De invloed van digitalisering op werk, welvaart & ondernemerschap

Sectorplan SSH-Breed
Polak Building buitenkant van het gebouw in de zon.
Logo van SSH-breed.

Het Sectorplan SSH-Breed (Dwars Doorsnijdend Thema) is gewijd aan de maatschappelijke effecten van digitalisering. Erasmus Universiteit Rotterdam heeft besloten om binnen dit sectorplan volledig in te zetten op de bestudering van de effecten van digitalisering op werk, welvaart en ondernemerschap. 

Het interdisciplinaire Erasmus Sectorplan SSH-Breed is een van de drie plannen in de SSH-sector die financiering hebben ontvangen. Dit Sectorplan SSH-Breed is volledig gewijd aan de maatschappelijke effecten van digitalisering, waarbij het vanuit vijf verschillende perspectieven wordt bekeken.  

Bij EUR zijn de volgende zes faculteiten betrokken bij het Sectorplan SSH-Breed: Erasmus School of Economics (ESE)Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC)Erasmus School of Law (ESL)Erasmus School of Philosophy (ESPhil)Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB), en Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Aankomende evenementen

Scope van het programma

De stabiliteit en duurzaamheid van een samenleving zijn in grote mate afhankelijk van de manier waarop haar leden hun dagelijks brood verdienen. Welke type van werk doen ze? Heeft iedereen toegang tot de arbeidsmarkt? Zijn er kansen voor ondernemerschap en wordt innovatie voldoende gefaciliteerd? Wat is de basis voor welvaart en hoe is de welvaart verdeeld?

Door de digitalisering van werk, zowel binnen als steeds vaker buiten traditionele organisaties, veranderen de antwoorden op bovenstaande, en andere gerelateerde vragen fundamenteel en in een ongekend tempo. Zo heeft cloud computing in combinatie met low latency netwerktechnologie geleid tot het verdwijnen van afstanden, waardoor het minder noodzakelijk en vaak zelfs onnodig is om naar een specifieke locatie te gaan om (samen) te werken. Gestimuleerd door de veranderingen die nodig waren als gevolg van de Covid-pandemie, zijn allerlei online interacties die we voorheen als ongebruikelijk of zelfs onwettig beschouwden, zoals online aandeelhouders-vergaderingen, plotszeer gebruikelijk geworden. 

Naast het fysieke aspect van werken, zijn ook de organisatorische aspecten ervan veranderd. Het aantal zelfstandigen die hun diensten via het internet aanbieden is explosief gestegen. “Influencer” is een nieuw type baan geworden dat veel mensen aanspreekt. De platformeconomie groeit snel en zal tegen 2030 naar verwachting 30% van de totale wereldeconomie uitmaken. 

Bovendien verandert in veel sectoren,  als gevolg van digitalisering, ook de aard van het werk. Zo kunnen de toenemende monitoring van ons gedrag door slimme technologieën en het toenemende gebruik van AI leiden tot verbeteringen van de manier waarop we werken en tot een hogere efficiëntie. Tegelijkertijd kunnen daardoor echter ook bezorgdheden inzake privacy(bescherming) rijzen.

En, last but not least, de snelgroeiende beschikbaarheid van gegevens over producten, processen, consumentengedrag en investeringen door concurrenten heeft een grote invloed op de manier waarop we beslissingen nemen in de context van werk, welvaart (en welzijn) en ondernemerschap. Hoe kunnen we in ons werk beter gebruik maken van de enorme hoeveelheden gegevens die dezer dagen beschikbaar zijn, en hoe kunnen we, gelet op die enorme hoeveelheden, ervoor zorgen dat op basis van die data de juiste conclusies trekken?   

Aangezien al deze vragen en uitdagingen betrekking hebben op razendsnelle ontwikkelingen, mag er geen tijd worden verloren met het grondig bestuderen en begrijpen van deze ontwikkelingen. Door expertise uit een breed scala aan disciplines te combineren, streven we ernaar om tot een beter begrip te komen van de enorme kansen die digitalisering biedt voor werknemers, organisaties en de samenleving als geheel. Tegelijkertijd willen we ook een beter zicht krijgen op de nadelen en risico’s van digitalisering. Zowel academisch als maatschappelijk vormt dit een enorme uitdaging, zeker gelet op het feit dat  het onderwerp voortdurend in beweging is, en is expertise uit alle betrokken sociale en geesteswetenschappen onmisbaar om tot een effectieve aanpak te kunnen komen.

Tijdens de Opening Academisch Jaar 2024-2025 sprak Annelien Bredenoord over het belang van SSH-Breed. Skip naar 1:37:35 min in de video om het te bekijken.

Het cortège loopt de Aula binnen.

Volledige uitzending Opening Academisch Jaar 2024 - 2025

Voorbije evenementen

Programma management

Sluit je aan bij het Sectorplan SSH-Breed 

Als je je aan wilt sluiten bij het Sectorplan SSH-Breed ‘The invloed van digitalisering op werk, welvaart en ondernemerschap’, stuur dan een mail naar sshbreed@eur.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen