Religie heeft veel invloed op ondernemerschap, maar ondernemerschap ook op religie

Lateral interior facade of the church lit by natural light

Religie is belangrijk in samenlevingen over heel de wereld. Het stuurt menselijk gedrag en beïnvloedt ook ondernemerschap. Dit krijgt echter niet veel aandacht in het denken over ondernemerschap. Met een nieuw themanummer zet het tijdschrift Small Business Economics de relatie tussen religie en ondernemerschap op de kaart.

Een van de studies in het tijdschrift laat zien hoe protestantisme leidt tot meer ondernemerschap. Die link kan verklaard worden door de protestantse cultuur en waarden. Maar er zijn ook andere verklaringen: een andere studie toont aan dat geloof er bij ondernemers toe leidt dat ze optimistischer naar ondernemerskansen kijken. Een derde studie laat zien dat investeerders met hetzelfde geloof als de ondernemers positiever zijn over de mogelijkheid om te investeren. Andere investeerders worden echter soms wel afgeschrikt als een bedrijf geloof opneemt in de missie. Er is ook een studie die juist inzoomt op hoe ondernemerschap religie beïnvloedt. Door naar de pioniersbeweging binnen de Church of England te kijken wordt duidelijk dat de kerk duidelijk verandert en ondernemender wordt, maar dat dit geen makkelijk proces is. 

De samenstellers van het themanummer, waaronder de Nederlandse onderzoekers dr. Niels Rietveld en dr. Brigitte Hoogendoorn (Erasmus Universiteit Rotterdam) en prof. Elco van Burg (VU Amsterdam), brengen in een inleidend artikel alles samen. Ze beschrijven dat er vier manieren zijn waarop religie en ondernemerschap met elkaar te maken hebben, namelijk via geloof (gelovige kennis), verbinding (toewijding), gedrag (normen en waarden) en het ergens bij horen (sociaal kapitaal).

Universitair Hoofddocent
Universitair Hoofddocent
Meer informatie

Prof.dr.ir. Elco van Burg (06-18579030 / elco.van.burg@vu.nl)

Dr. Niels Rietveld (06-50513452 / nrietveld@ese.eur.nl)

Dr. Brigitte Hoogendoorn (06-34846117 / bhoogendoorn@ese.eur.nl)

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen