Richard Steenvoorde houdt oratie aan de Erasmus Universiteit

Vriendschap als wereldbeeld
Datum
vrijdag 16 mei 2025, 15:30 - 19:00
Type
Inaugurele rede
Gesproken taal
Nederlands
Ruimte
Aula
Gebouw
Erasmus Gebouw
Locatie
Campus Woudestein
Voeg toe aan agenda

Op vrijdag 16 mei 2025 spreekt dr. Richard A.J. Steenvoorde OP zijn oratie uit bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan de Erasmus School of Philosophy. De rede, getiteld Alter ego: Over vriendschap als wereldbeeld, is een krachtig pleidooi voor vriendschap als dragend fundament van samenleving, politiek en waarheid.

In een tijd van polarisatie, wantrouwen en sociale fragmentatie, stelt Steenvoorde dat vriendschap meer is dan een persoonlijke voorkeur: het is een revolutionaire levenshouding, een daad van verzet en verzoening. Aan de hand van inspirerende voorbeelden – van Nelson Mandela tot Thomas van Aquino – toont hij hoe vriendschap niet alleen de menselijke maat herstelt, maar ook zicht biedt op hoop, vrijheid en gedeelde menselijkheid.

Volgens Steenvoorde is ware vriendschap geen vrijblijvende emotie, maar een vorm van performatieve filosofie: een manier van in de wereld staan die uitnodigt tot ontmoeting en openheid, ook (juist) met wie verschilt. Daarmee reikt hij een vernieuwend kader aan voor actuele maatschappelijke en kerkelijke vraagstukken.

De plechtigheid vindt plaats op vrijdag 16 mei 2025 om 16.00 uur in de Aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam, gevolgd door een receptie. Iedereen is van harte welkom om deze oratie bij te wonen.

Bekijk de livestream of terugkijken via:
https://eur.cloud.panopto.eu/Panopto/Pages/Viewer.aspx?id=22eac636-8728-4113-9d33-b27600a17f3f

Bio 

Richard Steenvoorde is sinds 1 januari 2024 bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is dominicaan en woont in Rotterdam. Steenvoorde promoveerde in de rechtswetenschappen (2008) en in de theologie (2023). Na een maatschappelijke carrière in de politiek, wetenschap, en het maatschappelijk middenveld trad hij in 2013 in bij de dominicanen en studeerde vervolgens theologie aan de universiteiten van Oxford en Leuven. Sinds 2024 is hij ook studentenpastor voor de internationale studentengemeenschap in Delft. 

Meer informatie

Na afloop: Receptie in Erasmus Building

Voor meer informatie of persverzoeken:
[Eddie Adelmund / Persvoorlichter ESPhil]
[adelmund@esphil.eur.nl]

Gerelateerde content
In een artikel in Nederlands Dagblad illustreert bijzonder hoogleraar christelijke filosofie Richard Steenvoorde hoe we hoopverlener kunnen worden.
Richard Steenvoorde publiceerde in september zijn nieuwe boek: 'The Experiment of the Coming Kingdom: A Political Theology of Religious Life After Agamben'.
Richard Steenvoorde looking into camera

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen