Economie en Bedrijfseconomie

Stap 1 | Kies een vak
girl having a conversation with another girl in polak

Heb je interesse in marktwerking en economische groei? Wil je alles weten over de sociale, maatschappelijke en financiële gevolgen van economische keuzes voor individuen, bedrijven en regio’s? Ben je benieuwd naar de nieuwste inzichten uit de economische wetenschap en hoe je daarmee bedrijfsstrategie of (overheids)beleid kunt ontwikkelen? Schrijf je dan in voor een van de onderstaande vakken.

Tijdens dit vak krijg je Theoretisch inzicht in de manier waarop (micro-)economische interacties tussen producenten, consumenten en de overheid leiden tot de macro-economische realiteit. Daarnaast krijg je empirische kennis van het functioneren van de economie op macro-economisch niveau (voor individuele landen en de wereld als geheel).

Tijdens dit vak verkrijg je begrip in de rol die wiskunde speelt in de economische wetenschap en leer je op een dergelijke manier met wiskunde omgaan dat je later in staat zal zijn de onderwerpen uit wiskunde te herkennen, en zonodig de voortvloeiende onderwerpen zelfstandig kan bestuderen. Dit vak zorgt voor voldoende wiskundige vaardigheden ontwikkelen om economie te kunnen studeren.

Speltheorie, integraalrekening, lineair programmeren, matrix- en vectoralgebra iets voor jou? Tijdens dit vak leer je de rol die wiskunde speelt in de economische wetenschap te herkennen. 

Dit vak geeft een inleiding in beschrijvende statistiek, waarschijnlijkheidsrekening en verklarende statistiek. Er wordt aandacht besteed aan toepassingen van de statistiek in de economie. Onderwerpen die aan de orde komen zijn beschrijvend-statistische maatstaven voor één variabele en de grafische voorstellingen ervan, samenhang tussen twee variabelen en lineaire regressie. Onderwerpen uit de waarschijnlijkheidsrekening zijn kansrekening, de stelling van Bayes, verdelingen van kansvariabelen, waaronder de Poisson verdeling die een belangrijke rol speelt bij de analyse van wachttijdproblemen.

Tijdens dit vak doe je praktische ervaring op met software die geschikt is voor data-analyse en modellering. Ook Ontwikkel computationele modelleringsvaardigheden die relevant zijn voor economie, bedrijfskunde en financiën en leer je hoe tabellen en datasets kunnen worden gekoppeld.

Tijdens dit van leer je onder andere Basis boekhoudtechnieken, Basis definities in Boekhouden, management accounting en Financial accounting. Ook ontwikkel je kennis over het gebruiken en toepassen van technieken om financiële transacties en gebeurtenissen te registreren, om de kosten voor de planning en besluitvormingdoeleinden te berekenen in verschillende situaties en het voorbereiden en analyseren van financiële informatie. 

Kwesties uit de methodologie van de economie, zoals de vragen hoe onrealistisch economische modellen mogen en moeten zijn en hoe we kunnen beoordelen hoe groot hun verklarende kracht is, en kwesties uit de ethiek van de economie, zoals de vraag naar het doel van economisch beleid, naar ongelijkheid, verdelende rechtvaardigheid en morele grenzen van de markt, worden in de hoorcolleges geïntroduceerd en toegelicht. In vijf werkgroepen worden ethische kwesties in het bedrijfsleven en in de markt besproken en geanalyseerd. Door actief met de materie bezig te zijn ontwikkelen studenten een sterker moreel besef en maken zij zich denkkaders eigen om tot een meer doordachte en evenwichtige eigen oordeelsvorming te komen.

Personeelseconomie en publieke economie zijn de 2 delen waar dit van uit bestaat. Het eerste deel van het vak bestudeert prikkels voor en motivatie van werknemers in organisaties. De rol van monetaire en niet-monetaire prikkels in het motiveren, selecteren en aantrekken van werknemers staat centraal. Het tweede deel van het vak richt zich op het functioneren van markten in het geval van publieke goederen, externaliteiten, en asymmetrische informatie, en de rol van de overheid in het verminderen van de inefficiëntie die ontstaat wanneer markten niet perfect functioneren. 

Dit vak behandelt de kennis die nodig is om een onderneming te kunnen waarderen. De waarde van de onderneming beïnvloedt de beurskoers van een aandeel van die onderneming en bepaalt de prijs die betaalt wordt voor de aandelen van de onderneming bij een fusie of overname. Vanuit de perspectieven van een financieel manager en de financiers van de onderneming behandelt Finance 1 hoe investerings- en financieringsbeslissingen de waarde van de onderneming beïnvloeden. 

Het vak behandelt statistische methoden en modellen die vaak worden toegepast in de economie, waarbij de juiste aanpak afhangt van de vraagstelling en van de aard van het beschikbare cijfermateriaal. De voornaamste onderwerpen zijn de volgende: toetsen, kruistabellen, ANOVA, niet-parametrische toetsen, regressie (enkelvoudig en meervoudig, tijdreeksen). Bij de practica worden opdrachten gemaakt en besproken, waarbij practicumpunten vallen te verdienen. Studenten passen verder statistiek zelf actief toe met software.

Het vak behandelt statistische methoden en modellen die vaak worden toegepast in de economie, waarbij de juiste aanpak afhangt van de vraagstelling en van de aard van het beschikbare cijfermateriaal. De voornaamste onderwerpen zijn de volgende: toetsen, kruistabellen, ANOVA, niet-parametrische toetsen, regressie (enkelvoudig en meervoudig, tijdreeksen). Bij de practica worden opdrachten gemaakt en besproken, waarbij practicumpunten vallen te verdienen. Studenten passen verder statistiek zelf actief toe met software.

De geschiedenis van het economisch denken leert ons te begrijpen waarom economen vandaag de dag denken zoals ze nu doen. Het beschrijft hoe de theorieën en denkwijzen zich hebben ontwikkeld door de tijd. Stromingen die onder andere aan bod komen zijn onder andere de klassieke school, het Marginalisme en het en meer recente economische benaderingen.

Onderdelen van de jaarrekening, kasstroomoverzichten en -analyse en omzetverantwoording komen in dit vak aan bod. Onderwerpen gerelateerd aan management accounting zoals direct Costing/Absorption Costing, kostenverbijzondering (o.a. ABC) en gemeenschappelijke kosten

Tijdens dit vak leer je onder andere Inzicht te krijgen in welke economische gevolgen er zijn door de belastingheffing op macro-, micro-, en meso niveau. De juridische vormgeving en de structuur van de belastingwetgeving en de belastingbeginselen en de functies van belastingheffing komen aan bod. 

Het vak Inleiding Econometrie reikt de studenten een toolbox aan voor wetenschappelijk economisch onderzoek. Het vak draait om kennis en vaardigheden die worden gebruikt bij fundamenteel en toegepast onderzoek in zowel het bedrijfsleven als de publieke sector. De gehele wetenschappelijke cyclus wordt besproken. Onderzoeksopzet en conceptueel redeneren worden benadrukt, en er wordt voortgebouwd op de vakken toegepaste statistiek, met verdieping en verbreding van diverse cross-sectionele en tijdreeks technieken.

Een standaard veronderstelling in de economie is dat mensen zich gedragen als "homo economicus". Homo Economicus is rationeel en zelfzuchtig met onbegrensde cognitieve capaciteiten. De psychologie heeft aangetoond dat mensen zich niet gedragen als Homo Economicus. Daarom kunnen economische en financiële modellen tot verkeerde voorspellingen en beleidsadviezen leiden. Dit vak zal een overzicht geven van de problemen waar economische en financiële modellen tegenaan lopen en hoe zij kunnen worden verbeterd aan de hand van psychologische inzichten. Het vak leert studenten met een bredere en meer kritische blik naar hun eigen vakgebied te kijken en te herkennen waar economisch en financieel beleid kan worden verbeterd.

Het doel van dit vak is de voordelen aan te tonen van het toepassen van een systematische en analytische aanpak van besluitvorming in marketing. Aan de hand van realistische marketingvraagstukken, kan je de vier “eerste principes” van marketing in correcte terminologie uitleggen. Resultatentabel van een marketingmodel leer je gebruiken om de resultaten van het model interpreteren; suggesties voor managers voorstellen. 

Compare @count study programme

  • @title

    • Duration: @duration
Compare study programmes