Stage
In het tweede jaar van de bachelor Bestuurskunde ga je op stage. Tien weken lang werk je mee in een organisatie in het publieke domein. Je ervaart de (ambtelijke) organisatie en haar cultuur, de omgang met maatschappelijke vraagstukken, het formuleren en beïnvloeden van beleid allemaal van dichtbij. Zo krijgt de soms wat abstracte theorie van de eerste anderhalf jaar van de studie meer vorm en betekenis, ontwikkel je professionele vaardigheden en bouw je werkervaring op.
Studenten mogen zelf kiezen bij welke organisatie in de publieke sector ze stage gaan lopen. Zo kozen sommige studenten bijvoorbeeld voor een stage bij het Ministerie van Defensie, Stichting Diversiteitsland of de Gemeente Rotterdam. Andere studenten kozen juist weer voor een stage bij D66, waar ze mochten meewerken en meedraaien in de campagnes rondom de gemeenteraadsverkiezingen, of een stage bij de GGD Rotterdam Rijnmond waar ze een actieve rol hadden bij het schrijven van het jaarverslag.
De stage vond ik een enorme toevoeging aan de studie: het geeft een beter beeld van de praktijk en van de relevantie van de vakken.
Binnen Havensteder heb ik als stageopdracht mogen werken aan een onderzoek naar de huisvesting van bijzondere (kwetsbare) doelgroepen.
Ik vond het superinteressant om te zien hoe het onderwijs wordt georganiseerd
Studeren in het buitenland
Een verblijf in het buitenland biedt je een nieuw perspectief. Je verblijft in een andere cultuur en wetenschappelijke omgeving, maar leert ook anders te kijken naar de Nederlandse samenleving en het Nederlandse openbaar bestuur.
Voor studenten die tijdens hun bachelor ervaring in het buitenland willen opdoen, biedt de opleiding Bestuurskunde de mogelijkheid daartoe. De faculteit heeft goede contacten met partneruniversiteiten in en buiten Europa. Hierdoor zijn praktische zaken, zoals het waarborgen van de studievoortgang, administratieve procedures en huisvesting vaak al geregeld. Het Exchange Office van de opleiding ondersteunt studenten hierbij. Daarnaast zijn er beurzen beschikbaar waardoor een buitenlands verblijf voor studenten niet duur hoeft te zijn.
Studievereniging
Cedo Nulli: ik wijk voor niets.
Dit is de lijfspreuk van Desiderius Erasmus, en de naam van de faculteitsvereniging van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Neem als lid gratis deel aan de studiegroepen, bezoek lezingen, workshops, congressen en ga mee op studiereis. Ook de (thema)feestjes en borrels mogen we niet vergeten. Ga vooral voor een jaar in het bestuur: een onmisbare ervaring. Kijk op www.cedonulli.nl voor meer informatie.