Na de verkenningsfase is het tijd om je actief te verdiepen in een studie. Zo krijg je een beeld van of de studie echt bij je past. Na deze fase ben je in principe klaar om een definitieve keuze te maken.
Nadat je heel veel informatie hebt verzameld, houd je een klein aantal opleidingen op je lijst over. Deze opleidingen hebben jouw interesse. Met de volgende tests in deze studiekeuze fase ga je je verder verdiepen in je eigen competenties en interesses. Je onderzoekt nog gerichter of de opleiding bij je past!
Welke studie of welk beroep past bij jouw persoon?
De Jung Persoonlijkheidstest
Benieuwd hoe ver je nu bent in het maken van je keuze, kijk nog eens naar de uitslag van de oriƫntatiemeter of maak deze opnieuw.
Verdiep je eens in de e-studiegids van de opleiding waar jij belangstelling voor hebt, te vinden op de websites van de meeste instellingen. Deze studiegidsen geven een goed overzicht en beschrijving van alle vakken per studiejaar. Kijk ook alvast eens naar de masteropleidingen, zodat je ook een idee krijgt wat de specialisaties zijn van een opleiding.
- Open dag: Zorg dat je in ieder geval ook de Open Dag van deze opleidingen hebt bezocht, maar bezoek ook zeker de meer verdiepende activiteiten. Zo kun je een dag proefstuderen of een dag meelopen, dan volg je alvast wat colleges van deze opleiding. Natuurlijk kan je ook al je vragen stellen aan studenten en de studieadviseur van jouw favoriete opleiding. Je haalt het meest uit je bezoek wanneer je goed bent voorbereid. Download daarom ons lijstje met vragen en vul ze zelf aan!
- Meeloopdag: Wil je weten hoe het er echt in de collegezalen aan toegaat en vragen stellen aan ouderejaarsstudenten? Dan is een meeloopdag een geschikte activiteit.
- Chat met een student: Soms heb je een korte vraag over een opleiding of wil je controleren of jouw beeld overeenkomt met het beeld van een huidige student. Chatten met een student kan dan uitkomst bieden. Via de website van de faculteit die jij op het oog hebt, kun je dikwijls contact opnemen.
Praat eens met mensen die werkzaam zijn in de richting waar jij aan denkt. Wat doen zij precies? Hoe zijn zij daar gekomen? Misschien doet een oom of tante wel werk wat jij heel interessant vindt, vraag daar eens naar! Mocht je niemand in je eigen netwerk kennen, dan zijn er altijd online nog een aantal opties:
- LinkedIn: Wanneer je op de pagina van een bedrijf klikt, kan je gemakkelijk zien of er mensen in jouw netwerk hier werken of dat jij misschien via-via connecties hebt. Ook kan je op LinkedIn lid worden van vakspecialistische groepen via waar je wellicht met een professional in contact komt.
- Mentor Me (voor RSM studenten).
- EUR Alumni Platform: de universiteit organiseert verschillende interessante events voor en met alumni. Door deel te nemen aan deze evenementen kan je een netwerk opbouwen en veel te weten komen over een specifieke baan of sector.
Gratis studiekeuzetest
Als je inspiratie nodig hebt om je studiekeuze proces te starten
Twijfels over je studiekeuze?
Een carriere- en studiekeuze adviseur helpt je
Oriƫntatie
Als je niet zo goed weet wie je bent en wat je wilt
Verkennen
Als je branches met bijpassende studies wilt bepalen
Verdiepen
Als je al studies hebt gevonden en meer informatie zoekt
Beslissen
Als je op het punt staat een uiteindelijke beslissing te maken