Steeds vaker hebben jongeren acute hulp nodig. Kinderen en jongeren met mentale gezondheidsproblemen moeten in vaak eindeloos wachten op passende hulp en het jeugdzorgsysteem staat in Nederland al tijden onder druk. Zo ook in Rotterdam.
Uit de podcast
"Het huidige beleid rondom jeugdzorg is heel erg op preventie komen te liggen. Vragen als hoe we erger kunnen voorkomen voeren de boventoon. Maar uit onderzoek blijkt dat er bij een deel van de groep niet alles is te voorkomen. Je ziet dat jongeren met relatief lichte problematiek veel eerder terecht kunnen dan de zwaardere gevallen, omdat bijvoorbeeld vormen van hulp zijn afgebouwd de afgelopen jaren met het idee: dat hebben we niet meer nodig, want we focussen op preventie."
Annemiek Harder
Bijzonder Hoogleraar Education & Health Studies
Onder ‘Jeugdzorg’ vallen alle vormen van hulp en ondersteuning voor iedereen onder de 18 jaar. Dit gaat van gezinsbegeleiding en pleegzorg tot gespecialiseerde hulp in een gesloten inrichting. Deze sociale voorzienig kampt met grote problemen. De groeiende wachtlijsten en het gebrek aan gespecialiseerde zorg voor Rotterdamse jongeren, zijn symptomen van een systeem dat piept en kraakt.
Hoe zijn we in deze crisis verzeild geraakt? Tot op welke hoogte worden de behoeftes van kinderen, jongeren en ouders nog vervuld? En wat kunnen wij als stad aan dit probleem doen?
In deze aflevering spreken we met Stans en Annemiek over de problemen in de Rotterdamse jeugdzorg.
Over de gasten
Stans Goudsmit
Kinderombudsman Rotterdam
https://www.kinderombudsmanrotterdam.nl/
Annemiek Harder
Horizon-leerstoel Wetenschappelijk onderbouwde jeugdzorg en onderwijs
https://www.eur.nl/people/annemiek-harder