Waarom grootschalige kernenergie voor 2040 niet haalbaar is in Rotterdam

Afgelopen week is het rapport van een verkennend onderzoek naar kernenergie in Rotterdam gepubliceerd. Voor SmartPort en haar partners het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en Deltalinqs hebben professor Harry Geerlings van de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences en haveneconoom Bart Kuipers van Erasmus UPT de stand van techniek, ruimtelijke inpassing en de organisatie van besluitvorming met betrekking tot kernenergie onderzocht.   

De belangrijkste conclusie

Uit dit onderzoek is gebleken dat grootschalige kernenergie voor 2040 niet haalbaar is in Rotterdam. Waarom niet? Een van de redenen is de stand van de techniek en omgevingsfactoren van kerncentrales, die leiden tot langdurige ontwikkelpaden. Daarnaast is kernenergie moeilijk ruimtelijk inpasbaar in combinatie met de ontwikkelingen in de Rotterdamse havenregio.

Emissiedoelen

Het onderzoek wijst uit dat kernenergie Rotterdam niet gaat helpen om de emissiedoelen in 2030 te halen. Kerncentrales, op basis van bewezen technologie, (Generatie 3+) zijn op zijn vroegst in 2035-40 beschikbaar. Verdere generaties reactoren zullen niet eerder dan 2050 te gebruiken zijn. Daarnaast is de realisatie van een Small Modular Reactor (SMR) –  kleinschalige versies van kerncentrales die opgebouwd worden uit gefabriceerde modules – nog in ontwikkeling en kunnen naar verwachting niet eerder dan 2041 in ons land in productie komen.

Wilt u meer weten? Download en lees dan hieronder het rapport.

Betrokken UPT expert

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen