EEG Labs- Wat gebeurt er in de hersenen?
De EEG Labs maken inzichtelijk wat er in de hersenen gebeurt van iemand in bepaalde situaties. EGG staat voor Electro- Encefalografie (EEG), wat de hersenactiviteit nauwkeurig en realtime registreert. In het EBL kan op hoge spatiele resolutie en met hoge frequentie de breinactiviteit gemeten worden met actieve elektroden.
Op het hoofd wordt een speciale cap geplaatst met een aantal (32 of 64 stuks) elektroden houders. Deze houders worden gevuld met gel waarna er actieve elektroden in worden geplaatst. Op deze manier kan de hersenactiviteit van een persoon tijdens een onderzoek nauwkeurig en realtime gemeten worden. Onderzoekers kunnen, na analyse van de ruwe data, op deze manier inzicht krijgen in de effecten van aandacht, de werking van het geheugen, de invloed van taal en emoties, maar bijvoorbeeld ook de werking van verslaving.
De vier EEG labs binnen het Erasmus Behavioural Lab zijn multifunctionele onderzoeksruimten met bijna onbeperkte mogelijkheden om de menselijke cognitie te bestuderen. De gegevens die de elektroden signaleren, kunnen met behulp van speciale software worden geanalyseerd en eventueel worden vertaald in digitale afbeeldingen van de hersenactiviteit. Er wordt op deze manier een soort echo van de hersenen gemaakt ten tijde van het onderzoek. Het EEG Lab maakt het mogelijk om inzicht te verkrijgen in de werking van ons brein.
EEG Lab specs:
Viertal BioSemi ActiveTwo systemen met de mogelijkheid tot het meten van hersenactiviteit met 32 of 64 electroden.
Meetfrequentie tot maximaal 16 kHz bij 32 elektroden - en 8 kHz bij 64 elektroden meting.
- Registreren van oogbewegingen, zowel horizontaal als verticaal.
- Mogelijkheid tot het registreren van een aantal fysiologische maten zoals huidgeleiding, hartslag en ademhaling.
- Mogelijkheid tot het doen van een duo-EEG waarbij twee personen tegelijkertijd worden gemeten.