Op 10 november heeft de Tweede Kamer ingestemd met de wetsvoorstellen van het pakket Belastingplan 2023. Het woord is nu aan de Eerste Kamer die medio december naar verwachting zal instemmen met de nieuwe wetgeving.
Zonnepanelen
Voor de btw is het grote nieuws dat er een btw-nultarief zal worden ingevoerd op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de nabijheid van woningen. Het kabinet maakt daarmee gebruik van de mogelijkheid die de Btw-richtlijn sinds 6 april 2022 biedt dit nultarief in te voeren, nadat het zelf deze wijziging had afgedwongen. Het kabinet streeft het doel na hiermee de administratieve lasten voor zonnepaneelhouders en de Belastingdienst te verminderen en investeringen in zonnepanelen te stimuleren. Of dit laatste gaat lukken is nog maar de vraag. Uit onderzoek door de Vereniging Eigen Huis blijkt dat vijf van de tien installateurs van zonnepanelen de prijzen voor consumenten zullen verhogen zodra het nultarief wordt doorgevoerd. Een zorgelijke situatie. Veel consumenten die geraakt worden door alsmaar stijgende energiekosten zullen hier zeker niet blij van worden.
Lachgas
Een ander btw-onderdeel uit het Belastingplan 2023 krijgt heel wat minder aandacht. Het kabinet stelt voor het algemene btw-tarief van 21% van toepassing te laten zijn op de levering van met lachgas gevulde patronen. Voor lachgas dat kwalificeert als geneesmiddel geldt een andere regel. Hierop blijft het verlaagde btw-tarief van toepassing. De bedoeling van deze maatregel is om de verkoop van de lachgaspatronen, voornamelijk aan jongeren, die het gebruiken als recreatief roesmiddel, te ontmoedigen.
Veelvuldig gebruik zorgt voor grote gezondheidsproblemen bij jongeren en heeft zelfs geleid tot gehele of gedeeltelijke dwarslaesie bij 64 jongeren in twee jaar tijd. Verder vonden er tussen 2019 en 2021 maar liefst 1.800 verkeersongevallen plaats, waarbij sprake was van lachgasgebruik. Het lachen vergaat je bij het lezen van deze data. Eerder nam het kabinet in een beleidsbesluit het standpunt in dat het algemene btw-tarief van toepassing was op de levering van dergelijke patronen, maar werd teruggefloten door de rechter die vond dat het verlaagde btw-tarief van toepassing moest blijven. Nu wil het kabinet het door haar wenselijk geachte situatie alsnog wettelijk verankeren door middel van zogeheten reparatiewetgeving. Op die manier worden lachgaspatronen duurder en zou dit jongeren die dit als roesmiddel gebruiken in de portemonnee raken. Vraag is of jongeren zich hier iets van zullen aantrekken. De vraag is dan ook of de btw een geschikt middel is om het onwenselijk gebruik tegen te gaan.
Softdrug
Het kabinet heeft inmiddels ook een andere route gevonden. Op 14 november maakte het kabinet bekend dat lachgas met ingang van 1 januari 2023 als softdrug zal worden beschouwd. Het wordt opgenomen in de Opiumwet zodat de import, verkoop en het bezit ervan wordt verboden. Dit lijkt meer zoden aan de dijk te kunnen zetten. Alleen leidt dit wel weer tot administratieve rompslomp voor ondernemers. Zowel als medische toepassing of als voedingsadditief blijft het gebruik van lachgas toegestaan, maar fabrikanten en groothandelaren moeten daarvoor wel een ontheffing aanvragen. Een stukje meer administratieve verplichtingen, maar laten we hopen dat de samenleving hiermee gebaat is.
Bekijk ook
- Gerelateerde opleiding