Leermiddelen verrijken onze onderwijsprogramma’s en de onderwijservaring van onze studenten. Met name digitale open leermiddelen bieden de mogelijkheid voor gepersonaliseerd onderwijs dat beter rekening houdt met de individuele student en positief bijdraagt aan hun studie ervaring, studiesucces en wellbeing. De beschikbaarheid van digitale open leermiddelen is een belangrijke succesfactor bij het flexibel kunnen aanbieden van onderwijs.
De adoptie van Open Educational Resources (OER) is voor toonaangevende instellingen Hoger Onderwijs Nederland noodzaak geworden. Ook het ministerie van OCW onderschrijft en stimuleert dit. Het is daarom belangrijk om digitale open leermiddelen optimaal te ontsluiten via een goede infrastructuur.
De Universiteitsbibliotheek (UB) is de contentbeheerder van de Erasmus Universiteit Rotterdam en stimuleert de toepassing van Open Educational Resources.
De komende tijd richt de UB zich op de volgende doelen:
- De ontwikkeling van beleid voor Open Educational Resources.
- Een gedeelde onderwijsvisie op Open Educational Resources.
- Het organiseren van ondersteuning voor Open Educational Resources om het gebruik te stimuleren.
- Zorgdragen voor randvoorwaarden om digitaal leermateriaal beschikbaar te stellen aan docenten en studenten.
Npuls
Npuls is een nationaal Groeifondsprogramma van en voor alle openbare beroepsopleidingen, hogescholen en universiteiten in Nederland. Hierin wordt samengewerkt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, de wendbaarheid van het onderwijssysteem te vergroten en de digitale vaardigheden van docenten en studenten te versterken.
Doel van Npuls is dat het Nederlands onderwijs in 2032 beschikt over een samenhangend dienstenportfolio voor digitale leermiddelen waarmee docenten en studenten een optimale mix van digitale (open) leermiddelen uit één nationaal digitaal ecosysteem kunnen samenstellen en gebruiken. De UB neemt deel aan de werkgroep binnen de Erasmus Universiteit Rotterdam en draagt zo bij aan Npuls.
SURF en Open Onderwijs
Via SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie voor het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek, wisselen instellingen voor hoger onderwijs kennis en expertise uit op het gebied van open en online onderwijs.
SURF heeft Special Interest Groups (SIG's), met experts van de deelnemende universiteiten en hogescholen, waarvan de SIG open en online onderwijs er één is.
De UB heeft in 2023 een pilot gehouden met SURF Edusources / SURF Sharekit.
SURF Edusources is hét landelijk platform voor Open Content voor onderwijs. Daarnaast heeft SURF een landelijk ondersteuningsloket open leermiddelen met als doel docenten te helpen bij de toepassing van digitale open leermiddelen.
Voor docenten | OER Repositories
Er is een breed aanbod van open leermiddelen en dat maakt het vinden van relevant en kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal een uitdaging. Daarom hebben we verschillende repositories voor je geselecteerd met OER.
Algemene OER-repositories
De Mason OER Metafinder helpt je bij het vinden van open leermaterialen door in realtime gelijktijdig te zoeken in verschillende repositories van open leermaterialen.
Multidisciplinaire en multi-formaat repositories:
- Merlot
Biedt toegang tot gecureerde online leer- en ondersteuningsmaterialen en tools voor het maken van content, geleid door een internationale gemeenschap van docenten, studenten en onderzoekers. - OASIS (geïntegreerd zoeken naar open bronnen)
Voert een gelijktijdige zoekactie uit in 97 verschillende bronnen van open onderwijsmaterialen, waaronder BC Campus, Directory of Open Access Books (DOAB), OpenStax, Open Textbook Library, Suny OER Services, TU Delft Open Course Ware, TU Delft Open Books. - OER-commons
Een openbare digitale bibliotheek van open onderwijsmaterialen. Verken, creëer en werk samen met docenten van over de hele wereld om curricula te verbeteren. - OpenStax College
Gratis en flexibele studieboeken en leermiddelen. - SURF edusources
Het platform voor digitale open leermiddelen voor het Nederlandse onderwijs. Het platform is nog in ontwikkeling en een groeiend aantal Hoger Onderwijsinstellingen bouwt hier collecties op. - CSU zoekmachine voor online cursusmateriaal
Vind gratis online cursusmateriaal gerelateerd aan een boek. - Open Textbook Library
De afzonderlijke boeken zijn ook vindbaar via sEURch. - Onze eigen Information skills modules.
- Website voor open leermaterialen op het gebied van economie.
- RSM op Coursera
- RSM-overzicht van MOOCS
- OCW Coursera
Auteursrechten
Welke materialen je ook gebruikt, je gebruikt altijd materialen van anderen. Bij het Auteursrechten Informatiepunt van de UB kun je met al je vragen terecht.
Contact
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en hoe de UB je verder kan helpen? Neem via het online formulier contact met ons op.