ESSB-wetenschappers in de media over impact coronavirus

ESSB-wetenschappers uit verschillende vakgebieden geven commentaar op de actuele situatie rondom het coronavirus. Hieronder vind je overzicht van diverse (media) publicaties.
Onderzoek bij ESSB naar impact corona is hier te vinden. 
 

CBS-onderzoek: De uitslag van de verkiezingen past bij ons persoonlijk welzijn

Als het persoonlijk welzijn niet heeft geleden onder de coronacrisis, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend maakt, dan heeft het kabinet Rutte de pandemie uitstekend aangepakt. Of valt daar toch iets op af te dingen? Prof. dr. Godfried Engbersen geeft in Trouw aan eigenlijk een beetje verbaasd te zijn over de uitkomsten. 

Een avondklok versterkt dat idee van sociale oplsuiting

"Voor ouderen zie je dat het kan leiden tot groter isolement en gevoelens van eenzaamheid. Dat weten we. Heel veel jongeren weten dan niet meer goed wat de toekomst nu brengt, ze zien het niet meer zitten. Een avondklok versterkt dat idee van sociale opsluiting. En ik vind dat we dat serieus moeten nemen", zegt prof. dr. Godfried Engbersen, hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam in Nieuws en Co.

‘Door overal intentie aan toe te schrijven, word je al gauw een complotdenker’

Complottheorieën bestaan al honderden jaren, maar in deze tijd met het toenemende belang van sociale media is te zien dat complottheorieën een steeds grotere invloed hebben. Daarnaast hebben veel gebeurtenissen in onze werkelijkheid niets met elkaar te maken en ontstaan door toeval. Echter, mensen hebben wel de neiging om overal intentionaliteit achter te zien. 'Door overal intentie aan toe te schrijven, word je al gauw een complotdenker' stelt prof. dr. Rolf Zwaan in Erasmus Magazine.

Daphne van de Bongardt  over COVID-19 en jeugdwelzijn (m.n. effecten op sociale relaties)

Betoog: Vergeet de jeugd en hun vrienden niet

Veel coronamaatregelen van gemeenten treffen jeugdsectoren. Het is belangrijk dat zij daarbij oog hebben voor de belangrijke rol van relaties met leeftijdgenoten voor jeugdwelzijn, stelt dr. Daphne van de Bongardt in een artikel van Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG).

Hoe gaat het met de peers?

Hoe gaan adolescenten in tijden van COVID-19 om met leeftijdgenoten? Welke impact hebben de eerste en de nieuwe overheidsrichtlijnen en de maatschappelijke veranderingen op contacten en relaties tussen broers en zussen, klasgenoten, vrienden en jonge geliefden? En wat doet dit met jeugdwelzijn? Dr. Daphne van de Bongardt geeft in een longread door Pedagogiek in Praktijk advies hoe hier mee moet worden omgegaan.

Nieuwe vrienden maak je niet via een scherm

Fysieke afstand betekent nu sociale afstand. De overstap naar de universiteit en het daarmee aangaan van nieuwe relaties is een belangrijke ontwikkelingstaak, en daarin komen nieuwe studenten te kort. Dat stelt dr. Daphne van de Bongardt in het NRC. De eerste rapporten geven aan dat sommige adolescenten psychologische klachten erdoor ervaren, bij sommigen gaat het studeren juist erg goed.   

Moedeloos van corona – en dat huisfeestje is niet de oplossing

Uit onderzoek blijkt dat jongeren psychisch het meest lijden onder de coronamaatregelen. Zo laat onderzoek van EenVandaag zien dat 74 procent van de 18 tot 35-jarigen mentaal lijdt door de coronacrisis, tegenover 48 procent van de 65-plussers. Prof. dr. Eveline Crone, hoogleraar neuropsychologie, legt in de NRC uit waarom juist jongeren mentaal zoveel last hebben van de coronacrisis en ze geeft advies aan jongeren.

De #ikdoenietmeermee-actie vindt gehoor bij jongeren

Tientallen bekende Nederlanders, met name uit de entertainmentindustrie, de hashtag #ikdoenietmeermee. Daarbij schreven zij het statement “ik zeg NEE tegen alle maatregelen totdat de overheid dit beleid controleerbaar kan rechtvaardigen”. Minister Hugo de Jonge noemde de actie van de influencers dinsdag “onverantwoord” en “gevaarlijk”. Prof. dr. Moniek Buijzen en dr. Esther Roozendaal leggen in de NRC uit hoe de hashtag jongeren kan beïnvloeden.

Doemdenken het grootste gevaar in de coronacrisis

Het vertrouwen in de overheid is nog steeds hoog, maar neemt wel iets af ten opzichte van het begin van de crisis. De overlast van buren en mensen op straat neemt naarmate de pandemie voortduurt juist toe. Zetten deze trends door? Wat kan de gemoedstoestand van de Nederlander nog aan in de COVID-19 crisis? “Het grootste gevaar is dat mensen denken dat het allemaal geen zin meer heeft”, aldus prof. dr. Godfried Engbersen in Reporters Online.

De coronacrisis raakt ook groepen die dachten dat ze veilig waren. ‘Dit vraagt om nieuw beleid’

De maatschappelijke schade die is veroorzaakt door het coronavirus slaat niet alleen neer bij de traditioneel kwetsbare groepen; de mensen met een zwakke gezondheid en lage inkomens. Er zijn nieuwe kwetsbare groepen, zegt prof. dr. Godfried Engbersen in Trouw. Jongeren met een mbo, hbo of universitaire opleiding bijvoorbeeld, of hoogopgeleide zzp’ers die tot voor kort goed verdienden.

Nieuwe realiteit vraagt om permanente scholing

Prof. dr. Godfried Engbersen pleit voor permanente scholing voor het tegengaan van het grote arbeidsmarktprobleem wat ons vanwege de coronacrisis te wachten staat in Binnenlands Bestuur

'Aanpak verspreiding coronavirus in achterstandswijken schiet tekort'

Prof. dr. Godfried Engbersen geeft verklaring op BNR nieuwsradio waarom corona zich in achterstandswijken sneller verspreid en stelt voor om minder aan abstracte overheidscommunicatie te doen in deze wijken.

Elf hoogleraren: persconferenties geven is niet meer genoeg

Elf hoogleraren, waaronder prof. dr. Semiha Denktas, betogen in het NRC waarom de overheid beter moet communiceren wat de coronamaatregelen zijn, om mensen te helpen de risico's beter in te schatten. "...Om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen, moeten burgers zich op een bepaalde manier gedragen, anders dan ze gewend zijn. Inzichten uit de gedrags- en communicatiewetenschappen spelen daarom een belangrijke rol in het creëren en behouden van het draagvlak daarvoor." Lees het gehele stuk op www.nrc.nl.

Vermanende toon van Rutte en RIVM naar jongeren heeft weinig zin

Er was kritiek op de manier waarop premier Rutte en de RIVM jongeren toespraken op de persconferentie. Op Radio 1 legt prof. dr. Eveline Crone uit waarom deze manier van communiceren niet heel veel zin heeft.

"Kansengelijkheid gaat niet alleen over nobele intenties, maar ook over effectief handelen"

Scholen hebben massaal summerschools opgetuigd, zodat leerlingen die een achterstand opliepen de afgelopen maanden weer kunnen inhalen. De intenties zijn goed, maar er zijn vraagtekens over de uitvoering ervan. Illias El Hadioui legt uit in het dagblad Trouw dat de programma's zinvoller zouden zijn als scholen deze summerschools meer baseerden op wetenschappelijke inzichten en duidelijkere doelen stellen.

Implicaties van pandemie voor levensloop van mensen over de hele wereld

Een groep van 18 internationale onderzoekers, waaronder prof. dr. Pearl Dykstra, bundelden hun expertise om te illustreren hoe een levensloopperspectief kan bijdragen aan het begrijpen van de gevolgen van de pandemie voor individuen, gezinnen en bevolkingen.

Lees hier hun essay

Beschermingsstaat nieuwe stijl

‘Gemeenten hebben extra middelen nodig,’ meent prof. dr. Engbersen in Publiek Denken, ‘want de werkloosheid stijgt, er komen meer mensen die bijstand nodig hebben, er moet meer worden gedaan aan armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Hoogopgeleide mensen kunnen mogelijk snel opveren, maar wat doe je voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Misschien moeten er wel basisbanen komen, bijvoorbeeld in de culturele sector. Echt werk in de publieke sector, waar ze ook voor betaald worden.’

Corona-regels zijn vaak te moeilijk

Veel mensen vinden de informatie over Corona-regels moeilijk te begrijpen. Vooral mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Of die pas in Nederland wonen en uit een ander land komen. Of die in een wijk wonen met veel problemen. Zij hebben ook meer stress dan voor de komst van het nieuwe Corona-virus. En dat heeft gevolgen voor hun gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek door landelijk expertisecentrum Pharos en prof. dr. Semiha Denktas.

Rol van grootouders van vitaal belang

Families zijn een van de weinige overgebleven plekken in onze samenleving waarbinnen leden van verschillende generaties contact hebben’ ‘Dat is goed voor de sociale cohesie.' zegt prof. dr. Pearl Dykstra in de De Correspondent.

Nieuwe kwetsbare groepen door coronacrisis

De coronacrisis raakt niet alleen de klassiek kwetsbare groepen, ook nieuwe groepen krijgen te maken met armoede, zoals zzp’ers en werknemers met flexcontracten. Hoogleraar sociologie prof. dr. Godfried Engbersen in Zorg en Welzijn maakt zich ernstige zorgen over jongeren en hun toekomstperspectief.

Over de angstige samenleving door de coronacrisis

Socioloog prof. dr. Godfried Engbersen in Erasmus Magazine en Studio Erasmus Podcast in gesprek met Geert Maarse over de resultaten van zijn onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van COVID-19.

Over de kwaliteit van wetenschap nav de vele wetenschappelijke publicaties over COVID-19

Prof. Rolf Zwaan in gesprek met Erasmus Magazine over de grote hoeveel wetenschappelijke publicaties die wereldwijd worden aangeboden. Hoe publicatiedruk kan leiden tot slechtere wetenschap en hoe kun je je als nieuwsconsument staande houden?

Over veerkracht jongeren in tijden van lockdown

Prof. dr. Eveline Crone in gesprek met Geert Maarse van Studio Erasmus Podcast

Ik denk dat jongeren creatief zijn, en altijd manieren vinden om met een crisis om te gaan"

Puberteit en lockdown

De puberteit kan moeilijk zijn, zelfs in de beste tijden, en prof. dr. Eveline Crone's interdisciplinaire onderzoeksgroep is begonnen te onderzoeken hoe de hersenen van de adolescenten worden beïnvloed door lockdown. Haar hoop is dat jongeren tijdens deze crisis veerkracht zullen tonen, wat leidt tot een betere toekomst. Haar angst is dat de crisis de sociale ongelijkheid voor tieners zal vergroten. Eveline Crone praat hierover met Science Business.

De stad na corona

Gedragswetenschapper prof. dr. Semiha Denktas over aanpassingen in de openbare ruimte nav corona in Nieuwsuur 

Omwenteling | de wereld in transitie na corona

Podcast met prof. Jan Rotmans, hoogleraar transitie bij BNR nieuwsradio

Even leek de wereld stil te staan door corona. We filosofeerden over een wereld na corona die er anders uit zou zien. Maar we rekenden ons te snel rijk volgens hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. Volgens hem is er nog veel onrust en conflict nodig om daadwerkelijk een transitie door te maken. Wat staat ons te wachten?

Vergeet de jeugd en hun vrienden niet

"Veel coronamaatregelen van gemeenten treffen jeugdsectoren. Het is belangrijk dat zij daarbij oog hebben voor de belangrijke rol van relaties met leeftijdgenoten voor jeugdwelzijn." Zegt dr. Daphne van de Bongardt in VNG Magazine. Ze geeft daarbij ook 5 tips. Download haar betoog hier.

Studenten Erasmus Universiteit steunen leerlingen op afstand met huiswerk en de Nederlandse taal

Dat veel leerlingen een leerachterstand oplopen door de coronacrisis is bekend. Maar voor leerlingen van wie Nederlands niet de moedertaal is, betekent de coronacrisis ook nog eens dat hun Nederlandse taalvaardigheid extra achteruitgaat omdat er thuis vaak geen Nederlands wordt gesproken. Studenten van Erasmus Universiteit Rotterdam helpen daarom deze kinderen met een uur digitale privéles en huiswerkbegeleiding en krijgen training in het stimuleren van veerkrachtigheid door dr. Brian Godor en dr. Ruth van der Hallen. RTV Rijnmond ging op bezoek bij student psychologie Fabiënne Hoogendoorn die belt met Eliza en Kate uit Zuid-Afrika, beluister hier het fragment. 

Coronacrisis vraagt veel van jongeren

Interview met prof. dr. Eveline Crone in het Noord Hollands Dagblad over wat het doet met jongeren dat de eindexamen rituelen er dit jaar vanwege corona maatregelen niet zijn. Download hier het artikel.

Stadsbewoners helpen elkaar door corona

Interview met prof. dr. Godfried Engbersen naar aanleiding van het rapport ‘Berichten uit de Stille Stad’ over vertrouwen in buurtgenoten en overheid in tijden van corona. In de Volkskrant van 28 mei 2020

Angst in coronatijd

Prof. dr. Godfried Engbersen laat belang zien van de inzichten van sociologie en sociale wetenschappen in de ‘angstige’ samenleving in De Groene Amsterdammer. Over dit onderwerp spreekt hij ook in de podcast van Studio Erasmus en in Erasmus Magazine.

Waarom blijven pubers op de bank hangen?

In het NRC vertelt prof. dr. Eveline Crone de effecten op het puberbrein van de coronamaatregelen nog lang kunnen doorwerken in hun ontwikkeling

Gesprek met Willem Schinkel over kapitalisme, socialisme, en de “ijdele hoop”

Dat in de coronacrisis het grootkapitaal gered wordt in plaats van arbeid, is geen natuurwet. In een socialistische economie zou dat heel anders gaan, zegt de Rotterdamse socioloog prof. dr. Willem Schinkel. Een gesprek over kapitalisme, socialisme, en de “ijdele hoop” dat uit crises systeemverandering voortkomt. Interview door: Alexander Beunder. Opgenomen op: 15 mei 2020 op delockdown.nl 

Jongeren trekken massaal naar buiten: politie bedolven onder overlastmeldingen

,,Dat verbaast me niet”, vertelt prof. dr. Eveline Crone in het AD. ,,In deze leeftijd hebben jongeren behoefte om erop uit te trekken, elkaar te ontmoeten, te experimenteren en te ontdekken. Het vinden van je eigen weg in het leven is een heel natuurlijk proces. Deze ontwikkeling is als het ware bruusk tot stilstand gebracht.”

Wel of niet een corona-app?

Om de verspreiding het coronavirus af te kunnen remmen, werd wereldwijd al vroeg gesproken over de mogelijkheid van een app. Gerard van der Werf, senior onderzoeker bij Onderzoeksbureau Motivaction, en prof. dr. Liesbet van Zoonen, academisch directeur bij het Centrum voor BOLD Cities, onderzochten en bespreken de -fluctuerende- bezorgdheid van burgers, hun verwachtingen en hun eventuele bereidheid om zo’n app te installeren in Sociale Vraagstukken.

Waarom moet de gemeenschap de markt redden?

Nood breekt wet. Noodmaatregelen worden ingevoerd, zonder deze uitgebreid democratisch af te wegen, aldus EUR-hoogleraar sociale theorie prof. dr. Willem Schinkel. Zo worden grote bedrijven gered met gemeenschapsgeld, terwijl zij tegelijkertijd veel werknemers ontslaan. Dit ondermijnt de democratie, beargumenteert Schinkel in het NRC.

Coronavirus treft minderheden Nederland minder dan in andere westerse landen

In Nederland overlijden net als in andere westerse landen meer mensen door het coronavirus onder etnische minderheden. Toch is dat verschil kleiner dan in bijvoorbeeld de VS en Engeland, zo meldt de NOSProf. dr. Godfried Engbersen beargumenteert waarom.

Werkt nudging om naleving van de coronamaatregelen te stimuleren?

Pijlen op de vloer die je naar de trap leiden, in plaats van de lift: heb jij ze weleens gezien? Dit is een voorbeeld van nudging. Prof. dr. Semiha Denktas legt in 1Vandaag uit hoe nudging toegepast kan worden om te zorgen dat mensen de coronamaatregelen goed naleven.

Vergeet de menselijke maat niet in het Nieuwe Werken 1.5

Hoe kunnen bedrijven hun deuren openen in de anderhalvemetereconomie? Te makkelijk wordt dit vraagstuk afgedaan als een praktisch inrichtingsprobleem. In technocratische en bedrijfseconomische oplossingen ontbreekt de menselijke maat. In Trouw wordt dit besproken met medewerking van hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie prof. dr. Arnold Bakker.

De coronacrisis is een ‘onvoorstelbare gamechanger’ voor de arbeidsmarkt

Meer ongelijkheid, grote verschuivingen in de werkgelegenheid en strengere regels voor flexwerk. De coronacrisis kan de arbeidsmarkt blijvend veranderen. In NRC komt arbeidssocioloog Fabian Dekker aan het woord

Minicollege over werk-privé balans

Thuiswerken in tijden van crisis zorgt voor extra spanning in de werk-prive balans laat prof. dr. Laura den Dulk zien in haar minicollege van de Vereniging van Bestuurskunde

Voor jongeren is de crisis extra zwaar

Sociale onthouding en vele verboden is lastig voor het puberbrein om daaraan te voldoen geeft prof.dr. Eveline Crone aan in Het Parool.

Europese noodsteun i.v.m. corona en Nederlandse publieke debat

Eenzijdigheid van het Nederlandse publieke debat over de noodsteun aan zwaar getroffen Europese lidstaten is erger dan de diplomatieke tactloosheid in het optreden van Mark Rutte en Wobke Hoekstra

5 misvattingen benoemd door bestuurskundigen Reinout van der Veer, Markus Haverland, Michal Onderco in Sociale Vraagstukken

Hoe bereik je jongeren?

Prof. Moniek Buijzen legt in het NRC uit hoe je ervoor zorgt jongeren zich aan de coronamaatregelen houden. Volgens prof. dr. Moniek Buijzen biedt een samenwerking met influencers kansen.

Is corona een kantelpunt in de samenleving?

“De samenleving wordt als het ware opgeschud en in de war gebracht. Daardoor worden vanzelfsprekendheden en automatismen zichtbaar en merk je hoe betrekkelijk ze zijn." stelt socioloog Jack Burgers bij Omroep De Meierij.

Onderzoek naar maatschappelijke impact Covid-19 op Rotterdam en Nederland – interviews met Prof. Godfried Engbersen

NOS artikel Onderzoek naar impact coronacrisis: 'Mensen missen toekomstperspectief'.

17.00, 18.00. en 20.00 NOS journaal (min. 7.05).

Rotterdammers zorgelijker over gevolgen Covid-19 dan anderen (NRC).

Rotterdammers voelen zich bedreigd door coronacrisis (maar er is ook een lichtpuntje) (AD - Rotterdam).

Interview met Godfried Engbersen in Sociale Vraagstukken.

Interview met Godfried Engbersen bij Nieuws en Co

Bestuurssocioloog dr. Mark van Ostaijen over de coronacrisis in diverse artikelen van Volkskrant

Laat paniek niet omslaan in obsessieve fixatie op risico's

De Nederlander gaat als een bungeejumper om met het coronagevaar

De psychologie van thuisblijven: dit doet sociale isolatie met ons

Vertaal de persconferentie van Rutte

Mag de persconferentie van Rutte ook vertaald? Het kabinet bereikt lang niet alle burgers als enkel in het Nederlands wordt gecommuniceerd, betogen bestuurskundigen Angelique van Dam, MSc, Ilona van Breugel, MSc. en dr. Warda Belabas in de Volkskrant van 24 april 2020

Gelijke kansen in diverse klassen

Onderwijssocioloog Iliass El Hadioui verzorgde het eerste webinar van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA). Een online masterclass over de effecten van de coronacrisis op kansengelijkheid in het onderwijs op de korte en lange termijn. Kijk terug op website GKA.

De storm die komt; herhalingslessen in crisistijd

"Na de redding zal de rekening komen. Het onderbroken spel van accumulatie en circulatie wordt dan voortgezet", voorspelt prof. dr. Willem Schinkel in zijn artikel in De Groene Amsterdammer. "Laat ons nu een pact sluiten; om de gevraagde offers niet als redelijk te omarmen, het dreigende geweld niet te accepteren."

Zorgplicht van werkgevers zal toenemen door thuiswerken

De coronacrisis zet de verhouding tussen werk-privé volledig op zijn kop. In het online tijdschrift Sociale Vraagstukken geeft prof. dr. Darren McCauley aan dat werkpatronen die tot voor kort alleen door trend forecasters werden gezien, in rap tempo werkelijkheid worden. Nieuwe mogelijkheden dienen zich aan, maar die kunnen we alleen benutten als we onze verantwoordelijkheden en verwachtingen daarop aanpassen.

Clean room, clear mind

Je huis opruimen bij thuisblijven is verstandig in het kader van mentale gezondheid. Het is fijn om een kamer of plek in te richten die je alleen gebruikt om bijv. te werken, stelt gedragswetenschapper dr. Inge Merkelbach in EenVandaag.

Bestuurders moeten goed wennen

Kwaliteit staat onder druk bij digitaal besluiten nemen stelt bestuurskundige prof. Wolfgang Ebbers in zijn artikel op AGconnect.

Puberbrein in tijden van corona

Waarom is het voor pubers lastiger om zich aan de regels te houden en thuis te blijven? prof. Eveline Crone legt op Radio 1 uit hoe het puberbrein werkt in tijden van corona. 

Gedragsverandering cruciaal in strijd tegen COVID-19

Hoe zorg je ervoor dat mensen zich houden aan preventieve maatregelen van de overheid om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan? Gedragspsycholoog prof. Semiha Denktas en collega's laten zien welke wetenschappelijke gedragsinzichten die daarbij kunnen worden toegepast in het vakblad Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Corona en jongeren

Waarom vooral jongeren moeite hebben met alle coronaregels, ontwikkelingspsycholoog en promovendus Suzanne van de Groep legt in NOS Stories dit uit 

Thuisblijven met kinderen in tijden van corona

Pedagogen Joyce Weeland en Rianne Kok geven tips om het jezelf en je kind gemakkelijker te maken. Lees de tips hier!

In balans blijven tijdens deze crisis

Hoe zorg je dat de werk-prive balans door het thuiswerken niet uit balans raakt. Professor Laura den Dulk geeft tips op Erasmus TV min 5. 

Vooral kinderen uit arme gezinnen raken achterop door de scholensluiting

Volgens socioloog Iliass el Hadioui zal de kloof tussen arme en rijke kinderen toenemen door het onderwijs op afstand. Hoe kunnen we deze kloof verkleinen? Lees zijn interview in het AD

Brainstorms over de post-coronatijd

En in het 8-uur journaal op minuut 10 gaat prof. dr. Derk Loorbach in op de brainstorms die hij voert vanuit DRIFT over de post-coronatijd

Verbroedering in tijden van crisis

Over nieuwe vormen van sociaal contact in tijden van Corona spreekt prof.dr. Derk Loorbach (DRIFT) in NOS journaal

Wijkteams waken over kwetsbare mensen

Ondanks dat wijkteams op afstand moeten werken, waken zij wel over kwetsbare mensen. Dit laat bestuurskundige en promovendus Alissa van Zijl zien in een artikel van Zorg en Welzijn

Doorbreekt de coronacrisis de traditionele rolverdeling?

Veel mannen werken nu thuis en zorgen voor de kinderen. Wat doet dat met de nog altijd traditionele rolverdeling in Nederlandse gezinnen? De ervaringen van lager en hoger opgeleide vaders in deze periode van verplicht thuis zijn zullen heel verschillend zijn, verwacht familiesocioloog professor Renske Keizer in Trouw

Meer huiselijk geweld?

Door de coronavirus zitten familieleden veel meer op elkaars lip. Wat betekent het als je nu in een situatie zit met huiselijk geweld? NEMO Kennislink vraagt het Majone Steketee, hoogleraar intergenerationele overdracht van huiselijk geweld. 

Positieve kanten aan de coronacrisis

 ‘’De coronacrisis helpt de wereld te veranderen “stelt professor Jan Rotmans (DRIFT) in een interview in het AD.

Studiesurvivalgids corona-editie

Studenten wonen colleges bij via hun laptop en maken zelfs thuis tentamens. Wat voor invloed heeft dit op hun motivatie en concentratievermogen? Dr. Martine Baars – universitair docent en onderwijspsycholoog bespreekt een aantal problemen in Erasmus Magazine.

Hoe maak je thuiswerken aantrekkelijker

Een groot gedeelte van Nederland werkt inmiddels twee weken vanuit huis. Hoe maak je thuiswerken net even een stukje aantrekkelijker? In Week van NU, de podcast van NU.nl, komt hoogleraar Laura den Dulk, gespecialiseerd in de werk-privébalans, met tips.

Hoe reageer je op een ongekende wereldwijde epidemie?

Promovendus bij psychologie Zhiqi Xu, deskundige op het gebied van risicovol gedrag, legt in Erasmus Magazine uit dat er in deze crisis vier typen mensen te onderscheiden zijn.

Academici vitale beroepsgroepen?

Sociologen Willem Schinkel, Jess Bier en Rogier van Reekum pleiten voor een andere benadering van de COVID-19 crisis in het universitair onderwijs op ScienceGuide

Tips voor effectieve communicatie met tieners

Over de hele wereld staan communicatieprofessionals voor de uitdaging om tieners te informeren over het coronavirus. Hoe leg je hen de beleidsmaatregelen uit en bevorder je gedrag dat de curve moet afvlakken? Prof. dr. Moniek Buijzen en het Dutch Young Consumers Network geven tien tips op BiteScience.

De markt redden?

Waarom moet de gemeenschap de markt redden nu er economisch slechte tijden aankomen? Dit vraagt Willem Schinkel, hoogleraar Sociale Theorie, zich af in de NRC.

De rol van de leraar

Alle scholen zijn tot en met 6 april gesloten. "Het is een kans om de rol van het onderwijs en van de docent nader onder de loep te nemen", zegt onderwijswetenschapper Brian Godor bij RTV Rijnmond.

De samenleving na corona: oproep tot reflectie en co-creatie

Prof. dr. Derk Loorbach (Drift) vindt dat het juist nu zaak is na te denken en ons uit te spreken over een samenleving en economie na corona. Nederland Na Corona: oproep tot reflectie en co-creatie 

Sociaal isolement 

Alissa van Zijl, PhD kandidaat DPAS schrijft in HR Praktijk dat de sociale functie van werk nog te vaak wordt onderschat, en dat deze tijd een belangrijk moment is om hiervoor bewustzijn te creëren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen