Erasmus Universiteit leidt 'regisseurs van de energietransitie' op in samenwerking met havenbedrijven

Haven rotterdam duinen

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) start een ambitieus en innovatief opleidingsprogramma om ervaren projectmanagers op te leiden tot 'regisseurs van de energietransitie'. Dit gebeurt in samenwerking met een consortium van toonaangevende bedrijven en kennisinstellingen. Deze regisseurs spelen een sleutelrol bij de complexe energie- en grondstoffentransities in de haven.

Haven als centrum van verandering

De Rotterdamse haven staat voor grote uitdagingen. Bedrijven in de regio moeten oplossingen vinden voor problemen zoals netcongestie (een tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet) en de aanvoer van grondstoffen. Tegelijkertijd moeten ze voldoen aan wet- en regelgeving en bijdragen aan nationale ambities, zoals de overgang naar een circulaire economie. Maar de energietransitie brengt niet alleen obstakels met zich mee, het biedt ook unieke kansen om de haven te ontwikkelen tot een wereldwijd voorbeeld van duurzame innovatie.

Nieuwe manieren van leren en innoveren

Het project van onze universiteit helpt hierbij. Met een flexibel onderwijsprogramma en lerende netwerken versterken we de vaardigheden van professionals in de haven. Zo kunnen zij innovatieve oplossingen bedenken en bijdragen aan de energietransitie. Dit programma wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, MKB Rijnmond en Economic Board Zuid-Holland (EBZ). Ook de Hogeschool Rotterdam speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van nieuwe leer- en innovatiemethoden.

Overheidsinvestering in Leven Lang Ontwikkelen (LLO)
Het kabinet investeert 36,6 miljoen euro in 39 projecten binnen het programma Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Dit initiatief van Erasmus Universiteit Rotterdam is daar een onderdeel van. De projecten richten zich op samenwerkingen tussen werkgevers, mbo-, hbo- en wo-instellingen en private opleiders, zoals bedrijfsvakscholen. De focus ligt op het om- en bijscholen van vakmensen voor de energie- en grondstoffentransitie.

Foto van de Willemsbrug, Rotterdam

Innovatie Arena: leren in de praktijk

Een belangrijk onderdeel van het programma is de Innovatie Arena, een platform waar de 'regisseurs' van verschillende bedrijven samenwerken aan gedeelde uitdagingen. Hier kunnen deelnemers praktijkervaringen uitwisselen, kennishiaten opsporen en samen innovatieve oplossingen bedenken. Dit interactieve leerproces bevordert niet alleen de persoonlijke ontwikkeling, maar versterkt ook de innovatiekracht van bedrijven binnen de transitie.

"De Rotterdamse haven heeft een uniek ecosysteem waarin innovatie, onderzoek, onderwijs en praktijk samenkomen," zegt dr. Larissa van der Lugt, directeur van het Erasmus Centre for Port and Transport Economics (UPT). "Onze studies laten zien dat er niet alleen een tekort is aan medewerkers op instapniveau, maar ook een grote behoefte aan bijscholing van (project)managers op hbo- en wo-niveau. Met dit programma vergroten we de innovatiekracht van professionals en dragen we bij aan een duurzame toekomst voor de regio."

Portrait photo of Malou Kroezen.

"We willen nieuwe manieren van leren en samenwerken ontwikkelen, waarbij wetenschap en praktijk naadloos in elkaar overlopen"

Malou Kroezen

Directeur van Erasmus Center for Energy Transition (ECET)

Samenwerken aan een duurzame toekomst

Het Erasmus Center for Energy Transition (ECET), een van de drijvende krachten achter dit initiatief, ziet het programma als een belangrijke stap in het realiseren van de regionale transitieambities. Zuid-Holland heeft de potentie om een Energy Transition Valley te worden. "We willen nieuwe manieren van leren en samenwerken ontwikkelen, waarbij wetenschap en praktijk naadloos in elkaar overlopen," zegt Malou Kroezen, directeur van het ECET. "Met dit initiatief bieden we professionals de tools om complexe vraagstukken op te lossen en helpen we hen om hun organisaties beter te positioneren binnen de energietransitie."

Jeffrey van Meerkerk, directeur Strategische Relaties bij ManpowerGroup en voorzitter van de Taskforce Human Capital Agenda, onderstreept het belang van samenwerking: "In een tijd van arbeidsmarktkrapte en grote maatschappelijke uitdagingen laat dit programma zien hoe onderwijs en bedrijfsleven samen kunnen investeren in de toekomst."

Meer informatie

Meer over de 36,6 miljoen euro die het kabinet investeert in Leven Lang Ontwikkelen.

Gerelateerde content
Onze universiteit heeft via het overheidsproject LLO-katalysator (Leven Lang Ontwikkelen) €2 miljoen subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van medewerkers.
Drie mensen werken samen achter een computer.
Paul van de Laar in The Parliament Magazine over hoe 'Gattopardiaanse transities' de groene transitie in Europese havens vertragen.
Cargo ship in harbour

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen