Waar gaat deze studie over?
In de master Governance en Management van Complexe Systemen houd je je bezig met weerbarstige maatschappelijke en bestuurlijke vraagstukken. Je bent op je best als je in complexe omgevingen je talent als bruggenbouwer in praktijk kunt brengen. Je leert vraagstukken te bekijken vanuit verschillende perspectieven, waarbij je rekening houdt met verschillende belangen en oplossingen bedenkt die recht doen aan de complexiteit van de vraagstukken.
Bovendien word je getraind in managementvaardigheden en loop je stage zodat je na je studie een vliegende start in de praktijk kunt maken. Met de opgedane kennis van management én de maatschappij geef jij straks richting aan verandering en verbind je mensen en organisaties.
Waarom deze master studeren in Rotterdam?
- Je leert maatschappelijke ontwikkelingen te analyseren vanuit een multidisciplinair en complexiteit erkennend perspectief.
- Je ontwikkelt kennis van management en beleid binnen de complexiteit van het openbaar bestuur.
- Je leert bruggen bouwen tussen (inter)nationale actoren en in complexe netwerken.
- Je praat niet alleen over de praktijk, maar werkt ook mét de praktijk (o.a. tijdens je stage).
- Het onderzoek van Bestuurskunde Rotterdam staat in de wereldtop.
Past deze studie bij jou?
In deze masteroriëntatie staat de complexiteit van besluitvorming centraal. We gaan op zoek naar de werking van complexe systemen en proberen oplossingen te vinden voor beleidsvraagstukken waar momenteel nog geen eenvoudige oplossingen voorhanden zijn.
Tijdens de master kijk je naar systemen die betrekking hebben op stedelijke ontwikkeling, klimaat, water, infrastructuur, gebiedsontwikkeling, energie, milieu en duurzaamheid. In dit programma beschouwen we dergelijke opgaven als samenhangende systemen. We werken met inzichten uit complexiteitstheorie zoals zelforganisatie, co-evolutie, toeval en non-lineaire dynamiek en verbinden deze aan bestaande bestuurskundige thema’s als governance.
Theorie en praktijk
Het programma besteedt veel aandacht aan de praktijk. Studenten voeren in de masterspecialisatie een praktijkonderzoek uit voor een opdrachtgever uit het openbaar bestuur. Je leert zo advies te geven aan ministeries, gemeenten en waterschappen dat wetenschappelijk onderbouwd is en praktisch toepasbaar is. Recent hebben studenten bijvoorbeeld advies uitgebracht aan Rijkswaterstaat over de aanpak van een groot waterveiligheidsproject bij Varik-Heesselt en de provincie Utrecht over de governance van het Utrecht Science Park.