Complexe maatschappelijke problemen zijn nooit in monodisciplines te vangen. Ze zijn bijvoorbeeld nooit óf alleen technologisch óf alleen sociaal van aard, maar vragen juist om een integrale aanpak. Hiervoor zijn nieuwe vormen van kennis en kennisontwikkeling nodig die volgens Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) alleen kunnen ontstaan als wetenschapsgebieden naar elkaar toegroeien en samensmelten, ofwel convergeren.
Om deze verschillende disciplines bijeen te brengen hebben we onze krachten gebundeld met de TU Delft en het Erasmus MC. Binnen deze strategische alliantie, bekend als Convergence, brengen we al onze kennis, inzichten en methodologieën samen om complexe vraagstukken op het gebied van klimaatverandering, duurzaamheid, druk op de gezondheidszorg, verstedelijking en digitalisering aan te pakken. De delta rond Rotterdam en Delft – met zijn bedrijven, haven, rivieren en diverse bevolking – is het living lab van Convergence.
We werken hierbij samen binnen de volgende vijf programma's:
Samenwerken met Rotterdam en bedrijfsleven
Door bij het bouwen van die kennisbruggen nadrukkelijk ook de stad, regio én het bedrijfsleven te betrekken, ontstaan de innovatie netwerken die de regio en Nederland als geheel zo hard nodig heeft. Convergence is dus niet alleen een academische aangelegenheid, maar draagt in bredere zin bij aan innovaties voor de maatschappij. Dát is de maatschappelijke impact waaraan we als universiteit met onze nieuwe strategie bouwen.