Het zo open mogelijk delen van je data maakt deel uit van goed onderzoek doen. Het vergroot de zichtbaarheid van je werk, leidt tot meer citaties (twee keer zoveel is niet ongebruikelijk) en transparant zijn over je onderzoek toont integriteit en geloofwaardigheid.
De EUR vereist dat je je onderzoek zoveel mogelijk openstelt. Veel financiers en tijdschriften hebben een soortgelijk beleid en vereisen dat je hierover een verklaring opneemt tijdens een subsidieaanvraag of tijdens het indienen van een artikel bij een tijdschrift. Dit betekent niet alleen dat je de data moet voorbereiden om te delen, het onderzoek zelf moet ook worden ontworpen met delen in gedachten.
Het openstellen van data hoort bij goed onderzoek, maar niet al het onderzoek kan worden opengesteld. Bijvoorbeeld wanneer je werkt met bedrijfseigen gegevens, zeer gevoelige gegevens of als er voorbehouden rechten zijn op de gegevens die je hebt gebruikt. Als dit het geval is, kun je met de EUR Data Repository een embargo op de data leggen. Dat betekent dat de data zichtbaar zijn in het repository maar niet openlijk toegankelijk zijn. Is toegang vereist,dan moet je een verzoek doen aan de eigenaar. Als het toepassen van een embargo je wordt aanbevolen, zorg er dan voor dat je aangeeft hoe toegang kan worden gevraagd en onder welke voorwaarden.
Het is begrijpelijk dat je vragen of zorgen hebt over het openstellen van je gegevens en het al dan niet toepassen van een embargo. Je facultaire datasteward kan je helpen deze problemen op te lossen.