Niet echt een vraag om aan studenten te stellen, dat snap ik natuurlijk ook wel. Toch is er de laatste jaren veel te doen over btw en pensioenfondsen. Waarom? Pensioenfondsen besteden het assetmanagement van hun beleggingen in effecten vaak uit aan derde partijen.
Over dat uitbesteed beheer is 21% btw verschuldigd. Vanwege de vrijgestelde activiteiten van pensioenfondsen is die btw niet aftrekbaar.
Voor dezelfde assetmanagementdiensten aan beleggingsfondsen geldt een btw-vrijstelling. Maar die vrijstelling geldt niet voor pensioenfondsen, die een zuivere defined benefit (DB) pensioenregeling uitvoeren. In 2013 heeft het Europese Hof van Justitie dit besloten in de zaak Wheels. Een jaar later, in 2014, besliste het hof echter dat die btw-vrijstelling wel kan gelden voor defined contribution (DC) pensioenregelingen.
Stoute schoenen
Veel Nederlandse pensioenregelingen hebben kenmerken van zowel een DB als een DC-regeling. Het Hof van Justitie heeft zich nog niet uitgelaten over dit soort tussenvormen. In 2016 hoopten pensioenfondsen dat dat gebeurde in een zaak die toen aanhangig was voor de Hoge Raad, maar toen werd besloten om geen prejudiciële vragen te stellen. De Hoge Raad oordeelde dat voor deze tussenvormen geen btw-vrijstelling kan worden toegepast, en ook lagere rechters hebben dit oordeel in 2019, 2020 en 2021 gevolgd. In oktober 2022 heeft Rechtbank Arnhem in dit verband de stoute schoenen aangetrokken en juist wel prejudiciële vragen gesteld over pensioenregelingen die het midden houden tussen een DB en een DC-regeling. Binnen afzienbare tijd weten jullie dus ook hoe het zit!
Meer informatie
Ruud Zuidgeest is wetenschappelijk docent bij Erasmus School of Economics.
Bekijk ook
- Gerelateerde opleiding