Mogelijkheden na je studie
Na deze masterspecialisatie ben je in staat om actuele stedelijke ontwikkelingen en vraagstukken vanuit diverse perspectieven te analyseren en te beschrijven. Ook kan je meedenken over en kritisch reflecteren op mogelijke beleidsmatige oplossingen voor grootstedelijke problematiek. Als socioloog denk je daarbij ook altijd aan de vraag in wiens belang bepaalde stedelijke ontwikkelingen en beleidsoplossingen zijn: wie ondersteunen dit beleid en wie verzetten zich ertegen?. Deze competenties komen goed van pas bij functies op het gebied van beleidsvorming en advisering over stedelijke vraagstukken.
In de afgelopen jaren hebben we bijgehouden waar onze afgestudeerde studenten nadien zoal terecht komen. GVB studenten kom je tegen als stedelijke onderzoekers bij universiteiten, hogescholen of andere relevante kennisinstituten zoals het SCP of het Planbureau voor de Leefomgeving. Er is ook vraag naar beleidsgerichte stadssociologen bij gemeenten, provinciale instellingen, ministeries en Europese organisaties die zich met stedelijke problemen en beleid bezig houden. Afgestudeerden gaan ook aan de slag als projectmanager bij de gemeente of als beleidsmedewerker bij woningcorporaties, welzijnsinstellingen of non-profit organisaties. Tot slot gaan onze alumni aan de slag als consultant of medewerker van adviesbureaus of projectontwikkelaars. Een GVB opleiding geeft je dus de vaardigheden en tools die je nodig hebt om zowat elke job met een stedelijke inslag tot een goed einde te brengen.
Onze alumni aan het woord
Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
- Beleidsadviseur bij gemeenten of professionele instellingen die in steden werkzaam zijn
- Onderzoeker bij overheidsinstellingen, advies- en onderzoeksbureaus of universiteiten;
- Journalist, voorlichter of medewerker bij media die zich richten op stedelijke of meer algemeen maatschappelijke vraagstukken.