Junior Louter
Alumnus Brein & Cognitie - Onderzoeker
Nadat ik bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) mijn bachelor psychologie behaald had, heb ik ervoor gekozen om mijn studie voort te zetten met de masteropleiding Brein & Cognitie. Mijn keuze was destijds gemotiveerd door mijn uitermate positieve ervaringen met de bevlogen docenten uit de B&C vakgroep, en natuurlijk ook door mijn interesse in de onderwerpen binnen de (neuro)cognitieve psychologie, zoals bijv. geheugen, taal, en aandacht.
Tijdens de masteropleiding heb ik boeiende lesblokken gehad over cognitieve neurowetenschappen, cognitie in het digitale tijdperk, geavanceerde data-analyse, en concepten en categorieën. Omdat de opleiding relatief kleinschalig is ontvangen studenten intensieve begeleiding van internationaal erkende experts tijdens werkgroepen en colleges. Wat ik zelf erg goed vind, is dat de nadruk van de opleiding niet ligt op het onthouden van feitelijke kennis uit (oude) boeken of papers, aangezien het onderzoeksveld Brein & Cognitie momenteel enorm snel ontwikkelt. De nadruk ligt juist op het zelf inventariseren van de literatuur over een bepaald onderwerp op basis van recente publicaties: wat weten we op dit moment, en welke kennis ontbreekt nog? Wat hierbij uiteraard ook uitgebreid aan bod komt is het kritisch evalueren van die literatuur, en het vormen van een eigen mening m.b.t. de conclusies die in de literatuur getrokken worden.
Er is daarnaast ook veel aandacht voor het ontwikkelen van praktische vaardigheden die een jonge onderzoeker nodig heeft. Tijdens de opleiding zul je bijv. vaardig worden in het gebruik van de veelgebruikte codetaal R, het programmeren van experimenten met het programma E-Prime, en het verzamelen en analyseren van EEG-data.
Inschrijven voor de masteropleiding Brein & Cognitie betekent ook dat je toegang zult krijgen tot het geavanceerde Erasmus Behavioural Lab (EBL), waar wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd met bijv. EEG, eye-tracking, en virtual reality. Voor je thesisproject zul je als student een empirisch onderzoek uitvoeren over een onderwerp van jouw keuze. Zelf heb ik een erg leuke studie over verbaal werkgeheugen mogen doen, waarbij we gebruik hebben gemaakt van pupillometrie (het meten van de pupilgrootte met een infraroodcamera).
Al met al ben ik van mening dat de masteropleiding Brein & Cognitie mij uitstekend heeft voorbereid voor een toekomst als wetenschappelijk onderzoeker in het werkveld van de (neuro)cognitieve psychologie. Inmiddels ben ik als onderzoeker werkzaam voor een project waarbij met virtual reality en eye-tracking de impact van het gebruik van navigatiehulpmiddelen op de hippocampus wordt bestudeerd. Ik kan dan ook niet anders dan de opleiding van harte aanbevelen!