Senior Researcher en Business Developer

- E-mailadres
- m.jansen@ese.eur.nl
- Telefoon
- +31 (0)681016678
- Kamer
- Woudestein, T-Gebouw, Kamer T19-23
- Ruimte
- Mandeville Building
BiografieIk ben een betrokken onderzoeker, onderwijsvernieuwer en ontwikkelaar van bedrijfsecosystemen. Mijn ikigai is het verkennen en delen van haven- en transportkennis. Als wetenschapper werk ik samen met professionals uit het bedrijfsleven aan actieonderzoek, ontwerp en levering van onderwijsoplossingen en stimuleer ik ecosystemen voor bedrijfsinnovatie. Havens en havensteden zijn altijd mijn speeltuin geweest en ik ben gefascineerd door het potentieel van havens als een kracht voor positieve verandering. Vanuit een mens- en gemeenschapsgerichte benadering onderzoek ik hoe partnerschappen effectief kunnen bijdragen aan het oplossen van de 'wicked problems' van de samenleving, in essentie hoe mensen een kracht voor positieve verandering kunnen worden, door hun hoofd, hart en handen te gebruiken, in harmonie met de natuur en anderen. Maurice's PhD richtte zich op 'Havens als een kracht voor positieve verandering? Een ecosysteembenadering voor inclusieve havenontwikkeling', van de Erasmus Universiteit Rotterdam, afdeling Business-Society Management. ExpertiseMaurice voert onderzoeksprojecten uit en geeft beleidsadvies over havencompetitie, menselijk kapitaal in havenontwikkeling, stakeholdermanagement en samenwerking. Als docent coördineert Maurice de Minor Port Management & Maritime Logistics en ontwikkelt hij educatieve spellen. Hij geeft les aan studenten en professionals in de haven-, supply chain- en transportsector en heeft een sterke interesse in zero waste supply chains, koolstofneutraliteit en digitalisering in havens en de scheepvaart. Onderzoeksgebieden
|
Flagship Projects
Een selectie van recente projecten door Maurice Jansen
- Facilities and financial requirements for seafare welfare in Dutch seaports
Ons onderzoek naar de voorzieningen voor zeelieden in Nederlandse havens benadrukt de uitdagingen op het gebied van welzijn, efficiëntie, bereikbaarheid en veiligheid. Zeemanshuizen zijn afhankelijk van vrijwilligers en fluctuerende financiële middelen, en zeelieden beschouwen ze als "een thuis weg van huis." Ook de toegang tot en het vervoer tijdens verlof zijn afhankelijk van vrijwilligersarrangementen. De oplossing ligt in betere samenwerking en afstemming van beleid en uitvoering.
Duur: juli 2022 – november 2022
Opdrachtgever: Nederlandse Zeevarenden Centrale (NZC)
- Zero Emission Logistics Challenge
De 'Empowering Zero Emission Logistics' Challenge, onderdeel van Top Sector Logistiek, nodigde studententeams uit om oplossingen voor te stellen. Tussen september en november 2023 werkten teams van verschillende universiteiten samen met bedrijven en overheden, wat resulteerde in 30 inzendingen. De top 20 posters werden tentoongesteld op de ICT & Logistics Beurs in Utrecht, waar studenten hun ideeën presenteerden aan 7.000 bezoekers.
Duur: januari – november 2024
Opdrachtgever: Topsector Logistiek
- LDE Port City Futures
De lancering van een nieuwe onderzoeksgemeenschap onder de Leiden-Delft-Erasmus Universiteit samenwerking richt zich op het veranderende ruimtelijk gebruik en ontwerp van havenstadsregio’s. Het onderzoekt hoe deze stedelijke gebieden zich in de loop der tijd ontwikkelen, de governance structuren die hun ontwikkeling beïnvloeden en de rol van duurzame ontwikkeling in hun groei. Het onderzoek heeft als doel innovatieve oplossingen voor te stellen voor de uitdagingen waarmee havensteden worden geconfronteerd op het gebied van verstedelijking, duurzaamheid en governance.
Duur: 2018 - doorlopend
Opdrachtgevers: Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam