Trump's 'bevrijdingsdag' dreigt wereldhandel te ontwrichten

Op woensdag 2 april introduceert president Donald Trump een pakket aan importheffingen onder de noemer ‘Liberation Day’. Volgens Martijn Schippers, universitair hoofddocent aan Erasmus School of Law en gespecialiseerd in Europees douanerecht, zorgt de onduidelijkheid over de invoering van de heffingen voor chaos bij internationale bedrijven. 

Onzekere gevolgen

Schippers wijst erop dat eerdere tegenmaatregelen van de EU in 2018 bedrijven nog enige ruimte boden, maar dat de huidige situatie een groot financieel risico met zich meebrengt.

De Verenigde Staten richten zich vooral op de zogenoemde ‘Dirty 15’, landen die volgens Trump oneerlijk handel drijven met de VS. Deze lijst omvat onder andere de EU, China, Canada, Mexico en Zuid-Korea. Mocht er geen overeenkomst worden bereikt, dan volgen er nieuwe, wederkerige heffingen, waarmee de VS handelsbelemmeringen van andere landen willen compenseren.

Impact op bedrijven 

Martijn Schippers benadrukt dat bedrijven in onzekerheid verkeren over de gevolgen van de nieuwe tarieven. ‘Wat als geïmporteerde Amerikaanse goederen op 14 april aankomen? Moet je dan betalen? Dit kan bedrijven miljoenen kosten.’ Veel bedrijven stellen daarom hun importplannen uit in afwachting van verdere duidelijkheid.

Bovendien speelt de Europese CO₂-grensheffing (CBAM) een mogelijke rol in de handelsconflicten. De VS beschouwen deze maatregel als een extra belasting op hun producten. Schippers waarschuwt dat dit een nieuw strijdpunt kan worden in de toch al verhitte handelsrelatie tussen de EU en de VS.

De wereldwijde reactie 

De EU bereidt tegenmaatregelen voor, waaronder heffingen op Amerikaanse producten zoals zuivel, elektronica en alcoholische dranken. Daarnaast bestempelt Trump niet-tarifaire belemmeringen, zoals Europese voedselstandaarden, als handelsbarrières.

Volgens Schippers en andere experts blijft de situatie onvoorspelbaar. De handel kan al een klap krijgen voordat er echte besluiten zijn genomen. Internationale markten wachten met spanning af welke koers de VS daadwerkelijk zullen varen en of een handelsakkoord nog mogelijk is.

Gaan we Trump’s handelsoorlog voelen in onze portemonnee? 

Schippers spreekt op 1 april over dit onderwerp, tijdens zijn talk behandelt hij vragen als: Hoe werken de tarieven? Wat zijn de effecten voor Europa? Is dit beleid typisch Trump, of groeit het protectionisme wereldwijd al langer? En is minder handel eigenlijk erg? Het antwoord op deze vragen hoor je in Studio Erasmus, dé talkshow van de Erasmus Universiteit over wetenschap en actualiteit. 

Universitair Hoofddocent
Meer informatie

Lees dit artikel uit Het Financieele Dagblad waarin o.a. universitair hoofddocent Martijn Schippers aan Erasmus School of Law aan het woord komt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, communicatieadviseur aan Erasmus School of Law: rdegroot@ese.eur.nl, mobiel 06 53 641 846.

Gerelateerde content
Martijn Schippers heeft recent toelichting gegeven op de plannen van president Donald Trump om de invoerheffingen in de Verenigde Staten te verhogen.
Martijn Schippers, universitair docent Douanerecht aan Erasmus School of Law
Madeleine Merkx, hoogleraar Indirecte Belastingen aan Erasmus School of Law, beargumenteert waarom veel buitenlandse bedrijven via Nederland Europa bevoorraden
Madeleine Merkx
In deze reflectie gaan Efthymiou en Scherpenisse in op Trumps executive order over staatsburgerschap en de grondwettelijkheid ervan.
Wouter Scherpenisse (L) & Nick Efthymiou (R)

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen