Martijn Streng MSc

Rotterdam Maritime City

Senior adviseur haveneconomie

E-mailadres
streng@ese.eur.nl
Telefoon
+31 (010) 40 81556
Kamer
Woudestein, T-Gebouw, Kamer T19-23
Ruimte
Mandeville Building

Biografie

Martijn Streng is senior adviseur haveneconomie bij Erasmus UPT. Martijn houdt zich bezig met twee soorten onderzoeks- en adviesprojecten binnen de haven- en maritieme context: 

Van vraag naar beleid

De studies die Martijn uitvoert hebben vaak een kwantitatieve insteek, waarna Martijn de vertaling maakt naar een concreet strategie- of beleidsadvies voor de opdrachtgever. Wat is het economisch belang van mijn haven, gemeten in werkzame personen, toegevoegde waarde of aantallen bedrijven? En hoe verhoudt die haven zich tot mijn gemeente of provincie? Wat zijn de gevolgen voor mijn haven van trends en ontwikkelingen in de wereld om mijn haven heen? Hoe verandert de maritieme wereld om ons heen en wat heeft dat voor mij voor gevolgen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die Martijn voor u kan beantwoorden. Bij zijn vorige werkgever, Maritime & Transport Business Solutions, heeft hij internationale (Comoren, Nigeria, Guinee) ervaring opgedaan op het gebied van financieel modelleren (F1F9), haalbaarheidsstudies en overslag voorspellingen. 

Onderzoeksinteresse

  • Haven- en maritieme economie
  • Internationale haalbaarheidsstudies
  • Maritiem transport en logistiek

Onderwijs

Martijn doceert en begeleidt studenten op bachelor en master niveau. Hij begeleidt studenten bij het schrijven van hun scriptie en geeft colleges in zijn vakgebied haven- en maritieme economie. 

Project Highlights

  • Havenmonitor

    Jaarlijkse monitor om de economische impact van de zeehavens in Nederland. Studie heeft tot doel het directe en indirecte werkgelegenheid en toegevoegde waarde zeehavens in Nederland te bepalen op basis van werkgelegenheidsgegevens. 
     


    Looptijd: 2015 - heden

    Opdrachtgever: Ministerie Infrastructuur en Waterstaat

  • Maritieme- en maritieme arbeidsmarktmonitor

    Jaarlijkse monitor om de economische betekenis van de maritieme sectoren in Nederland te bepalen. Studie heeft tot doel om voor een flink aantal economische, arbeidsmarkt en duurzaamheidsindicatoren de waardes voor het Nederlandse maritieme cluster te bepalen.


    Looptijd: 2024 - heden

     

  • Economische effecten van stremming van de Parksluizen

    In deze studie zijn de economische effecten voor bedrijvigheid langs de Schie in kaart gebracht van een (tijdelijke) stremming van de Parksluizen in Rotterdam als gevolg van maatregelen in de context van klimaatverandering.


    Looptijd: 2024

  • MAGPIE

    MAGPIE is een Europees onderzoeks- en implementatieproject. In het project voert het consortium 10 pilot- en demonstratieprojecten uit die zich richten op duurzame en slimme logistiek in het havenbedrijf. Erasmus UPT richt zich op de niet-technologische barrières, effectbeoordeling en monitoring van de demonstratieprojecten. Martijn is werkpakket leider voor monitoring en impact evaluatie.


    Looptijd: 2021- heden

  • Strategische monitor Moerdijk

    Jaarlijks onderzoeksproject voor het Havenbedrijf Moerdijk waarin wij een strategische monitor ontwikkeld hebben om de voortgang van de havenstrategie te monitoren. In een kader van SDG's is een uitgebreid aantal indicatoren gemonitord en zijn trends en ontwikkelingen weergegeven. 


    Looptijd: 2018 - heden

    Opdrachtgever: Havenbedrijf Moerdijk

  • Economische en strategische waarde havens NZKG

    Onderzoeksproject in het kader van de NOVEX NZKG naar de economische en strategische waarde van de haveneconomie in het Noordzeekanaalgebied (NZKG). Deze waarde is zowel voor de huidige situatie als richting de toekomst in kaart gebracht, in het licht van de transities die op de havens afkomen.


    Looptijd: 2022-2023

  • Nut en noodzaak kanaalverbreding NSP

    Studie naar de nut en noodzaak van eventuele verbreding van het kanaal gent-terneuzen, waarbij op basis van ontwikkelingen in de wereldvloot, maar ook gesprekken met bedrijven een beeld is gevormd van de nut en noodzaak om aanpassingen aan het kanaal te maken.


    Looptijd: 2023-2024

  • Binnenhavenmonitor

    Tweejaarlijks onderzoeksproject naar het economisch belang van de Nederlandse binnenhavens. Hoeveel werkzame personen zijn er in de binnenhavengebieden en welke toegevoegde waarde leveren deze werkzame personen?


    Looptijd: 2015-2023

  • Economische betekenis gerelateerd aan de containeroverslag in de Rotterdamse haven

    Tweedelige studie om de economische betekenis van de bedrijvigheid in heel Nederland gerelateerd aan de containeroverslag in de Rotterdamse haven te bepalen. Economische betekenis wordt gemeten in werkgelegenheid en toegevoegde waarde.


    Looptijd: 2023-2024