Onderzoek naar burgergerichte publieke dienstverlening ontvangt een Veni subsidie

Bestuurskundige dr. Koen Migchelbrink van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft een Veni-subsidie van 320.000 euro toegekend gekregen door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Hij gaat onderzoek doen naar wat burgergerichte publieke dienstverlening kenmerkt. Waarbij het gaat om het versterken van de menselijke maat in de publieke dienstverlening. 

Publieke dienstverleners zoals de Belastingdienst of gemeentelijke schuldhulpverlening ervaren afnemend vertrouwen, tevredenheid en verbinding met de samenleving. Zij zouden het zicht op wat burgers weten, kunnen en verwachten uit het oog zijn verloren. In reactie op deze ontwikkeling experimenteren publieke dienstverleners met burgergericht beleid en dienstverlening. Burgergerichtheid verwijst naar de mate waarin publieke dienstverleners hun diensten en interacties prioriteren en afstemmen op de behoeften, competenties en verwachtingen van burgers. Toch weten we verrassend weinig over de kenmerken van burgergerichte dienstverlening, of over de mechanismen waarmee dit bijdraagt aan vertrouwen, tevredenheid en identificatie van burgers met dienstverleners. 

Over Veni 

De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs van NWO voor veelbelovende wetenschappers die recent gepromoveerd zijn. De beurs geeft onderzoekers de vrijheid om vanuit hun creativiteit en passie de komende vier jaar hun onderzoeksideeĆ«n verder te ontwikkelen. 

Over Koen Migchelbrink

Dr. Koen Migchelbrink is universitair docent publiek management bij Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen burgers en de overheid, naar hoe de opvattingen en gedragingen van ambtenaren de dienstverlening aan burgers beĆÆnvloeden, en naar de responsiviteit van publieke professionals en organisaties (zoals toezichthouders en uitvoeringsorganisaties). In zijn onderzoek maakt hij gebruik van verschillende onderzoeksmethoden, waaronder survey- en veldexperimenten. Daarnaast is hij betrokken bij verschillende praktijkonderzoeken voor externe partijen, bijvoorbeeld naar de compensatiemethodiek van slachtoffers van de Kinderopvangtoeslagenaffaire voor de gemeente Rotterdam en naar sociale inbedding en legitimiteit voor de Belastingdienst.

Onderzoeker
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen