Gemeente Rotterdam

Luchtfoto Rotterdam

Rotterdam zit in het DNA van onze universiteit. Ooit opgericht door havenbaronnen is Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) van oudsher nauw verbonden met de stad en haar regio. Rotterdam is als een laboratorium met grootstedelijke vraagstukken en waar maatschappelijke ontwikkelingen plaatsvinden. In de loop van de jaren is er een uitgebreide kennisinfrastructuur binnen Rotterdam ontstaan waarbij er veelvuldig samengewerkt wordt met de gemeente Rotterdam en andere Rotterdamse partijen. Er zijn vele projecten van onderzoekssamenwerking van de grond gekomen. 

Contactpersonen

Contact voor zowel externe als interne partijen.

Kennisinfrastructuur

Om te leren van de samenwerking met de gemeente Rotterdam is in 2021 in opdracht van Erasmus Universiteit Rotterdam en gemeente Rotterdam een evaluatief onderzoek uitgevoerd. Zie het rapport / samenvatting Bevlogen grenzenwerk, begrensde nabijheid voor de uitkomsten van het onderzoek. In 2022 is vanuit deze kennisinfrastructuur een advies gepresenteerd aan het nieuwe college met onderwerpen die van belang werden geacht voor de ontwikkeling van de stad: Woorden ter inspiratie voor daden.

Kenniswerkplaatsen: stad en universiteit bundelen krachten

Onderzoekers en Rotterdamse beleidsmakers werken in kenniswerkplaatsen samen aan vraagstukken uit de stad. Het gaat over onderwerpen die belangrijk zijn voor Rotterdam en voor de veerkracht van de stad en haar bewoners. Door het combineren van kennis uit de wetenschap en de praktijk maken we de stad toekomstbestendig.

Van Leefbare Wijken tot ST-RAW.

Het centrale doel van het KWP is het verbeteren van de leefbaarheid in Rotterdamse wijken. Het lab wil expliciet gebruik maken van bestaande kennis en ervaring op het gebied van leefbaarheidsverbetering ('co-creatie' van kennis).

Contact: Dr.ir. Beitske Boonstra & dr. Vivian Visser

Misschien wel de grootste uitdaging van Rotterdam ligt in de arbeidsmarkt, waar vraag en aanbod niet meer op elkaar aansluiten en in de re-integratie van mensen die uit het arbeidsproces zijn gestapt. Hier richt het KWP Stedelijke Arbeidsmarkt zich op. Het Kennislab heeft in 2022 een gemeentelijke scholingscursus ontwikkeld, zie Vakwijzer Leeratelier 'Omgaan met krapte op de arbeidsmarkt 2022-2023'.

Contact: Dr. Fabian Dekker & Prof. dr. Menno Fenger

Het KWP draagt bij aan kennisontwikkeling op het gebied van Rotterdams talent. Door kennis te delen en toe te passen wil het KWP bijdragen aan de verbetering van het Rotterdamse onderwijsbeleid en de onderwijspraktijk.

Contact: Drs. Tom Tudjman & Dr. Jacqueline Schenk

Het Future Society Lab is een toonaangevend kennis- en netwerkplatform op het snijvlak van digitale transformatie en stedelijke ontwikkeling en is een initiatief van gemeente Rotterdam en EUR . Het platform werkt sinds de lancering in 2024 nauw samen met diverse lokale en regionale kennisinstellingen (wo, hbo en mbo). Daarnaast betrekt het Future Society Lab ook experts en creatieve professionals afkomstig van andere organisaties in en om Rotterdam.

Contact: coordinator Harmen van Sprang en dr. Rebecca Moody, EUR.

EUR en gemeente Rotterdam willen samen verder op thema's die cruciaal zijn voor Rotterdam. De transitie van een duurzame stad naar een verdeelstad, naar een stad die groeit, naar een gezonde stad. Deze transities vragen om nieuwe vormen van bestuur. Hoe kan de stad zich organiseren om maatschappelijke veranderingen in goede banen te leiden?

Kennislab Organisaties in een Slimme Stad gaat verder onder de vlag van GOVLAB010.

Contact: Dr.ir. Lizet Kuitert | Prof. Dr. Arwin van Buuren

CARE Lab Rotterdam, een samenwerking tussen de Gemeente Rotterdam en Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), richt zich op het uitvoeren van actieonderzoek en het verbeteren van de ondersteuning van mensen met meervoudige problemen en draagt bij aan een lerende cultuur.

Contact: Dr. Jeroen van Wijngaarden & Dr. Lieke Oldenhof

CEPHIR is het Academisch Kennislab voor Volksgezondheid in de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zeeland en Zuid-Holland Zuid. CEPHIR doet onderzoek naar de volksgezondheid en deelt deze kennis met de samenleving ter ondersteuning van beleid voor een gezonde samenleving.

Contact: Dr. Mariëlle Beenackers

Healthy'R is het expertisecentrum van de gemeente Rotterdam en de EUR. Het doel is om Rotterdammers te helpen bij het maken van keuzes voor gezonder gedrag.

Contact: Prof. Dr. Semiha Denktas & dr. Paul Kocken

Binnen ST-RAW werken veertien organisaties uit de hele jeugdhulpketen samen met als doel dat alle jongeren gelijke kansen krijgen in het Rotterdamse jeugdbeleid.

Contact: Dr. Wilma Jansen

Andere samenwerkingen binnen de kennisinfrastructuur

Naast kenniswerkplaatsen wordt er op nog veel meer andere manieren samengewerkt in de stad.

De gemeente Rotterdam heeft twee bijzondere leerstoelen laten instellen bij Erasmus Universiteit Rotterdam: 

  • Leerstoel Kinderarmoede, met leerstoelhouder prof.dr. Nicole Lucassen – in samenwerking met Kinderhulp Nederland. Aan de leerstoel is een gezamenlijk onderzoeksprogrammaOpent extern verbonden met lector dr. Mariette Lusse, Hogeschool Rotterdam, gemeente Rotterdam en Kinderhulp Nederland. 
     
  • Leerstoel Integriteit van het lokaal bestuur, met leerstoelhouder prof.dr. Leonie Heres
    De bijzondere leerstoel is bedoeld om onderzoek naar publieke integriteit, en het bestuurlijke integriteit in het bijzonder, een stevige impuls te geven. 

Convergentie is de samenwerking tussen EUR, Erasmus MC en TU Delft. Gemeente Rotterdam is daarbij een belangrijke maatschappelijke partner in diverse programma's van de Convergentie.

Resilient Delta Initiative (RDI)

De missie van Resilient Delta: het ontwerpen van veerkrachtige oplossingen in de Rotterdamse delta en deze over de hele wereld implementeren. Binnen Resilient Delta wordt er op een interdisciplinaire manier in de universiteit gewerkt. En is er samenwerking met maatschappelijke partners om veerkrachtige oplossingen te ontwerpen in de praktische dynamiek van de Rotterdamse delta.

Onderzoeksconsortium SPRING | Onderdeel van RDI

Team bestaat uit wetenschappers uit het medische, technische en sociale domein. In SPRING wordt intensief samengewerkt met overheden, bedrijven, burgers en anderen. Samen doen we onderzoek om de leefstijl, leefomgeving en levensverwachting van bewoners van wijken als Rotterdam-Zuid te verbeteren, met als doel de verschillen in gezondheid en welzijn in de stad te verkleinen. 

Healthy Start

Binnen Healthy Start onderzoeken we de vroege oorsprong van verschillen in gezondheid en welzijn vanuit een transdisciplinair perspectief. Op deze manier kunnen we kansen in het vroege leven identificeren en samen met onze partners innovatieve preventieve strategieën ontwikkelen, die leiden tot betere gezondheid, welzijn en participatie voor toekomstige generaties. De regio Rotterdam-Delft is een ideaal proeftuin voor Healthy Start vanwege de diverse en participerende jonge bevolking, onderzoekende gemeenten en een sterke onderzoekscommunity. 

Vital Cities and Citizens (VCC)

Het doel van het Erasmus Initiative 'Vital Cities and Citizens' is de kwaliteit van leven in steden te versterken. We willen dat bereiken door samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en initiatieven, bedrijven en de creative industry netwerken te vormen en op basis van wetenschappelijk onderzoek kennis met elkaar te delen. Gemeente Rotterdam en de regio zijn belangrijke partners. Zo lopen er projecten in Reyeroord en in Beverwaard. 

Contact: vitalcitiesandcitizens@eur.nl

Buurtbewoners ontwikkelen samen met onderzoekers van Erasmus Universiteit Rotterdam, Technische Universiteit Delft, Hogeschool Rotterdam en Erasmus Medisch Centrum in verschillende wijken kennis om de vraagstukken uit de wijken beter te begrijpen en aan te pakken. Wijkwijs maakt onderdeel uit van Convergentie Resilient Delta Initiative en Vital Cities and Citizens.

Een samenwerkingsverband sinds 2022 tussen EUR, Codarts, Willem de Koning Academie, Hogeschool Rotterdam, de Coöperatie Afrikaanderwijk en de gemeente Rotterdam. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe hub op Rotterdam Zuid, waar onderzoek, educatie en maatschappelijke organisaties samenkomen, gehuisvest in een historisch pand aan de Putselaan. 

Het project wordt gefinancierd vanuit het New European Bauhaus Light Demonstrator fonds. Er wordt samengewerkt met bewoners uit de buurt, lokale ondernemers, (kunst)educatie-instellingen en de gemeente Rotterdam aan creative placemaking (het delen van de openbare ruimte door middel van culturele programma's), onderwijs, cultuur en maatschappelijk betrokken onderzoek.

UNIC staat voor: European University of Post-Industrial Cities in Transition (Europese Universiteit voor Post-Industriële Steden in Transitie). Over 10 jaar is het vanzelfsprekend dat EUR-studenten, -faculteiten en -onderzoekers overal in Europa lezingen bijwonen en geven, onderzoek doen en kennis creëren. UNIC tilt inclusie naar een hoger niveau door de superdiverse omgeving waar veel van onze studenten deel van uitmaken als een gegeven te beschouwen. Door samen te werken met lokale partners in CityLabs brengen we niet alleen 'wetenschap naar de stad', maar dragen we ook bij aan de ontwikkeling van lokale gemeenschappen en de veerkracht van de stad.

De gemeente Rotterdam is een belangrijke partner van UNIC University. Contact: unic@eur.nl

Onderwijs in de stad

Erasmus Universiteit Rotterdam zet zich in voor impactvol onderwijs in de stad door samen te werken met lokale partners, onderzoekers en studenten aan maatschappelijke vraagstukken. Via initiatieven zoals de, Erasmus Verbindt, Hefhouse, Rotterdam Scriptieprijs, veldacademie verbinden we wetenschap met de praktijk.

Het HefHouse verwelkomt iedereen uit de lokale gemeenschap. Studenten van alle verschillende opleidingsniveaus (Erasmus Universiteit Rotterdam (wo), Hogeschool Rotterdam (hbo) en Albeda (mbo) zijn hier welkom. In plaats van traditioneel onderwijs in klaslokalen, zet het HefHouse de talenten en kennis van studenten in om direct in de buurt te investeren. Het is een plek waar mensen met verschillende perspectieven elkaar ontmoeten, wat zinvolle (en vaak onverwachte) ontmoetingen mogelijk maakt. De focus ligt op duurzame, door de gemeenschap aangestuurde oplossingen voor complexe, maatschappelijke uitdagingen.

Contact: Frieda Franke

Het universiteitsbrede studenteninitiatief 'Erasmus Verbindt' (EV) verbindt wetenschap en samen-leving in Rotterdam: to create a positive impact. Met dit initiatief willen de EUR-studenten een actieve bijdrage leveren aan het oplossen van de belangrijke en complexe 
maatschappelijke vraagstukken die voor ons liggen. 

Contact: Max Wagenaar wagenaar@eur.nl

Werkplaats Crooswijk is een initiatief van de EUR, in samenwerking met de gemeente Rotterdam en wijkhub Crooswijk, waar de toekomst van impactgedreven onderwijs vorm krijgt. Er wordt gewerkt om vraagstukken uit de wijk op te halen en te verbinden aan het onderwijs. De Werkplaats Crooswijk maakt deel uit van Wijkwijs.

Contact: erasmusverbindt@eur.nl

EUR en de Pauluskerk zijn gezamenlijk op zoek naar effectieve oplossingen voor dak- en thuisloosheid en voor mensen zonder papieren in Rotterdam. Vanuit de EUR doen verschillende projecten mee: Erasmus Verbindt, Wijkwijs (wijkonderzoek), Impact at the Core (impact gedreven onderwijs), URBIMM (onderzoek ongedocumenteerden), GIDS (gezondheidsstudenten in de samenleving), daarnaast de organisaties Kansfonds en Hieroo (adviesbureau). 
 

Albeda MBO werkt intensief samen met prof.dr. Eveline Crone, hoogleraar Neurowetenschappen in de maatschappij en Erasmus Professor. Met deze samenwerking beoogt Albeda om tot nieuwe inzichten en innovaties te komen op het gebied van gelijke kansen en jeugd. In deze unieke samenwerking is dr. Kayla Green aangesteld als partime Practor Gelijke Kansen en maakt zij op deze manier de verbinding tussen universiteit en mbo.

Contact: synclab@essb.eur.nl

Op de Veldacademie werken stadsonderzoekers van verschillende disciplines. Het team wordt versterkt door studenten, stagiaires of gespecialiseerde externe onderzoekers op projectniveau. Veldacademie is onderdeel van de gemeente Rotterdam. Erasmus Universiteit Rotterdam werkt met hen samen, zo maken regelmatig studenten ESSB onderdeel uit van projecten van de Veldacademie. 

Schakel tussen uitvoering, beleid en wetenschap

De Veldacademie is sinds 2008 gepositioneerd als verbindende schakel tussen uitvoering, beleid en wetenschap. Het is een praktijkgericht onderzoekswerkplaats- en kennisplatform voor integrale wijkontwikkeling. Op dat gebied initieert, organiseert en verricht zij actieonderzoek, interdisciplinair onderwijs en professionele trainingen. Dat doet zij vanuit het perspectief van de dagelijkse gebruikers van de stad: bewoners, ondernemers en het maatschappelijke veld. 

De Veldacademie werkt hoofdzakelijk aan vraagstukken uit de Rotterdamse praktijk van wijkontwikkeling. Thema’s waaraan gewerkt wordt: publieke ruimte, publieke voorzieningen, sociale veerkracht, ge-zond¬e leefomgeving, zorg en welzijn, veiligheid, opgroeien in de stad, talentontwikkeling, gezonde leefomgeving, inclusieve stad en wonen.

EUR lid Onderzoeksraad: dr. Lieke Oldenhof (ESHPM)

Erasmus Universiteit Rotterdam is aangesloten bij City Deal Kennis Maken, een onderdeel van het nationale programma Agenda Stad. Samen met gemeente Rotterdam en de Rotterdamse Hogescholen maakt de EUR deel uit van dit landelijke netwerk dat zich inzet om een versnelling tot stand te brengen in het oplossen van maatschappelijke opgaven van steden door onderzoekers, docenten en studenten hierbij grootschalig te betrekken. 

De deelnemende partijen beschouwen dit als een vorm van kennisbenutting maar biedt het ook de stad aan als leeromgeving voor studenten en onderzoekers. 

Erasmus Universiteit Rotterdam en de gemeente Rotterdam hebben de Rotterdam Scriptieprijs in het leven geroepen. Met deze scriptieprijs willen beide partijen studenten van Erasmus Universiteit Rotterdam stimuleren een actieve bijdrage te leveren aan de stad Rotterdam. 

Studenten kunnen zich met de maatschappelijke ontwikkelingen in de stad Rotterdam verbinden door hun expertise, creativiteit, enthousiasme en wetenschappelijke kennis in te zetten. De bijdragen van studenten zijn van groot belang voor de stad Rotterdam. De prijs bestaat sinds 2013 en wordt ieder jaar uitgereikt door vertegenwoordiger van B&W tijdens de opening Academisch Jaar. 

Contactpersoon: Marjolein Kooistra, coördinator Rotterdam Scriptieprijs 

Overeenkomsten, convenanten en onderzoeksprojecten

Met verschillende partners in de stad heeft de universiteit overeenkomsten en convenanten. Dit doen we om de samenwerkingen kracht bij te zetten. 

Erasmus Universiteit Rotterdam, Antidiscriminatiebureau RADAR en de gemeente Rotterdam hebben juni 2024 een convenant met elkaar afgesloten voor het Rotterdam Inclusivity Project. Hiermee wordt voor de komende vier jaar het structurele onderzoek naar patronen van discriminatie, racisme en ongelijkheid in Rotterdam voortgezet. Zij hebben het initiatief genomen voor de start van de website Discriminatiewijzer.nl is een weergave van het onderzoek naar discriminatie in Rotterdam waarin data, rapporten en andere informatiebronnen zijn opgenomen.

Contact: prof.dr. Peter Scholten, p.scholten@essb.eur.nl

Binnen RASL werken Codarts Rotterdam, Arts & Culture Studies (EUR), Erasmus University College (EUR) en Willem de Kooning Academy Rotterdam intensiever samen en bundelen zij hun krachten op gebied van onderwijs en onderzoek.

Contact: prof. dr. Liesbeth Noordegraaf-Eelens

EUR participeert in het door gemeente Rotterdam opgerichte Citylab010. Citylab010 ondersteunt vernieuwende initiatieven die Rotterdam groener, socialer en veiliger maken. 

Contact: erasmusverbindt@eur.nl

Regelmatig voert onze universiteit onderzoeken uit voor de Gemeente Rotterdam. Een voorbeeld hiervan is het vierjarige onderzoeksproject 'Evaluatie nieuwe inburgeringsbeleid Rotterdam’.

Rotterdam. Make It Happen-merkalliantie

Erasmus Universiteit Rotterdam is een van de initiatiefnemers van de Rotterdam. Make It Happen.-merkalliantie dat in 2014 gestart is. Inmiddels zijn er 33 toonaangevende Rotterdamse organisaties, zogenaamde merkpartners, aangesloten. Via merkpositionering ‘Rotterdam. Make it Happen.’ Wordt er gezamenlijk gewerkt aan het vergroten van de nationale en internationale aantrekkingskracht van Rotterdam.

Slim, gezond, circulair

Door uit te gaan van een gedeelde identiteit en mentaliteit van Rotterdam, een gezamenlijke toon, stijl én een gemeenschappelijke merkbelofte wil de merkalliantie Rotterdam op een uitdagende manier slimmer en sterker positioneren. De alliantie zet in op (internationale) profilering van de stad bij talent, bedrijven, bezoekers, investeerders, bewoners en studenten om zo bij te dragen aan economische waarde met maatschappelijke impact. De focus ligt de laatste jaren op Rotterdam als een slimme, gezonde én circulaire stad.

Contactpersoon merkalliantie: marcel.latupeirissa@eur.nl

Ziekenhuisapotheker en toxicoloog Corine Bethlehem en spoedeisende hulp verpleegkundige Ruben Veenema van het Erasmus MC te gast bij Studio Erasmus.
Arie Kers

EUR-wetenschappers in de stad

Wetenschappers zijn regelmatig in de stad te vinden om aan een breed publiek hun kennis te delen. Zo is er iedere maand Studio Erasmus in Arminius en zijn er jaarlijkse evenementen, waaronder de Rotterdam Lezing, Lof der Geneeskunst , en het Tiger college bij het IFFR. Via de activiteiten van het worden kinderen bekend gemaakt met wetenschap.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen