Het studieprogramma in het kort
Heb jij interesse in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren tot 25 jaar? Dan is de opleiding Pedagogische Wetenschappen echt iets voor jou. Je leert welke invloed het gezin, de school en de sociale omgeving hebben op het gedrag van kinderen en jongeren. Daarbij bestudeer je ook de opvoeding in diverse culturen en leer je hoe je hulp kunt bieden bij het opvoeden. Je leert problemen bij kinderen, in gezinnen en op scholen te signaleren en hoe je kunt bijdragen aan een oplossing. Daarnaast leer je om antwoorden te formuleren op vragen als:
- Wat betekent opgroeien in armoede voor kinderen en jongeren?
- Hoe ga je om met kinderen en jongeren die heel druk zijn of faalangst hebben?
- Hoe ondersteun je opvoeders van kinderen met depressieve klachten?
- Hoe ga je om met (super)diverse klassen?
- Wat kun je als school of overheid doen om leesachterstanden aan te pakken?
Wil jij die bijdrage leveren en de uitdagingen en problemen te lijf gaan? In de superdiverse stad Rotterdam leer je hoe. Aan de EUR werken we met kleinschalig en activerend onderwijs. In kleine groepen werk je onder begeleiding van een docent aan opdrachten.
Het eerste jaar
Het eerste jaar van de opleiding Pedagogische Wetenschappen is breed en oriënterend. Je volgt onderwijsgroepen en hoorcolleges van inleidende vakken op het gebied van pedagogiek, onderwijswetenschappen, psychologie en sociologie. Thema’s die daarin aan de orde komen zijn onder andere: opvoedstijlen, kindermishandeling, echtscheiding, multiculturele klassen, kinderopvang, schooluitval, talent, intellectuele beperkingen, lichamelijke handicaps en gedragsproblemen.
In het eerste jaar wordt ook de basis gelegd voor academische en professionele vaardigheden. Je leert bijvoorbeeld om testen af te nemen bij kinderen en gesprekken te voeren met ouders. Ook leer je een aantal basisvaardigheden om wetenschappelijk onderzoek te doen en een onderzoeksrapport te schrijven.
Het tweede en derde jaar
In het tweede jaar verdiep je jouw basiskennis en leer je meer over hoe je onderzoek moet doen. Ook verbreed je je kennis over de biologische oorsprong van leer- en gedragsproblemen. Daarnaast leer je actuele opvoedings- en onderwijsvraagstukken in historisch en internationaal perspectief te plaatsen. Aan het einde van het tweede jaar maak je kennis met de drie masterspecialisaties:
Pedagogische Wetenschappen: Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving
richt zich op actuele vraagstukken rondom opvoeden en opgroeien, met een specifieke focus op diversiteit en de grootstedelijke context. Bij Opvoedvraagstukken leer je specifiek hoe je kinderen, ouders, opvoeders, professionals en beleidsmakers het best kunt ondersteunen met als doel dat alle kinderen gezond en gelukkig opgroeien.
Orthopedagogiek
richt zich op problemen bij de jeugdige, zijn/haar gezin en/of leefomgeving. Orthopedagogen kunnen in de praktijk werken bij organisaties in onder andere de jeugdhulp, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg (ggz) of het onderwijs. Zij hebben functies waarin zij kinderen en jongeren, ouders, hulpverleners en/of docenten begeleiden, behandelen en/of coachen.
Onderwijswetenschappen
richt zich op innovaties binnen en buiten het onderwijs, op toetsing en leren in een diverse, grootstedelijke context. Onderwijswetenschappers zijn veelzijdig en breed inzetbaar: zij werken doorgaans als onderwijskundig beleidsmedewerker of adviseur, als coach of trainer, curriculumontwikkelaar, of onderzoeker.
In het derde jaar volg je vakken ter voorbereiding op een van bovengenoemde specialisaties. De vakken in de richting van Pedagogiek bereiden je voor op de masterspecialisaties Orthopedagogiek en Pedagogische Wetenschappen: Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving. De vakken in de richting van Onderwijswetenschappen bereiden je voor op de gelijknamige masterspecialisatie Onderwijswetenschappen.
Het derde jaar geeft je ook ruimte voor keuzevakken. Je sluit het jaar af met een afstudeerproject waarbij je kennis kunt maken met de praktijk.
Alle onderwijsprogramma’s zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Aan de onderstaande informatie (inclusief de informatie via de links) kunnen geen rechten worden ontleend.