Waarom dit onderzoek?
De wereld raakt meer onderling verbonden. Wereldwijde uitdagingen vragen daarom om een gecoördineerde respons. Tegelijkertijd staan de instellingen die ons mondiale financiële systeem besturen, steeds meer onder druk. We moeten dan ook op zoek naar een nieuwe wereldwijde financiële architectuur. Een systeem met instellingen en bestuursmechanismen die verder gaan dan die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog zijn gecreëerd.
Twee uitdagingen
We richten ons in dit onderzoeksthema op de bestuurlijke hervorming van wereldwijde financiële systemen. Daarin hebben we in het bijzonder aandacht voor twee uitdagingen
1. Coördinatie internationale financiële instellingen
De eerste uitdaging is het stroomlijnen van de coördinatie van internationale financiële instellingen, zoals gepromoot door het G20 EPG-rapport. Die nieuwe manier van organiseren en besturen moet zo gebeuren dat de democratische legitimiteit en nationale diversiteit behouden blijft.
2. Impact groeiende macht financiële instituten
De tweede uitdaging richt zich op het thema dat financiële instituten steeds groter worden en groeien in macht. Wij onderzoeken welke gevolgen dat kan hebben voor huishoudens en bedrijven. En wat dat betekent voor de veiligheid van wereldwijde ontwikkelingsprojecten bijvoorbeeld.
Dr. Pieter Tuytens
“Een groeiend aantal actoren heeft meer dan ooit invloed op de internationale veiligheid. De transformatie op het technologische vlak speelt hierin een grote rol.”