Wat is inclusief groepswerk?
Diversiteit in gedrag komt in alle teams voor. Met de Inclusief Groepswerk Toolbox kun je deze individuele verschillen ‘benutten’ door teamleden bewust te maken van hun sterke en zwakke punten. De boodschap is dat er voor iedereen ruimte is in het team: alle positieve bijdragen zijn welkom.
Belbin’s op onderzoek gebaseerde methode helpt mensen om de sterke kanten van hun gedrag te ontdekken, te verwoorden en bij te schaven. Belbin onderscheidt negen verschillende gedragsclusters – bijdragen die mensen kunnen leveren om het team vooruit te helpen. Dit worden de Belbin-teamrollen genoemd. Elke rol heeft zijn sterke en bijbehorende zwakke punten.
Aanbevolen wordt om aan het begin van het nieuwe academische jaar met de eerste stap van de toolbox te beginnen. Stap twee kan een paar weken later volgen als de studenten elkaar iets beter hebben leren kennen.
Stap 1. Stel het Belbin-kandidaatrapport op – De eerste stap richting meer zelfbegrip en effectievere manieren van werken bestaat uit het identificeren van onze gedragsstijlen.
Stap 2. Stel het Belbin-teamrapport op – We weten misschien wel wat we kunnen bijdragen, maar als we deze informatie niet met anderen delen, heeft dat weinig nut. Om goede teams samen te stellen en deze beter te laten presteren, moeten teamleden de sterke kanten van het gedrag van anderen begrijpen, herkennen en optimaal benutten, en zo min mogelijk ruimte geven aan de bijbehorende zwakke kanten.
In deze video worden de Belbin-teamrollen uitgelegd.
Onder aan deze webpagina staan downloadbare pdf’s met voorbeelden van een kandidaat- en een teamrapport.
- Meer zelfbewustzijn – Als individu leer je wat je belangrijkste sterke punten zijn en hoe je kunt aangeven hoe je wilt werken. Om een beter teamlid te worden, moet je bij jezelf beginnen. Deze tool helpt bij het verhogen van het zelfbewustzijn en de psychologische veiligheid. De tool verhoogt je zelfbewustzijn door je te helpen reflecteren op je gedragingen in verschillende scenario’s.
- Effectiever werken als individu en als team – De tool helpt ons te begrijpen dat we allemaal verschillende sterke en zwakke kanten hebben. Door deze punten te identificeren en deze kennis te benutten kan het team voordelen behalen met de sterke kanten en eventuele zwakheden compenseren.