Havenmonitor 2017

Onderzoekers van Erasmus UPT tonen aan dat de economische ontwikkeling van de Nederlandse zeehavens een stijgende lijn laat zien. In 2017 is de directe werkgelegenheid in de zeehavens met 2,4% (4.290 werkzame personen) gestegen t.o.v. de omvang in 2016. In totaal waren er 184.248 directe havengerelateerde werkzame personen in Nederland. De directe toegevoegde waarde in de zeehavens is gestegen van 26,9 mld in 2016 naar 27,8 mld in 2017; een stijging van €0,9 miljard (3,7%). De door de zeehavens gegenereerde totale toegevoegde waarde, dat is direct en indirect bij elkaar, bedroeg €42,4 miljard in 2017. Dat is 5,8% van het bruto binnenlands product, hetzelfde aandeel als in 2016. De zeehavens blijven daarmee een belangrijk deel uitmaken van de Nederlandse economie.

2017 is een uitstekend jaar
“De stijging van de werkgelegenheid en de toegevoegde waarde van de Nederlandse zeehavens is goed te verklaren vanuit een breder economisch oogpunt. Het gaat goed met de economie en dat beeld is terug te zien in de Nederlandse zeehavens. Ook is een sterke groei van de containeroverslag in Rotterdam te zien. Dit zorgt voor extra werkgelegenheid in haven en achterland vervoer. Er zijn havens, sectoren en goederenstromen die onder druk staan – denk bijvoorbeeld aan traditionele fossiele stromen als olie en kolen als gevolg van de energietransitie – maar 2017 was overall een uitstekend jaar voor de Nederlandse zeehavens,” aldus Martijn Streng, onderzoeker haveneconomie bij Erasmus UPT.

Overzicht Nederlandse zeehavens

Uitgesplitst naar de verschillende Nederlandse zeehavens is te zien dat ongeveer 2/3 van de werkgelegenheid in Rijn- en Maasmond gevestigd is, met Rotterdam als grote banenmotor. In totaal werken ongeveer 122 duizend werkzame personen in Rijn- en Maasmond, die bij elkaar ruim €18 miljard aan toegevoegde waarde genereren. In het Noordzeekanaalgebied zijn ruim 35 duizend direct werkzame personen actief, die gezamenlijk ruim €4,5 miljard aan directe toegevoegde waarde realiseren. In de Scheldebekken bedraagt de directe werkgelegenheid bijna 16,5 duizend werkzame personen en is de toegevoegde waarde die gerealiseerd wordt bijna €3,6 miljard. In de Noordelijke zeehavens werken ongeveer 11 duizend werkzame personen, die samen ruim €1,7 miljard aan toegevoegde waarde realiseren.

Ontwikkeling

De groei van de werkgelegenheid is sterker geweest in de knooppuntfunctie dan in de vestigingsplaatsfunctie. Binnen de knooppuntfunctie is vooral het wegvervoer gegroeid, als gevolg van de stijgende overslagvolumes van containers. Dit komt vooral in Rotterdam naar voren. De toegevoegde waarde stijgt vooral in de vestigingsplaatsfunctie, voornamelijk in de chemische industrie (bijna €900 miljoen) en de basismetaal en metaalproductenindustrie (ongeveer €250 miljoen). De toegevoegde waarde per werkzame persoon is daarmee in de vestigingsplaatsfunctie gestegen terwijl deze in de knooppuntsfuntie is gedaald.


Lees en download hier de hele havenmonitor. Meer informatie over de Havenmonitor 2017 kunt u krijgen via Larissa van der Lugt of Martijn Streng

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen