanarerk@law.eur.nl
Larisa MunteanuErasmus School of Lawmunteanu@law.eur.nl
Enrique Santamaria Echeverria Erasmus School of Lawsantamariaecheverria@law.eur.nl
Sascha van SchendelErasmus School of Laws.vanschendel@law.eur.nl
Wouter ScherpenisseErasmus School of Lawscherpenisse@law.eur.nl
Sophie van der ZeeErasmus School of Lawvanderzee@ese.eur.nl
Cees ZweistraErasmus School of Lawzweistra@law.eur.nl

Programma management

Kick-off meeting SSH-Breed Sectorplan.

15 juli 2024
Op 24 juni vond de startbijeenkomst van het Sectorplan SSH-Breed plaats. De inspirerende opening door rector magnificus Annelien Bredenoord werd gevolgd door de workshops Journey of Progress & Working in Teams, verzorgd door het EUR Erkennen & Waarderen team.

Meer over Erkennen & Waarderen aan de EUR
Wouter Scherpenisse naast Max van der Horst

5 juni 2024
Onontdekte cyberaanvallen of je data op straat: Wat kunnen ethisch hackers betekenen voor slachtoffers van cybercriminaliteit?

Lees het volledige artikel
SSH-Breed at Immersive Tech Fair

22 april 2024
Op 18 april 2024 nam een delegatie van enkele teamleden deel aan de Immersive Tech Fair als onderdeel van de Erasmus Data Summit 'Creating the Future Workforce'. Een geweldige kans om het sectorplan aan een breder publiek voor te stellen en ons netwerk uit te breiden.

Sluit je aan bij het Sectorplan SSH-Breed 

Als je je aan wilt sluiten bij het Sectorplan SSH-Breed ‘The invloed van digitalisering op werk, welvaart en ondernemerschap’, stuur dan een mail naar sshbreed@eur.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Of blijf op de hoogte van onze activiteiten en evenementen door je hieronder in te schrijven voor onze mailinglijst.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen