Career Services biedt ondersteuning aan studenten met verschillende functiebeperkingen. Functiebeperkingen kunnen uiteenlopen en omvatten bijvoorbeeld AD(H)D, dyslexie, ASS, mentale of fysieke gezondheidsproblemen, chronische ziektes, vermoeidheid of energietekort, visuele, motorische of auditieve beperkingen, gewrichtsklachten en dyscalculie. Voor ons is een officiële diagnose niet vereist.
De overgang van studie naar werk en het vinden van een baan die écht bij je past, kan uitdagend en spannend zijn. Misschien maak je je zorgen en loop je rond met vragen als:
- Hebben bedrijven interesse in sollicitanten met een functiebeperking?
- Is het verstandig om mijn functiebeperking met een potentiële werkgever te bespreken? Zo ja, hoe pak ik dat aan?
- Wat is mijn belastbaarheid en kan ik in wel werken met mijn functiebeperking?
- Welke wet- en regelgeving geldt er voor werkenden met een functiebeperking en hoe kan ik daar gebruik van maken?
- Hoe vind ik de juiste vacature in alle opties die er zijn?
- Hoe maak ik een goed CV en motivatiebrief en wat benoem ik daarin?
- Wat heb ik te bieden en hoe kan ik mezelf goed presenteren?
Career Services biedt uitgebreide begeleiding aan studenten met een functiebeperking bij diverse vraagstukken. Je kunt bij ons terecht tijdens je studie en tot 1 jaar na afstuderen. Wij kunnen je onder andere begeleiden bij:
- Het bepalen van je belastbaarheid en behoeften bij het zoeken naar werk of stage
- Het bespreken van je functiebeperking met een (potentiële) werkgever of stageplaats
- Het werken aan zelfvertrouwen en inzicht in je kwaliteiten, talenten en valkuilen
- Het opstellen van een CV & motivatiebrief, het opbouwen van een netwerk en de voorbereiding op sollicitatiegesprekken
- Informatie over wet- en regelgeving omtrent werken met een functiebeperking
- Contacten leggen met organisaties die mensen met een functiebeperking begeleiden naar een stage- of werkplek
- Studiekeuzevraagstukken
- Twijfels over je huidige loopbaan en bepalen van (nieuwe) richting als alumnus
Staat jouw hulpvraag hier niet tussen? Geen probleem! Plan een afspraak in met Jannah Schraven (onze loopbaanadviseur voor studenten met een funciebeperking) om te kijken of we je verder kunnen helpen.
Voor inhoudelijke vragen over stage en je huidige studie, verwijzen we je naar de studieadviseur van je eigen faculteit.
Voor algemene vragen over studeren met een functiebeperking kun je terecht bij Team Studeren met een Functiebeperking.
Eerste gesprek: Tijdens het eerste gesprek bespreken we jouw vragen. Soms ben je met een gesprek al geholpen. Als er meer begeleiding nodig is, plannen we een vervolggesprek in.
Begeleiding op maat: Op basis van het eerste gesprek bepalen we samen welke begeleiding passend is. Dit kan een individueel traject zijn, deelname aan een van onze workshops of een combinatie van beide. In sommige gevallen verwijzen we je door naar een andere studentbegeleider of extern contact, bijvoorbeeld een studieadviseur, decaan of extern bureau.
Klik hier voor het maken van een eerste afspraak met Jannah Schraven (onze loopbaanadviseur voor studenten met een funciebeperking). Wil je enkel jouw CV of LinkedIn laten checken? Plan dan hier een kortere afspraak in voor een CV- of LinkedIn-check. Heb je vragen of kom je er niet uit? Mail naar careerservices@eur.nl.
Ben je op zoek naar externe hulp met betrekking tot jobcoaching, ondersteuning of arbeidsbemiddeling? Hieronder vind je een aantal voorbeelden van organisaties waar je terecht kunt.
- SWOM: Stichting SWOM (Studeren en Werken Op Maat) biedt ondersteuning aan iedereen die op zoek is naar een passende baan, stage of opleiding.
- Emma@Work: Emma at Work ondersteunt jongeren met een chronische ziekte of fysieke aandoening om zich klaar te maken voor de arbeidsmarkt.
- Incluvisie: Stichting Incluvisie helpt jongeren met een fysieke of zintuiglijke beperking om werk te vinden, te behouden, te studeren en stage te lopen.
- Onbeperkt aan de slag: Onbeperkt aan de slag is er voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking die graag aan de slag willen.
- Ctalents: matcht talenten met een auditieve of visuele beperking aan organisaties.
- Autitalent: heeft als doel om mensen met autisme aan passend werk te helpen en te houden.
Hieronder lees je meer over de wet- en regelgeving voor verschillende uitkeringen, voorzieningen en toeslagen.
Als werken naast je studie niet (meer) lukt, kom je mogelijk in aanmerking voor de studietoeslag. Je vraagt deze toeslag aan in de gemeente waar je woont.
Let op: je kunt alleen aanspraak maken op de studietoeslag zolang je studiefinanciering ontvangt. Het levenlanglerenkrediet van DUO valt hier niet onder.
Als je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent, kun je mogelijk aanspraak maken op een Wajong-uitkering. Op de website van het UWV lees je er meer over.
Voor werkgevers is het soms erg aantrekkelijk om iemand met een functiebeperking in dienst te nemen. Zo kan het UWV bijvoorbeeld de werkgever doorbetalen als jij ziek bent of er is een tegemoetkoming in loonkosten. Je leest er hier meer over. Het kan gunstig zijn om je in te schrijven in het doelgroepregister.
Daarnaast kun je ook voorzieningen aanvragen die het voor jou makkelijker maken om te werken, zoals een tolk gebarentaal, een vervoersvoorziening of een jobcoach. Je leest hier welke mogelijkheden er zijn.
Kom je er met het UWV niet uit of ontvang je al ondersteuning of een bijstandsuitkering via de gemeente? Informeer dan bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.
Heb je een vraag over bovenstaande informatie, weet je niet precies waar je moet beginnen of heb je ondersteuning nodig bij het doen van een aanvraag? Maak dan een afspraak met Jannah Schraven (onze loopbaanadviseur voor studenten met een funciebeperking).