Na je studie

Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid
Ines Haddoudi - master student sociologie cover

Mogelijkheden na je studie

Na deze masterspecialisatie ben je in staat om actuele stedelijke ontwikkelingen en vraagstukken vanuit diverse perspectieven te analyseren en te beschrijven. Ook kan je meedenken over en kritisch reflecteren op mogelijke beleidsmatige oplossingen voor grootstedelijke problematiek. Als socioloog denk je daarbij ook altijd aan de vraag in wiens belang bepaalde stedelijke ontwikkelingen en beleidsoplossingen zijn: wie ondersteunen dit beleid en wie verzetten zich ertegen?. Deze competenties komen goed van pas bij functies op het gebied van beleidsvorming en advisering over stedelijke vraagstukken.

In de afgelopen jaren hebben we bijgehouden waar onze afgestudeerde studenten nadien zoal terecht komen.  GVB studenten kom je tegen als stedelijke onderzoekers bij universiteiten, hogescholen of andere relevante kennisinstituten zoals het SCP of het Planbureau voor de Leefomgeving. Er is ook vraag naar beleidsgerichte stadssociologen bij gemeenten, provinciale instellingen, ministeries en Europese organisaties die zich met stedelijke problemen en beleid bezig houden. Afgestudeerden gaan ook aan de slag als projectmanager bij de gemeente of als beleidsmedewerker bij woningcorporaties, welzijnsinstellingen of non-profit organisaties. Tot slot gaan onze alumni aan de slag als consultant of medewerker van adviesbureaus of projectontwikkelaars. Een GVB opleiding geeft je dus de vaardigheden en tools die je nodig hebt om zowat elke job met een stedelijke inslag tot een goed einde te brengen.

Onze alumni aan het woord

ESSB Alumni Video - Grootstedelijke Vraagstukken & Beleid - Redouan Elkhayari

ESSB Alumni Video - Grootstedelijke Vraagstukken & Beleid - Sophie Claessens

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

  • Beleidsadviseur bij gemeenten of professionele instellingen die in steden werkzaam zijn
  • Onderzoeker bij overheidsinstellingen, advies- en onderzoeksbureaus of universiteiten;
  • Journalist, voorlichter of medewerker bij media die zich richten op stedelijke of meer algemeen maatschappelijke vraagstukken. 
GVB graduation 2022-2023

Testimonials

Janneke ten Kate

Janneke ten Kate - Alumna master Sociologie

Het betrekken van verschillende betrokkenen en het analyseren van de verschillende perspectieven die er altijd zijn, heb ik tijdens deze opleiding geleerd en pas ik nu toe in de praktijk.
Janneke ten Kate - alumnus master sociologie
Het betrekken van verschillende betrokkenen en het analyseren van de verschillende perspectieven die er altijd zijn, heb ik tijdens deze opleiding geleerd en pas ik nu toe in de praktijk.

Specialisatie: Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid
Huidige functie: Projectleider Ruimte & Economie bij Platform31

"In eerste instantie heb ik bouwkunde aan de TU Delft gestudeerd en daarna enkele jaren als architect gewerkt. Zowel tijdens mijn studie als later, miste ik aandacht voor de maatschappelijke kant van de stad. Als architect bekijk je de stad als maker, terwijl ik het ook interessant vind om de stad vanuit de mensen en de maatschappij te bekijken. Juist die kant komt uitgebreid aan bod bij de master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid. Hoe werkt die stad nu eigenlijk? Wie wonen, werken en verblijven daar? Wat doen mensen daar, hoe interacteren ze met elkaar en waarom? En wat voor invloed heeft beleid hierop? De verschillende stromingen binnen de stadssociologie komen voorbij, voor mij stuk voor stuk interessant. Thema's die mij aangesproken hebben zijn bijvoorbeeld (sociale) ongelijkheid en de publieke ruimte in de stad.

Ik heb veel plezier beleefd aan het doen van mijn mijn afstudeeronderzoek naar de gentrificatie in relatie tot buurtvertrouwen in de Kinkerbuurt in Amsterdam. Ik interviewde buurtbewoners en professionals over de veranderingen die gaande waren in hun buurt.

In mijn werk als projectleider bij Platform31 - een kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio - komen veel van de onderwerpen vanuit de stadssociologie aan bod. Het betrekken van verschillende betrokkenen en het analyseren van de verschillende perspectieven die er altijd zijn, heb ik tijdens deze opleiding geleerd en pas ik nu toe in de praktijk."

Janneke ten Kate - alumnus master sociologie

Eschwin Loos

Eschwin Loos - Alumnus master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid

Mijn werk biedt mij de kans om de tijdens mijn studie opgedane vaardigheden in de praktijk in te zetten om zo een bijdrage te leveren aan een betere stad.
Eschwin Loos - alumnus master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid
Mijn werk biedt mij de kans om de tijdens mijn studie opgedane vaardigheden in de praktijk in te zetten om zo een bijdrage te leveren aan een betere stad.

Specialisatie: Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid
Huidige functie:
Zelfstandig Onderzoeker

De keuze voor de Master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid was er voor mij één gemotiveerd door persoonlijke interesses. Ik ben altijd gefascineerd geweest door steden en de wijze waarop mensen samenleven. Als reisfanaat had ik het ‘wat’ in vele vormen gezien maar het ‘waarom’ was mij vaak nog onduidelijk, omdat de kennis ontbrak observaties in de juiste context te kunnen plaatsen. Deze opleiding heeft daar voor mij verandering in gebracht.

De Master GVB heeft een mooi samengesteld programma dat de student kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksvaardigheden laat ontwikkelen en kennis op laat doen over de klassieke sociologische theorieën. Maar voornamelijk vergaar je inzichten over moderne steden, daarbinnen aanwezige actoren en actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Hierbij worden verschillende methodieken gehanteerd en  voorbeelden gebruikt die uiteenlopen van thuishaven Rotterdam tot aan voormalige industriesteden in de Verenigde Staten en de megacities in India en China. Ik herinner me speciale aandacht voor de (al dan niet) toenemende mondialisering, sociale ongelijkheid en gentrificatie. Relevante thema’s waarvan je denkt dat je ze begrijpt maar waarachter een enorme complexiteit schuilgaat en waarnaar je door deze master vanuit verschillende perspectieven leert kijken.

In het bijzonder wil ik het thesistraject dat ik als onderdeel van de master heb doorlopen benoemen als een fijne en leerzame kennismaking met veldwerk en partijen die in de stad actief zijn. In mijn onderzoek heb ik de (inter)nationale concurrentiepositie van Rotterdam als het gaat om het aantrekken en behouden van expats geanalyseerd. Om de wisselwerking tussen beleid en beleving in kaart te kunnen brengen heb ik interviews gehouden met stadspromotors, beleidsmakers en expats.

Inmiddels ben ik voornamelijk actief als onderzoeker bij de Veldacademie, een onderzoeksbureau waar men samen met bestuurders, ondernemers, bewoners en studenten praktijkkennis creëert voor breed gedragen oplossingen voor stedelijke ontwikkeling. Ik werk daar samen met ervaren stads­onder­zoekers en ontwerpers van ver­schil­lende disciplines aan vraagstukken op het gebied van ver­stede­lijking, op­groeien in de stad, talentontwikkeling, ge­zond­heid en langer thuis wonen. Mijn werk aldaar brengt inhoudelijke en praktische verdieping op datgene wat ik tijdens de Master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid geleerd heb. En biedt mij de kans de tijdens mijn studie opgedane vaardigheden in de praktijk in te zetten om zo een bijdrage te leveren aan een betere stad.

Eschwin Loos - alumnus master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid

Nico Groenenboom

Nico Groenenboom - Alumnus master Sociologie

Na mijn traineeship bij de gemeente Rotterdam ben ik doorgestroomd naar de functie van Beleidsadviseur bij de Directie Sport & Cultuur van de gemeente Rotterdam.
Na mijn traineeship bij de gemeente Rotterdam ben ik doorgestroomd naar de functie van Beleidsadviseur bij de Directie Sport & Cultuur van de gemeente Rotterdam.

Specialisatie: Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid
Huidige functie: Beleidsadviseur Sport & Cultuur bij Gemeente Rotterdam

"Ik geef advies over sportbeleid. Ik adviseer over grote projecten zoals de Sportcampus Rotterdam en de 400 meter kunstijsbaan, maar ik geef ook advies over individuele sportvoorzieningen bijvoorbeeld nieuwe voetbal- en hockeyvoorzieningen of het sportiever maken van de openbare ruimte. Het leukste aan het werk is dat het fysiek en sociaal combineert. De manier waarop mensen de ruimte vorm willen geven om allerlei sociale doelstellingen te bereiken, maar ook de invloed die de ruimte op het denken en doen van mensen heeft, is daarbij een interessant spanningsveld.

In de master heb ik veel verschillende manieren geleerd om sociale fenomenen, zeker in relatie tot de stedelijke omgeving, te doorgronden of in ander perspectief te zetten. Het analyseren van de dynamiek van de grote stad rond zoveel verschillende thema’s, vond ik zeer interessant en inspirerend.”