Bij Erasmus School of Health Policy & Management leiden we de beleidsmakers, adviseurs, managers en gezondheidszorgonderzoekers van de toekomst op. Daarbij vinden we het belangrijk dat ze niet alleen uit de boeken leren, maar juist in de studie kennismaken met de praktijk en aan de slag gaan met concrete, maatschappelijk relevante vraagstukken.
Voor ons vak Person-Centered Care Delivery (PCCD) in de master Health Care Management, zoeken we zorgorganisaties die onze studenten de unieke kans willen bieden om wetenschap aan de praktijk te verbinden. Om de studenten inzicht te geven in persoonsgerichte zorg (PGZ/PCC) in de zorgpraktijk, hebben we veldsessies (hele dag!) gepland bij meerdere Nederlandse zorgorganisaties (bijv. ziekenhuis, eerstelijnszorgorganisatie, verpleeghuis).
Tegenwoordig wordt PGZ/PCC beschouwd als een essentiële dimensie van de kwaliteit van de gezondheidszorg en een centraal element in de missie van zorgorganisaties. Gezien de uitgebreide focus is het niet verrassend dat PGZ een ingang vindt in het gehele zorgcontinuüm, aangezien ziekenhuizen, poliklinieken en aanbieders van langdurige zorg ernaar streven PGZ te implementeren. Hoewel veel zorgorganisaties persoonsgerichte innovaties al vele jaren in hun faciliteiten omarmen, blijft de vertaling van PGZ naar de praktijk een uitdaging. De implementatie van PGZ kan ook variëren afhankelijk van de patiëntenpopulatie, zorgverleners en instellingen en de manier waarop professionals en patiënten begrijpen wat zorg inhoudt.
We willen studenten uitdagen om de geleerde theorie op een echt praktijkcasus toe te passen. Daarnaast bieden deze dagen een oriëntatie op de vaardigheden die een zorgmanager nodig heeft. Tijdens de bijeenkomst op dinsdag 16 september en/of vrijdag 19 september 2025 vragen we een groep van ongeveer 16-20 studenten om naar de persoonsgerichte zorgverlening binnen uw organisatie te kijken. Ze doen hiervoor in 4 kleinere groepjes eigen observaties en indien mogelijk twee tot zes medewerkers of leden van de patiëntenraad of cliëntenraad in uw organisatie in gesprek gaan. Vervolgens wordt van de studenten gevraagd de bevindingen te integreren en te analyseren in de vorm van ‘case study’ onderzoek. Dat ziet eruit als volgt
- De studenten krijgen de opdracht om te ontdekken hoe PGZ er in de praktijk uitziet en om te adviseren bij een PGZ-uitdaging.
- Elke groep neemt de rol aan van de leider/manager die belast is met het verbeteren van PGZ binnen de organisatie.
- Na de gesprekken is elke groep verantwoordelijk voor het presenteren van hun belangrijkste bevindingen en het vormen van hun advies over hoe de PGZ-uitdaging kan worden aangepakt.
- Na de presentatie is er gelegenheid voor de mensen uit de organisatie om kritische vragen te stellen en in discussie te gaan over de bevindingen.
Op deze manier krijgen de studenten een goed inzicht in persoonsgerichte zorgpraktijken en krijgen professionals van zorgorganisaties nieuwe perspectieven op hun casus/uitdaging.
De afgelopen jaren hebben studenten opdrachten gekregen van ziekenhuizen, instellingen voor langdurige ouderenzorg, en revalidatiecentra.
Enkele voorbeelden:
- Hoe zorg je ervoor dat het zorgpad voor een persoon met dementie zo vloeiend mogelijk kan verlopen?
- Hoe bouw en behoud je een persoonlijke vertrouwensrelatie met de cliënten waarin de wensen en behoefte centraal staat?
- Hoe bouw je een zorgomgeving waar geen onderscheidt gemaakt wordt op basis van ziekte en beperking, maar juist de wensen en behoefte van een persoonlijke individu centraal staan?
- Hoe kunnen we de informatieverstrekking van een bepaalde aandoening verbeteren zodat de patiënt meer zelfredzaam is?
Het is mogelijk om meerdere teams op dezelfde uitdaging te laten werken. Zo kan een uitdaging vanuit meerdere kanten worden belicht (zorgverlener, patiënt/cliënt, afdeling A en B), of kunnen verschillende type oplossingen worden verkend.
Op de praktijkdag (16 en/of 19 september 2025) willen we dus graag een groep van ongeveer 20 studenten naar uw organisatie sturen. Ze hebben zich van tevoren voorbereid op deze opdracht en informatie over uw organisatie gelezen.
Hoewel alle organisaties hun eigen programma mogen opstellen, zou een indicatie van de dag er als volgt uit kunnen zien: Tijdens de veldsessie introduceren professionals eerst hun organisatie, hun visie en focus op PGZ. Vervolgens wordt een casus/uitdaging gerelateerd aan PGZ met studenten besproken. In sommige organisaties krijgen studenten de kans om te praten met patiënten, zorgverleners, managers etc.
De studenten worden die dag begeleid door een universitair docent van de Erasmus Universiteit, zij zullen zorgen voor de begeleiding en ondersteuning.
Daarom vragen wij van opdrachtgevers dat zij:
- Een uitdaging inbrengen op het domein van persoons-, patiënt-, en/of cliënt-gerichte zorg dat relevant is voor hun organisatie. Vul hiervoor het webformulier zo volledig mogelijk in. De coördinator neemt vervolgens contact op.
- Een primaire contactpersoon aanwijzen die beschikbaar is op de praktijkdag en daarvoor voor overleg.
- De studentteams toegang geven tot de organisatie voor het doen van veldonderzoek. Minimaal 2 medewerkers en, indien mogelijk, leden van patiënten- of cliëntenraad om mee in gesprek te gaan over persoons-, patiënt- of cliëntgerichte zorgverlening van uw instelling en naar de presentatie te luisteren en feedback te geven en kritische vragen te stellen.
- Een ruimte aanbieden tijdens de praktijkdag voor de studenten om te kunnen werken (zaal/ruimte voor ongeveer 20 personen of 2 ruimtes voor 10 personen) tussen 10:00 en 16:00 uur met een beamer om hun presentatie te kunnen geven.
De studenten die onze opleiding volgen kunnen als manager in uw instelling of vergelijkbare instellingen komen te werken als manager of bestuurder. Deelname aan dit programma draagt bij aan de ontwikkeling van studenten om theorie en praktijk met elkaar te combineren. Behalve deze maatschappelijke winst krijgt u ook een analyse over persoons-, patiënt- of cliëntgerichte zorgverlening in uw organisatie. Door deelname krijgt u dus een globaal beeld over persoonsgerichte zorgverlening in uw organisatie en wordt u ook verteld waar verbeterpunten zitten met betrekking tot de uitdaging.
De projecten vragen enkel tijdsinvestering van de organisatie.
Contact
Indien u vragen heeft neemt u gerust contact op met ons.
- Hakan Abali
Relationship Manager Impact Education
E-mailadresTelefoon - Cornelia van Diepen
Coördinator Person-Centered Care Delivery
E-mailadresTelefoon