Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid

Ines Haddoudi - master student sociologie cover

Is deze studie iets voor jou?

Volg je de master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid (MSc), dan verdiep je je in actuele, sociale vraagstukken van hedendaagse steden. Rotterdam is dé stad voor zo'n stadssociologische studie!

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Master
Diploma
MSc
Vorm
Fulltime
Voertaal
Nederlands
Tijdsduur
1 jaar
Studiepunten (EC)
60
Startdatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
17 juni
Bekijk alle

Het studieprogramma in het kort

In deze master ( een specialisatie van Sociologie) leer je kansen en complexe problemen van grote steden te analyseren, met de dynamische metropolis Rotterdam als werkveld. Alle prangende, stedelijke onderwerpen zijn hier in uitvergrote vorm zichtbaar: gevolgen van internationale migratie, groeiende sociale ongelijkheid, veranderende stedelijke economieën, gentrificatie, klimaatadaptatie, verslimming en politieke veranderingen.

Waarom deze studie

Bekijk de opleidingsvideo

Student aan het woord - Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid

Dit ga je leren

Kenmerkend voor de Rotterdamse master Sociologie is dat studenten kritisch leren reflecteren over de centrale maatschappelijke vraagstukken waar hedendaagse, westerse metropolen in de 21ste eeuw mee geconfronteerd worden. Studenten krijgen hierin inzicht door zich grondig te verdiepen in vooraanstaand internationaal wetenschappelijk onderzoek binnen het veld van de stadssociologie.

Bekijk het studieprogramma

Past deze studie bij jou?

  • Het programma is gericht op actuele sociale vraagstukken en ontwikkelingen in grootstedelijke gebieden;
  • Je verwerft de nieuwste inzichten uit de stedelijke sociologie en aanverwante disciplines;
  • Je leert hoe je sociologische theorieën kunt toepassen op de grote maatschappelijke vragen van vandaag zoals internationale migratie, sociale ongelijkheid en de gevolgen van globalisering voor stedelijke economieën;
  • Je wordt aan het denken gezet en geïnspireerd door enthousiaste en gerenommeerde wetenschappers;
  • Rotterdam is dé stad om een stadssociologische studie te volgen. Alle prangende stedelijke vraagstukken zijn hier in uitvergrote vorm zichtbaar: gevolgen van internationale migratie, sociale ongelijkheid, veranderende stedelijke economieën, gentrificatie en politieke veranderingen;
  • De docenten van deze specialisatie werken intensief samen met de gemeente Rotterdam. Hierdoor sluit ook het onderwijs nauw aan bij de dagelijkse vraagstukken van een stad als Rotterdam en de praktijk van stedelijk beleid.

Meer weten? Ontmoet ons hier

Studenten die elkaar ontmoeten

Kom alles te weten over deze opleiding op één van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Carrièremogelijkheden na je studie

Wil je later als beleidsadviseur, sociaal ondernemer of onderzoeker professioneel betrokken zijn bij stedelijke vraagstukken en ontwikkelingen? Dan is deze master een uitstekende keuze voor jou!

Bekijk jouw toekomst

Wat vinden onze studenten?

Ines Haddoudi

Ines Haddoudi - Alumna Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid

Het is onwijs interessant om meer te leren over vraagstukken waar de meeste grote steden mee te maken hebben. Hoe groter de stad(sbevolking), hoe meer inwoners van elkaar kunnen verschillen.
Het is onwijs interessant om meer te leren over vraagstukken waar de meeste grote steden mee te maken hebben. Hoe groter de stad(sbevolking), hoe meer inwoners van elkaar kunnen verschillen.

Na 19 jaar in het ‘rustige’ Maastricht te hebben gewoond, was ik klaar om het ouderlijk huis in te ruilen voor een avontuur in de Randstad. Rotterdam trok me – van de vier grote steden – vanaf het eerste bezoek het meest aan. Het moderne, diverse en dynamische karakter van de havenstad maakt Rotterdam een uitdagende case voor stadssociologen. En juist het contrast tussen Maastricht en Rotterdam maakte mij nog nieuwsgieriger.

Mijn vooropleiding sociologie heeft mij in brede zin geleerd om analytischer en scherper om me heen te kijken. Niets is vanzelfsprekend, overal vallen mechanismen, oorzaken en gevolgen bij te bedenken. Klein- en grootschalig. Mijn Marokkaanse achtergrond, en de twee leefwerelden waar ik tussenin ben opgegroeid, heeft mij anders doen laten kijken naar concepten als identiteit en ongelijkheid. Tijdens mijn bachelor was ik daarom ook het meest geïnteresseerd naar vraagstukken omtrent migratie en de kracht en kwalen van een multiculturele samenleving.

Voor mij was de keuze voor de master Grootstedelijke vraagstukken & Beleid daarom al gauw gemaakt. Inmiddels zit ik in mijn scriptiefase, waarbij ik onderzoek doe naar opgroeien in Rotterdam-Zuid – een gebied waar veel grootstedelijke problematiek te herkennen valt. De master Grootstedelijke vraagstukken & Beleid levert verschillende inzichten en perspectieven omtrent fenomenen die er kunnen spelen in een ‘grote stad’. Grote steden zijn op tal vlakken van elkaar te onderscheiden. Maar het is onwijs interessant om meer te leren over vraagstukken waar de meeste grote steden mee te maken hebben. Hoe groter de stad(sbevolking), hoe meer inwoners van elkaar kunnen verschillen. Op het vlak van etniciteit, maar ook op het gebied van economische klasse, of andere kapitaalvormen. 

Tijdens de master leer je van alles over de grote stad. Op sociaal-, economisch- en beleidsgebied, in zowel een Nederlandse als een internationale context. Met variërende leerstof over segregatie in de hyperghetto’s van Chicago en de Franse Banlieues. Maar ook de opkomst van de stad, waarbij je kunt denken aan thema’s als modernisering en digitalisering, van Hong Kong tot aan Berlijn. De wetenschappelijke stof wisselt daarnaast af met interessante beleidsstukken van de Wetenschappelijke Raad van de Regering (WRR) of de Gemeente Rotterdam, waardoor je tevens inzicht krijgt hoe er beleidsmatig wordt ingespeeld op de dynamiek die de grote stad typeert.

Last but not least proberen de docenten minstens een ‘excursie’ in de stad te organiseren. In mijn jaar is dit georganiseerd in Bospolder-Tussendijken. Een wijk in Rotterdam-West waar de afgelopen tijd veel is veranderd. We kregen de gelegenheid om met verschillende professionals in de wijk in gesprek te gaan. Waardoor je als student een concreter, praktischer beeld krijg van wat er in zo’n wijk speelt. En voor welke uitdagingen de gemeente Rotterdam en andere stakeholders staan.

Een hele hoop kennis en ervaring verder, hoop ik binnenkort klaar te zijn voor een mooie uitdaging op de arbeidsmarkt. Voor mijn gevoel kan ik heel veel interessante kanten op, omdat de stad Rotterdam met haar innovatieve en inclusieve karakter zo veel te bieden heeft. En daar ben ik mij door deze master nog meer bewust van geworden.

Sophie Claessens

Sophie Claessens - Alumna masterprogramma Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid

Met dit masterprogramma heb je veel mogelijkheden om een baan te vinden die aansluit bij jouw kwaliteiten en interesses.
Met dit masterprogramma heb je veel mogelijkheden om een baan te vinden die aansluit bij jouw kwaliteiten en interesses.

Als student van het masterprogramma Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid zou ik deze uitdagende master aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in steden en maatschappelijke ontwikkelingen. Hoewel de master voor mij niet direct een vanzelfsprekende keuze was, had ik geen betere kunnen maken. Na mijn bacheloropleiding Bestuurskunde wist ik niet welke master ik wilde doen, tot ik een kijkje nam bij de Sociologie masters. Hier vond ik een masteropleiding die perfect aansloot bij mijn interesse in maatschappelijke uitdagingen en mijn drive om hier iets aan bij te dragen. En waar kunnen uitdagingen op het gebied van wonen, werken en politiek beter worden bestudeerd dan in de stad? Steden zijn dé plekken waar een grote diversiteit aan mensen met elkaar samenleeft en waar de problemen die zij ervaren in uitvergrote mate zichtbaar zijn.

Naast het feit dat de masteropleiding inhoudelijk interessant en uitdagend is, is de duidelijke structuur ook een groot pluspunt. De vakken zijn allemaal op een soortgelijke manier ingericht, met iedere week een hoor- en werkcollege. De werkcolleges bieden een belangrijke toevoeging op de hoorcolleges, aangezien hier de literatuur op een kleinschalige en interactieve manier wordt besproken. Zowel de hoor- als werkcolleges worden gegeven door betrokken docenten, die inspelen op de actualiteit. Bovendien is de moderne, levendige campus van de Erasmus Universiteit een mooie bijkomstigheid.

Nu ik bijna ben afgestudeerd voor het masterprogramma Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid kan ik met overtuiging zeggen dat deze master mij in vele opzichten heeft verrijkt. Met dit masterprogramma heb je gelukkig veel mogelijkheden om een baan te vinden die aansluit bij jouw kwaliteiten en interesses: van beleidsadviseur of onderzoeker tot journalist. Ik heb nu echt het gevoel dat ik klaar ben om de arbeidsmarkt op te gaan en aan de slag te gaan met de uitdagingen die aan bod zijn gekomen tijdens de master.

This vibrant city offers a variety in art, nightlife, culture and sports. Everything you wish for to enjoy your student life to the fullest.

Experience the city here
Your student life starts in the vibrant city of Rotterdam

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen