Rotterdam

Luchtfoto Rotterdam

Rotterdam zit in het DNA van onze universiteit. Ooit opgericht door havenbaronnen is Erasmus Universiteit Rotterdam van oudsher nauw verbonden met de stad. Rotterdam is als een laboratorium waar vele grootstedelijke vraagstukken en maatschappelijke ontwikkelingen plaatsvinden.

Uitzicht over Rotterdam

Samenwerken met de gemeente Rotterdam

Sinds 2010 heeft de EUR met de gemeente Rotterdam een langjarig samenwerkingsverband waarin naar elkaar is uitgesproken om samen te werken op vele terreinen. Een gezichtsbepalend voorbeeld hiervan zijn de Kenniswerkplaatsen. De gemeente Rotterdam speelt ook een belangrijke rol bij de Convergentie waarin Erasmus MC, Erasmus Universiteit Rotterdam en TUDelft samenwerken.

Contactpersonen

Kenniswerkplaatsen: stad en universiteit bundelen krachten

Onderzoekers en Rotterdamse beleidsmakers werken in kenniswerkplaatsen samen aan vraagstukken uit de stad. Het gaat over onderwerpen die belangrijk zijn voor Rotterdam en voor de veerkracht van de stad en haar bewoners. Door het combineren van kennis uit de wetenschap en de praktijk maken we de stad toekomstbestendig. Bekijk de verschillende kenniswerkplaatsen:

Het centrale doel van de KWP is om de leefbaarheid van Rotterdamse wijken te bevorderen. De werkplaats wil hierbij expliciet gebruik maken van in de praktijk bestaande kennis en ervaringen op het gebied van leefbaarheidsverbetering ('co-creatie' van kennis).

Contact: Dr. Beitske Boonstra &  Vivian Visser

Misschien wel de grootste uitdaging van Rotterdam ligt op het gebied van de arbeidsmarkt, waar vraag en aanbod niet meer op elkaar aansluiten en op de re-integratie van mensen de uit het arbeidsproces zijn geraakt. Dat is waar de KWP Stedelijke Arbeidsmarkt zich op richt. De Kenniswerkplaats heeft in 2022 een gemeentelijke leergang ontwikkeld, zie Vakwijzer Leeratelier ‘Omgaan met krapte op de arbeidsmarkt 2022-2023’.

Contact:  dr. Fabian Dekker & prof.dr. Menno Fenger

Deze KWP draagt bij aan kennisontwikkeling op het gebied van Rotterdams talent. Door kennisdelen en het toepassen van die kennis wil de KWP bijdragen aan de verbetering van het Rotterdamse onderwijsbeleid en -praktijk.

Contact: drs. Tom Tudjman  & dr. Jacqueline Schenk

Dit kennis- en netwerkplatform, dat voorheen bekend stond als de Kenniswerkplaats Urban Big Data, opereert op het snijvlak van digitale transformatie en de stad. Door samen te werken aan stedelijke vraagstukken vergroten we onze kennis en versterken we het ecosysteem.

Contact: Harmen van Sprang & dr. Rebecca Moody 

EUR en gemeente Rotterdam willen gezamenlijk verder komen op voor Rotterdam cruciale thema’s. De transitie naar een duurzame stad, naar een stad zonder tweedeling, naar een stad die groeit, naar een gezonde stad. Deze transities vragen om nieuwe vormen van governance. Hoe kan de stad zich organiseren zodat er op een goede manier sturing gegeven kan worden aan maatschappelijke veranderingen. 

Contact: Dr.ir. Lizet Kuitert | prof. dr. Arwin van Buuren

CARE Lab Rotterdam richt zich op het uitvoeren van actieonderzoek en het verbeteren van de ondersteuning van mensen met meerdere problemen en het bijdragen aan een leercultuur.


Contact: dr. Jeroen van Wijngaarden & dr. Lieke Oldenhof

CEPHIR is de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid in de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zeeland, en Zuid-Holland Zuid. CEPHIR doet onderzoek naar volksgezondheid en deelt deze kennis met de maatschappij om zo het beleid voor een gezonde gemeenschap te ondersteunen.

Contact: dr. Mariëlle Beenackers

Healthy‘R is het expertisecentrum van de gemeente Rotterdam en de EUR. Het doel is Rotterdammers te helpen keuzes te maken voor gezonder 

Contact:  dr. Paul Kocken

Kennis in de stad

Een autovrije stad, meer parken in Rotterdam en geen kinderen zonder ontbijt naar school. Onderzoek vanuit de universiteit helpt de stad op diverse gebieden. Daardoor is er een grote kennisinfrastructuur ontstaan in Rotterdam. In 2021 is de samenwerking onderzocht. Lees de beoordeling van de samenwerking tussen de universiteit en de gemeente. 

De kennisinfrastructuur inspireerde de gemeente Rotterdam om deze samenwerkingsverbanden te vragen om na te denken welke onderwerpen belangrijk zijn voor het nieuwe Rotterdamse college (2022-2026). Het is uniek in Nederland dat een dergelijke lokale kennisinfrastructuur advies geeft om vanuit kennis de stad te helpen. In de bundel Woorden ter inspiratie voor daden staan de adviezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen