Aanbod workshops

De UB helpt studenten, docenten en onderzoekers van de Erasmus Universiteit bij hun onderzoek en onderwijs door het geven van workshops. Volg één van de reguliere workshops of lees hoe je een workshop-op-maat aanvraagt.

Reguliere workshops  

  • Wegwijs in de UB: een introductie 
    Een goed begin is het halve werk en daarom nodigen we je op reguliere basis uit voor een korte kennismaking met de bibliotheek. In deze online bijeenkomst laten we je heel basic zien hoe je gebruik maakt van alle faciliteiten die de bibliotheek biedt.  
    Voor wie: EUR-studenten en -medewerkers 

    ""
  • RefWorks 
    In de maandelijkse Workshop RefWorks leer je hoe je op eenvoudige wijze literatuurverwijzingen kunt opslaan, beheren, exporteren en delen met anderen. Kijk ook eens bij de e-course of onze e-modules over RefWorks. 
    Voor wie: EUR-studenten en -medewerkers 

    Workshop RefWorks
  • Financiële databanken 
    Het Erasmus Data Service Centre (EDSC) biedt maandelijks diverse Workshops financiële databanken. Waar vind je financiële data als aandelenkoersen, fusies en jaarverslaggegevens en hoe vergelijk je deze data uit verschillende databanken (zoals Bloomberg, Datastream en ThomsonOne) met elkaar?
    Voor wie: EUR-studenten en -medewerkers 

    Workshops financial databases
  • Enhance your academic visibility with ORCID!
    Leer in deze maandelijkse workshop hoe je een ORCID iD creëert en gebruikt om de vindbaarheid van je onderzoeksresultaten te vergroten. Meer informatie en inschrijven.  
    Voor wie: EUR-onderzoekers 

Workshops-op-maat

  • Informatie- en academische vaardigheden  
    Wil je als docent je studenten informatievaardiger maken? Vraag dan een workshop aan die afgestemd is op de behoeften van je groep wat betreft tijdstip, niveau en onderwerpen. Dit kan gaan over het uitvoeren van een literatuuronderzoek, de fasen van het zoekproces, zoektechnieken, maar ook een instructie over het beheren van gegevens en het volgen van onderzoeksimpact. Als onderzoeker of student kan je natuurlijk ook een workshop aanvragen met je eigen groep.
    Voor wie: EUR-studenten en -medewerkers 

    Image of classroom
  • Financiële databanken 
    Naast de maandelijkse workshops biedt het Erasmus Data Service Centre (EDSC) ook workshops-op-maat. Wil je als docent een specifiek onderwerp laten behandelen in je klas over het vinden van financiële data? Neem dan contact op met het EDSC. Als student kun je een voorstel voor een workshop van 1 uur indienen (minimaal 6 deelnemers). 
    Voor wie: EUR-docenten en -studenten 

    Workshops financial databases
  • Bibliometrische (citatie)databanken en analysetools 
    Het Research Evaluation and Assessment Service (REAS) team van de UB biedt workshops Bibliometrische (citatie) databanken en analysetools aan over het verantwoord en effectief gebruik van bibliometrische databanken (Web of Science, Scopus, Google Scholar) en analysetools (InCites, SciVal, Publish or Perish, Altmetric Explorer) aan. De invulling van de workshop wordt samen met de aanvrager bepaald. 
    Voor wie: EUR-onderzoekers 

    Studenten in gesprek
  • Researcher identifiers & profiles  
    Een ORCID iD biedt je de mogelijkheid jezelf en je publicaties goed te presenteren en zichtbaarder te maken. Een nummer zijn heeft zo zijn voordelen! De workshop helpt je zichtbaarder te worden als unieke onderzoeker door het creëren van je eigen ORCID iD, Google Scholar Profile en/of ResearcherID en het controleren van je Scopus Author Identifier. Bekijk ook de bijbehorende e-modules
    Voor wie: EUR-onderzoekers

  • Python programmeertaal  
    Net genoeg van de Python programmeertaal leren om zelf functies of zelfs kleine programma's te kunnen schrijven in Python? Volg dan deze workshop. Los van een introductie besteden we hierin ook aandacht aan onderdelen van data science, het inlezen van csv-bestanden met behulp van Pandas, het opschonen en aanpassen van databestanden en het verkennen van data met behulp van visualisaties. Interesse in deze workshop? Neem contact op met Peter van Huisstede of Jasper Op de Coul
    Voor wie: EUR-onderzoekers en -studenten

  • Hoe breng je wetenschap onder de aandacht bij een breed publiek?
    Wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht brengen bij een breed publiek blijft een hot topic. Helaas is er weinig tot geen professionele training beschikbaar voor studenten om hun communicatieve vaardigheden met een niet-academisch publiek te verbeteren. In deze Engelstalige, interactieve workshop verkennen deelnemers verschillende strategieën om hun onderzoek onder een breed publiek te verspreiden. Interesse in deze workshop (online of op locatie)? Neem contact op met Çisem Gürel, PhD.
    Voor wie:  EUR-studenten, PhD-studenten en junior onderzoekers

    ""
  • Wellbeing
    Wil je beter met academische stress omgaan en nuttige en productieve studieonderbrekingen inplannen? In deze Engelstalige workshop ontdek je hoe de bibliotheek je hierin ondersteunt en je kan helpen om te gaan met stress. Leer creatief gebruik te maken van bibliotheekbronnen, reflecteer op je huidige stressfactoren en ontdek praktische hulpmiddelen—zoals sEURch—om een gezonde balans tussen studie en privéleven te behouden. Aan het einde van de workshop heb je nieuwe inzichten, frisse strategieën en een beter begrip van hoe de bibliotheek een waardevolle bron kan zijn voor zowel academisch succes als persoonlijk welzijn. Interesse in deze workshop (online of op locatie)? Neem contact op met Çisem Gürel, PhD.
    Voor wie:  EUR-studenten, PhD-studenten

    all kinds of study materials on a table with fruit, coffee and pencils
    Pexels | Cottonbro studio

E-learning 

Met behulp van korte e-learning modules (Engelstalig) leer je als student of onderzoeker effectief, verantwoord en kritisch omgaan met wetenschappelijke informatie en data. De modules, een combinatie van tekst, oefeningen en video’s, zijn los van elkaar te volgen. Ze sluiten aan op de fases van het onderzoeksproces en zijn overal en altijd te raadplegen. 

Als docent kun je modules toevoegen aan je courses in Canvas, maar ook gebruiken in je onderwijs om zo studenten te helpen met het verbeteren van hun informatievaardigheden. 

Liever een persoonlijke afspraak?  

Wil je een afspraak maken met een specialist binnen jouw vakgebied? Doe dit via het online formulier of bel op werkdagen: +31 (0)10-408 11 98. Denk hierbij aan hulp en advies bij je literatuuronderzoek of voor meer informatie of ondersteuning m.b.t. een dienst of faciliteit van de bibliotheek. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen