Boekpublicatie Richard Steenvoorde: 'The Experiment of the Coming Kingdom: A Political Theology of Religious Life After Agamben'

Boeken op een plank in een bibliotheek
Richard Steenvoorde looking into camera

De bijzonder hoogleraar en dominicaner broeder Richard Steenvoorde publiceerde zijn nieuwe boek: ‘The Experiment of the Coming Kingdom, A Political Theology of Religious Life after Agamben’. Als lichte bewerking van het proefschrift dat Steenvoorde in 2023 afrondde, biedt zijn boek een actuele verkenning van het snijvlak tussen geloof en wet.

Giorgio Agambens verkenning in de Homo Sacer-serie is een diepgaande herwaardering van de ingewikkelde relatie tussen mensen en het rijk van wetten, regels en politieke instellingen. Agambens interesse in het religieuze leven werd gewekt door de historische discussies over hoe religieuze gemeenschappen omgingen met (canonieke) wetgeving, met als doel strategieën te identificeren die toepasbaar zijn in onze hedendaagse context om een ​​nieuwe verbinding te creëren tussen de mensheid en de wet.

Boek Richard Steenvoorde The Experiment of the Kingdom Coming

Overeenstemming van de Dominicaanse traditie met Agambens visie op het recht dat een hogere missie dient

Deze studie onderzoekt de complexiteit van het Dominicaanse religieuze leven, met als doel een messiaanse hoop op Gods koninkrijk te belichamen. Het onderzoekt het menselijk vermogen tot vrijheid en discipelschap als een unieke goddelijke roeping. Bovendien merkt het een overeenstemming op van de Dominicaanse traditie met Agambens visie op de wet die een hogere missie dient. Ten slotte suggereert het dat het Dominicaanse leven een experimentele prefiguratie presenteert van harmonieuze coëxistentie van wet en vrijheid, en een potentiële eenheid biedt tussen de twee elementen in de context van het komende koninkrijk.

Het boek is opgenomen in de Louvain Monographs in Theology and Religious Studies-serie, die tot doel heeft om degenen die betrokken zijn bij onderzoek in theologie en religiewetenschappen over de hele wereld te voorzien van monografieën die zijn geïnspireerd door Leuvens lange traditie van theologische excellentie binnen de rooms-katholieke traditie. De voor publicatie geselecteerde delen in de serie worden onderworpen aan peer review door een redactieraad en internationale geleerden, en er wordt verwacht dat ze enkele van de beste reflecties van vandaag op de huidige theologie en religiewetenschappen tot uitdrukking brengen.

CV

Bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie Richard Steenvoorde behaalde zijn doctoraat in de rechten (2008) en in de theologie (2023). In een aanstelling van één dag per week zal Steenvoorde lesgeven en onderzoek doen naar het thema 'Wereldbeeld: een filosofie van getrouw leven in de wereld'.

Meer informatie

Het boek is verkrijgbaar via diverse verkooppunten, waaronder Uitgeverij Peeters Publishers.

Voor meer informatie of persaanvragen kunt u contact opnemen met Eddie Adelmund via adelmund@esphil.eur.nl.

Gerelateerde content
Richard Steenvoorde wordt bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Steenvoorde is dominicaan en woont in Rotterdam.
Campus woudestein in de zomer

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen