Waarom is liefdesverdriet zo pijnlijk?

Freddy van der Veen legt het uit in een BBC podcast

Psycholoog dr. Freddy van der Veen, Erasmus Universiteit Rotterdam vertelt in de BBC podcastserie 'Why do we do that' over romantische afwijzing.

BBC radio 4 presenteert een nieuwe podcastserie 'Why do we do that' waarin Paleo-antropologe Ella Al-Shamahi in het culturele, historische en evolutionaire verhaal van onze soort duikt om de oorsprong van een aantal bekende alledaagse gewoonten te onderzoeken.

In de aflevering 'Waarom is liefdesverdriet zo pijnlijk?' praat psycholoog Freddy van der Veen over zijn werk op het gebied van online dating en romantische afwijzing.

Freddy van der Veen onderzoekt hoe mensen verschillen in hun reacties op romantische afwijzing en acceptatie. Hij gebruikt een online dating algoritme, vergelijkbaar met dating apps als Tinder. Deelnemers aan zijn studies worden in een laboratoriumsetting geconfronteerd met hoe ze romantisch worden beoordeeld, terwijl hun hersen- en hartslagreacties worden gemeten. Zijn bevindingen tonen aan dat romantische afwijzing gepaard gaat met een vertraging van de hartslag, waarvan wordt gedacht dat die de emotionele pijn weerspiegelt. Lopend onderzoek probeert deze reactie in verband te brengen met individuele verschillen in persoonlijkheidskenmerken, depressie en angst.  
Hij neemt ook deel aan het Erasmus Love Lab.

Universitair Hoofddocent
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen