Dagboekstudie
Wat
Met een dagboekstudie worden participanten gevraagd gedurende een bepaalde periode een dagboek met dagelijkse opdrachten, reflectievragen en invuloefeningen in te vullen over een bepaald onderwerp. Vervolgens wordt samen met de participanten gereflecteerd op het dagboek.
Waarom
Een dagboekstudie dwingt participanten gedurende een langere periode stil te staan bij een onderwerp. Door hier naderhand het gesprek over te voeren kom je in dit gesprek voorbij antwoorden die eerste ingevingen zijn, waardoor je tot diepgaande inzichten komt.
Hoe
- Definieer één of enkele onderwerpen voor de dagboekstudie.
- Bepaal voor hoeveel dagen je de participanten wil laten reflecteren. Vaak wordt een week genomen, maar afhankelijk van het onderwerp of vraagstuk kan dit korter of langer zijn.
- Verzin voor elke dag één of enkele opdrachten of vragen die de participant helpt reflecteren op de gedefinieerde onderwerpen. Maak hierbij goed gebruik van het medium: in een dagboek kun je tekenen, een tijdlijn invullen, afbeeldingen of foto’s plakken, een brief schrijven, een stripverhaal maken, enzovoort.
- Geef vorm aan het dagboek. Maak een voorkant, instructiepagina en verzin hoe de bladzijdes van de verschillende dagen eruit komen te zien. Welke instructies geef je bij de opdrachten en vragen mee? En welke vorm van invullen werkt het beste?
- Print per participant een dagboek uit.
- Instrueer de participanten en overhandig de dagboeken. Geef de participanten voldoende tijd om het dagboek in te vullen.
- Stuur de participanten tussentijds af en toe een herinnering om het dagboek in te vullen - dit wordt nogal eens vergeten.
- Verzamel de dagboeken zodra deze zijn ingevuld.
- Bereid de reflectie goed voor: neem de dagboeken door en formuleer enkele vragen voor tijdens de reflectie. Wat valt op in de dagboeken? Waar zou je extra toelichting op willen?
- Reflecteer samen met de participanten op het dagboek. Neem hiervoor het dagboek mee en loop elke dag met ze door.