Pedagoog en Socioloog dr. Daphne van de Bongardt is per 1 januari benoemd op de leerstoel ‘Relationele en seksuele ontwikkeling, educatie en gezondheid’ bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Deze leerstoel richt zich op het veelzijdige en complexe fenomeen van menselijke seksualiteit, en focust daarbij specifiek op de ontwikkelingsfasen van de adolescentie en jongvolwassenheid. Hoewel seksualiteit een centrale rol speelt in het ‘mens-zijn’ gedurende het hele leven, vormen de vroege relationele en seksuele ontwikkelingen in het eerste levenskwartiel essentiële bouwstenen voor levenslange ervaringen met liefde, intieme relaties en seksualiteit.
Daphne van de Bongardt: “Binnen deze leerstoel focus ik op de vraagstelling: Wat hebben jongeren nodig om gezonde, veilige en positieve relaties en seksualiteit te kunnen ontwikkelen en onderhouden? En wie of wat kan ze daarbij effectief ondersteunen, en hoe? Ik kijk daarbij naar de brede en complexe sociale context waarin jongeren zich bevinden, zoals het gezin, leeftijdgenoten en school, maar ook naar andere aspecten van onze snel veranderende maatschappij, zoals bijvoorbeeld de alomtegenwoordige onlinewereld en sociale media.”
De nieuwe leerstoel hanteert een transdisciplinaire benadering. Daphne van de Bongardt: “Ik ben een groot voorstander van samenwerking over de grenzen van disciplines, organisaties en landen. Ik vind het ook heel belangrijk om de stem van jongeren zelf centraal te stellen, bijvoorbeeld via verschillende methoden van cocreatie-onderzoek. Mijn doel is bovendien niet alleen om nieuwe wetenschappelijke kennis te ontwikkelen. Maar ook om deze kennis actief te delen en toe te passen daar waar het nodig is om jongeren –en hun omgeving– daadwerkelijk te ondersteunen in hun ervaringen op het gebied van liefde, intieme relaties en seksualiteit. Daarom is ook een meer structurele plek geven aan deze belangrijke thematiek in het onderwijs een belangrijk speerpunt van deze leerstoel.”
De nieuwe leerstoel heeft ook een sterke maatschappelijke visie en missie. Daphne van de Bongardt: “Seksuele gezondheid is niet iets wat op zichzelf staat. Het is innig verweven met ons fysieke, emotionele, mentale en sociale welzijn. Al decennialang laat wetenschappelijk onderzoek zien dat mensen die gezonde, veilige en positieve intieme relaties hebben, gelukkiger zijn, gezonder zijn en langer leven. Daar al vanaf jonge leeftijd in investeren, is geen overbodige luxe. Jongeren zijn tenslotte de samenleving van de toekomst.”
Over Daphne van de Bongardt
Dr. Daphne van de Bongardt is sinds 2016 verbonden aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). Ze doet onderzoek naar de ontwikkeling van adolescenten en jongvolwassenen op het gebied van liefde en seksualiteit vanuit een sociaal-contextueel perspectief. De vertaalslag tussen wetenschap, praktijk en samenleving is een belangrijke pijler van haar werk, en ook onderdeel van de missie van het Erasmus Love Lab dat ze in 2021 oprichtte. Daarnaast lopen bestuurlijke activiteiten, zowel binnen als buiten de universiteit, als een rode draad door haar carrière. Ze was onder andere programmadirecteur onderzoek bij Pedagogische Wetenschappen, voorzitter van de Young Erasmus Academy, en algemeen bestuurslid van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Momenteel is ze lid van de Raad van Advies van Stichting Seksueel Welzijn Nederland, vicevoorzitter van het EUR-programma voor Erkennen en Waarderen, en sinds maart 2023 afdelingsdirecteur van het Department of Psychology, Education and Child Studies (DPECS). De nieuwe leerstoel maakt onderdeel uit van het team ‘Behavioural Resilience in Action for Vital Existence (BRAVE)’ binnen DPECS.
- Professor
- Meer informatie
Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038, kooistra@essb.eur.nl