DRAFT | Nederlands Economisch PenningKabinet

Duik in de wereld van penningen
vitrine met penningen

Het Nederlands Economisch PenningKabinet (NEPK) herbergt een unieke collectie van zo'n 2.700 penningen, die samen een beeld vormen van economische activiteiten in Nederland sinds 1900.

Het NEPK en Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zijn nauw met elkaar verbonden. Toen de stichting in 1961 werd opgericht, vond het NEPK zijn thuis in de Nederlandse Economische Hogeschool (nu EUR). De Universiteitsbibliotheek (UB) beheert deze historische collectie, inclusief penningen die gerelateerd zijn aan de stad Rotterdam en Desiderius Erasmus. 

De collectie is meer dan een verzameling penningen; het is een venster naar het verleden, een bron van kennis en een inspiratie voor de toekomst. De penningen bieden niet alleen inzicht in de economische geschiedenis, maar ook in de artistieke, culturele en sociale ontwikkelingen van ons land. 

Toegankelijke database 

Het is de missie van de UB om alle collecties open en toegankelijk te maken voor iedereen. Daarom beheren wij een database die informatie biedt over elke penning in de collectie. Of je nu een onderzoeker bent of gewoon nieuwsgierig, je vindt hier gedetailleerde beschrijvingen en achtergronden die deze historische schatten tot leven brengen. 

 

Munt versus penning: wat is het verschil? 

Penningen lijken weliswaar op munten, maar zijn geen betaalmiddel. Ze vervullen daarentegen een belangrijke rol als tastbare herinnering aan bijzondere momenten. Daarmee hebben penningen een emotionele en culturele waarde. Ze worden bijvoorbeeld uitgereikt ter herdenking van speciale gebeurtenissen of mijlpalen.  

Daarnaast hebben penningen ook artistieke waarde: in museale context vallen penningen meestal onder de beeldhouwkunst. Onze collectie bevat dan ook vele exemplaren van bekende beeldhouwers.  

Neem een kijkje bij de uitgelichte penningen hieronder of ga op onderzoek in onze database.

  • De oudste penning uit de collectie 

    De oudste penning uit de collectie toont het portret van Desiderius Erasmus, de naamgever van Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze zilveren penning is van de hand van Hieronymus Magdeburger, die in Saksen werkte. Hij is circa 1531 via de toen net ontwikkelde schroefperstechniek vervaardigd. 

    Opdrachtgever voor de penning was Erasmus zelf, die de penning cadeau gaf als een persoonlijk bewijs van erkenning en dank, bijvoorbeeld aan vrienden en aan personen die hem een dienst hadden bewezen. Dit exemplaar stamt uit een oude Nederlandse familieverzameling. 
    NEPK1850 [LINK TOEVOEGEN] 

    De oudste penning in de collectie toont het portret van Desiderius Erasmus
  • Art deco penning

    De veelzijdige ontwerper Chris van der Hoef (1875-1933) is één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode van de Art Nouveau en Art Deco. Opgeleid in de richting bouwornamentiek werd hij internationaal bekend om zijn creatieve ontwerpen van ornamenten op gebruiksaardewerk, tinnen vazen, borden en penningen. 

    Van der Hoef ontwierp deze specifieke slagpenning in 1927 voor de machinefabriek van C.T. Stork & Co in Hengelo, waar hij werd uitgereikt aan medewerkers bij 25-jarig dienstverband. 
    NEPK0579 [LINK TOEVOEGEN]
     

    Penning met olifant van ontwerper Chris van der Hoef
  • Rotterdamse haven als motor van de Nederlandse economie

    De Rotterdamse haven is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Op deze erepenning van de Stichting Havenbelangen Rotterdam is Pieter Caland afgebeeld. Hij is de man achter de aanleg van de Rotterdamse Waterweg, waardoor de haven kon uitgroeien tot de grootste van Europa (ooit van de wereld). 

    De gegoten penning is in 1973 ontworpen door de Rotterdamse beeldhouwer-medailleur Willem Verbon. Dit exemplaar werd in 1987 met inscriptie uitgereikt aan Jacques Schoufour, één van de laatste roemruchte Rotterdamse havenbaronnen. 
    NEPK1969 [LINK TOEVOEGEN]

    Penning met afbeelding van Pieter Caland
  • Gietpenning de Nederlandsche Bank

    Deze gietpenning is in 2004 ontworpen door de beeldhouwer en medailleur Eric Claus (1936) in opdracht van De Nederlandsche Bank, ter gelegenheid van het 190-jarig bestaan van deze instelling. Op de voorkant zie je de portretten van de 16 presidenten van de Bank sinds 1814. 

    Het blanco gezicht representeert president Jacques Teysset (1827-1828), van wie geen afbeelding is overgeleverd. De keerzijde toont het karakteristieke beeld ‘De Wachter’, dat symbool staat voor de taak van de Bank als hoeder van het Nederlandse financiële systeem. 
    NEPK2219 [LINK TOEVOEGEN]

    Gietpenning van de Nederlandsche Bank

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen