Design Thinking & Digitale Innovatie

Praktijkopdracht Master
Sofware Developer

Bij Erasmus School of Health Policy & Management leiden we de beleidsmakers, adviseurs, managers en gezondheidszorgonderzoekers van de toekomst op. Daarbij vinden we het belangrijk dat ze niet alleen uit de boeken leren, maar juist al vroeg in hun studie kennismaken met de praktijk en aan de slag gaan met concrete, maatschappelijk relevante vraagstukken. Dit noemen we Impact Driven Education.

Voor ons impactonderwijs in de European Master of Health Economics and Management (Eu-HEM), zoeken we casussen vanuit de praktijk op gebied van digitale innovatie. De bedoeling is dat studenten daar gedurende 12 weken aan kunnen werken. Ze leren in deze periode over het ontwikkelen van digitale innovaties die bijdragen aan de gezondheid en welzijn van de bevolking, en hoe dit soort innovaties ontwikkeld kunnen worden met behulp van design thinking. Dit passen ze direct toe op een casus ingebracht door een stakeholder uit de praktijk, waar ze een prototype voor ontwikkelen en testen. Een advies over en reflectie op de bredere, potentieel wereldwijde, bruikbaarheid van de digitale innovatie volgt. 

In het project vragen we studenten een digitale innovatie te bedenken om de gezondheid en/of welzijn van een bepaalde bevolkingsgroep te verbeteren. Het project loopt 11 weken (van begin september tot eind november), waarin de studenten ongeveer 2,5 dag per week aan de opdracht kunnen besteden. In de 5e en 12e week presenteren ze hun digitale innovatie aan de opdrachtgever. 

Week 1: Na de introductie van het vak, de opdrachtgever en de casus waaraan de studenten gaan werken, leren de studenten over de rol van digitale innovatie in de verbetering van de gezondheid en welzijn van de (Nederlandse) bevolking en de ontwikkeling van dit soort oplossingen met behulp van design thinking. 

Week 2-5: In week 2 tot 5 werken de studenten in een groep van 5 aan de opdracht van de opdrachtgever, terwijl ze tegelijkertijd ‘hands-on’ kennis maken met de basisprincipes van design thinking. In week 2 onderzoeken ze het gezondheidsprobleem van de bevolkingsgroep; in week 3 ontwikkelen ze digitale oplossing die gezondheid en/of welzijn zou moeten verbeteren; en in week 4 testen ze deze oplossing met gebruikers. Een presentatie voor de opdrachtgever volgt in week 5. 

Week 6-11: In week 3 tot 11 werken de studenten individueel aan eigen ontwerpproject in het kader van de opdracht van de opdrachtgever, welke ze op basis van de inzichten uit de voorgaande weken hebben geformuleerd. Ze passen design thinking principes toe en werken hun digitale oplossing verder uit. Tegelijkertijd leren de studenten over wat maakt dat een innovatie ‘werkt’ in verschillende contexten, en reflecteren ze op de bredere toepasbaarheid van hun eigen digitale oplossing. 

Week 12: Aan het eind van het project organiseren de studenten een expositie om de inzichten uit hun project te presenteren. De opdrachtgever maar ook andere belanghebbenden zijn aanwezig om de bedachte oplossingen te bespreken en te reflecteren op de inzichten uit het vak.

Gedurende het project moeten de studenten hun opdrachtgever op de hoogte houden van de voortgang, en feedback op hun oplossing verzamelen.

De afgelopen jaren hebben studenten opdrachten gekregen van gemeentes, GGD’s, een bibliotheek en een ontwikkelaar van digitale technologie. Andere partijen zoals de overheid, goede doelen, of zorgverzekeraars kunnen ook opdrachten aandragen.

Enkele voorbeelden:

  • Ontwerp een oplossing voor ouderen (65+ jaar) om fysieke mobiliteit te behouden of te verbeteren, preventief of tijdens rehabilitatie bij een ouderenzorgorganisatie, zodat ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
  • Ontwerp een oplossing om hoogbegaafde kinderen te helpen om te gaan met prikkels, zodat zij niet uitvallen op school
  • Ontwerp een oplossing om te voorkomen dat mantelzorgers van personen met dementie overbelast laten, zodat zij langer hun naaste kunnen ondersteunen.

Een interessante opdracht formuleert nog geen oplossing, en biedt studenten de ruimte om op onderzoek te gaan naar wat het probleem ‘achter het probleem’ is. 

De tweedejaars masterstudenten die werken aan de projecten brengen al enige kennis over zorg en gezondheid mee, en kunnen met u meedenken over complexe vraagstukken, mits goed gefaciliteerd. Verder is de Eu-HEM master is een internationale master, die gevolgd wordt door studenten uit Nederland, maar ook uit andere delen van de wereld. Sommige studenten beheersen de Nederlandse taal dus niet. 

Gezien deze punten, zoeken wij naar:

  • Vraagstukken waarbij studenten gevraagd worden om de gezondheid en/of welzijn van een deel van de Nederlandse bevolking (in een provincie, gemeente of bijvoorbeeld wijk) op te lossen. 
  • De oplossing voor het probleem in vraagstuk is nog niet bepaald, maar een digitale innovatie behoort tot de mogelijkheden. 
  • De opdrachtgever is beschikbaar van begin september tot eind november om de studenten tweewekelijks ca. een uur te spreken en van feedback te voorzien. 
  • Het is mogelijk op de oplossing in co-creatie te ontwikkelen met belanghebbenden in de organisatie, en de opdrachtgever helpt bij het identificeren van belangrijke belanghebbenden (zorg of welzijnprofessionals, beleidsmakers, burgers, etc.) en faciliteert de studenten bij het contact leggen met hen. 
  • Het niet beheersen van de Nederlandse taal is geen belemmering in werken aan het vraagstuk en het co-creëren van de oplossing met verschillende belanghebbenden.

Deze opdracht is geen stage! Studenten werken grotendeels op de universiteit of thuis aan de opdracht en komen voor dataverzameling naar de opdrachtgever. Helaas kunnen we geen vergoeding geven voor de tijdsinvestering van de opdrachtgever.

Deelname aan deze studentenprojecten levert opdrachtgevers veel op:

  • Nieuwe inzichten, ideeën en oplossingen.
  • Een eindverslag van de oplossing die de studenten hebben ontworpen.
  • Kennismaking met potentiële toekomstige stagiairs, afstudeerders of werknemers.

De projecten vragen enkel tijdsinvestering van de organisatie. Een succesvol project is wellicht om te zetten naar een vervolgonderzoek waar een bachelor- of masterstudent op zou kunnen afstuderen. Hier vindt u meer informatie over onze stage- en scriptietrajecten.

Contact

Indien u vragen heeft neemt u gerust contact op met ons.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen