In opdracht van de Raad voor de rechtspraak hebben Marnix Hebly, universitair hoofddocent Privaatrecht en Siewert Lindenbergh, hoogleraar Privaatrecht, beiden verbonden aan Erasmus School of Law, onderzocht hoe normering kan bijdragen aan betere behandeling van schadevergoedingsvorderingen in het strafproces. Het onderzoek heeft geleid tot het onderzoeksrapport 'Doen wat kan'. Het onderzoek is gefinancierd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de adviezen van de Commissie onderzoek stelsel schadevergoeding voor slachtoffers van strafbare feiten (Commissie-Donner). Deze commissie oordeelt dat de behandeling van de schadevergoedingsvordering binnen het strafproces beter moet. Naar aanleiding daarvan is door de voormalig Minister voor Rechtsbescherming (tegenwoordig de Staatssecretaris Rechtsbescherming) ingezet op 'normering en standaardisering' als oplossingsrichting. Van normering en standaardisering wordt een direct positief effect verwacht waar het gaat om rechtszekerheid en rechtseenheid, en er bestaat bij de betrokken ketenorganisaties veel steun voor.
De rol van normering bij schadevaststelling in het strafproces
Tegen deze achtergrond rijst de vraag wat normering kan betekenen voor een betere vaststelling van schadevergoedingsvorderingen in het strafproces. Uitgangspunt is dat de strafrechter in het strafproces oordeelt naar de maatstaven van het materiƫle civielrechtelijke schadevergoedingsrecht binnen het daarvoor bestaande civielrechtelijke besliskader. De onderzoekers inventariseren daarom welke knelpunten de behandeling van schadevergoedingsvorderingen naar civiel recht binnen het strafproces met zich meebrengt, en hoe normering die knelpunten mogelijk kan verzachten.
Naar een helder kader voor schadevergoeding in het strafrecht
Het rapport mondt uit in elf aanbevelingen die betrekking hebben op allereerst verheldering van materieelrechtelijke kaders, daarnaast de verbetering van de behandeling van schadevergoedingsvorderingen in het strafproces en ook de ordening en explicitering van wat in het strafproces niet kan worden behandeld. Nadere normering langs deze drie hoofdlijnen kan wezenlijk bijdragen aan betere behandeling van schadevergoedingsvorderingen in het strafproces. Bovendien kan structurele verduidelijking van wat wel en niet kan in het strafproces bijdragen aan een evenwichtiger en bestendiger slachtofferbeleid.
- Universitair Hoofddocent
- Professor
- Meer informatie
Bekijk het rapport hier.
- Gerelateerde content