Wij hebben van diverse programma's ook lesmateriaal beschikbaar ter download. Hieronder vind je deze per thema/programma in het overzicht.
We zijn begonnen met een PrePWS programma en een volledig programma voor het PWS.
Deze lessen kun je als docent zelf verzorgen met de uitgebreide instructies in de docent-handleiding of notities van de powerpoint.
Het profielwerkstuk (PWS) wordt ook wel de meesterproef op het vo genoemd en vormt een uitstekende voorbereiding op studeren in het hoger onderwijs. Maar in veel gevallen maken leerlingen pas tijdens het profielwerkstuk voor het eerst kennis met de principes van onderzoek. Om echt te leren onderzoeken en het PWS een succeservaring te laten zijn, is het van belang om leerlingen herhaaldelijk kennis te laten maken met (elementen van) onderzoek.
De Erasmus Universiteit heeft daarom een instrument ontwikkeld dat gebruikt kan worden als leidraad om onderzoek makkelijk te integreren in het onderwijs.
De interactieve PowerPoint presentatie neemt leerlingen stap voor stap mee bij het uitvoeren van onderzoek aan de hand van informatie en opdrachten. Door op de knoppen en de arceringen te drukken navigeer je gemakkelijk door het document. Doorloop de presentatie van begin tot einde voor de meest uitgebreide onderzoeksbegeleiding.
Dit instrument kan gebruikt worden als houvast bij:
- het Pre PWS;
- onderzoek in een projectweek;
- onderzoek bij een praktische opdracht binnen een van de vakken;
- het PWS voor havisten (zie voor VWO leerlingen: eur.nl/pws).
Gebruik het gewenste curriculum om inhoudelijke invulling te geven aan het onderzoek.
Doel | oefenen met onderzoek doen |
Doelgroep | Klas 3&4 VWO en klas 4&5 Havo |
Materiaal | Gratis interactieve Powerpoint presentatie (zie hieronder) |
Downloads
Het profielwerkstuk (PWS) wordt ook wel de meesterproef op het vo genoemd en vormt een uitstekende voorbereiding op studeren in het hoger onderwijs.
Voor dit project hebben wij diverse lesmaterialen en inspiratie voor VWO-leerlingen ter beschikking op www.eur.nl/pws
Heb je vragen over bovengenoemde programma's? Of heb je feedback op de hierboven aangeboden materialen? Dan ontvangen wij deze graag op wetenschapsknooppunt@eur.nl