Wil je meer uit je studie halen of heb je juist een steuntje in de rug nodig? Het Erasmus MC en de EUR bieden allerlei vormen van ondersteuning aan waar je kunt aankloppen voor vragen, advies of begeleiding. In onderstaand overzicht kun je zien bij wie je terecht kunt.*
*Studenten van de opleidingen Nanobiology en Klinische Technologie kunnen voor studiebegeleiding ook terecht bij de TU Delft.
De studieadviseurs van het Erasmus MC informeren en adviseren bij studiegerelateerde vragen zodat elke student studentsucces kan ervaren. De studieadviseurs zijn per mail bereikbaar, of je kunt een (online) afspraak maken. Gesprekken met de studieadviseur zijn vertrouwelijk.
Op de pagina over de studieadviseurs vind je meer informatie en de contactgegevens van jouw studieadviseur.
De studentendecaan werkt niet voor het Erasmus MC, maar voor de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De studentendecanen informeren, begeleiden en adviseren.
De universiteitspsychologen kunnen je helpen bij zowel studieproblematiek als problemen van psychische, sociale en/of emotionele aard, wanneer deze de voortgang van je studie belemmeren. Je bespreekt samen met de universiteitspsycholoog wat je nodig hebt. Soms is dat kortdurende persoonlijke begeleiding van de universiteitspsycholoog, in andere gevallen kan een workshop of training die de universiteitspsychologen aanbieden jou verder helpen. Als je specialistische of langdurige hulp nodig hebt, kan de universiteitspsycholoog je doorverwijzen naar een andere hulpverlener. Je kunt op deze pagina een afspraak maken voor het inloopspreekuur of een algemene intake.
Heb je dringend psychologische hulp nodig? Neem dan contact op met je huisarts. Buiten kantoortijden kun je terecht bij de huisartsenpost. Als je bang bent dat je jezelf iets aan zult doen bel dan 0900-0113, of ga naar https://www.113.nl/ voor hulp bij suïcidepreventie. Ook als je iemand kent die (mogelijk) suïcidaal is kun je contact opnemen met 113 door te bellen naar 0900-0113.
Als je tijdens je studie in het Erasmus MC te maken hebt met ongewenst gedrag (zoals agressie, geweld, (seksuele) intimidatie, discriminatie of ongelijke behandeling) dan kun je contact opnemen met de vertrouwenspersonen of ombudsman van het Erasmus MC*. Je kijkt samen met de vertrouwenspersoon of ombudsman naar mogelijkheden om de situatie te verbeteren. De ombudsman kan ook een onafhankelijk onderzoek instellen. Gesprekken met de vertrouwenspersoon en ombudsman zijn altijd vertrouwelijk.
Sinds kort is het ook mogelijk om grensoverschrijdend gedrag laagdrempelig en vertrouwelijk te melden via de app #zouikwatzeggen.
Twijfel je over wat je na je afstuderen wilt doen? Wil je tips voor een sollicitatie of advies over de arbeidsmarkt? Maak dan een afspraak met de loopbaanadviseurs van de EUR. Zij kunnen je ook helpen bij het maken van de juiste masterkeuze. Via persoonlijke gesprekken met de loopbaanadviseurs kun je ontdekken waar jij goed in bent en welke branche/specialisatie jou aanspreekt, of welk type baan het best bij jouw persoonlijke omstandigheden past. Je kunt ook langskomen voor een CV of LinkedIn check of deelnemen aan diverse workshops. Op deze pagina kun je een afspraak maken met een loopbaanadviseur.
Heb je behoefte om met iemand te praten over zingeving, spiritualiteit of wat jij belangrijk vindt in het leven? Dan ben je bij het studentenpastoraat op het juiste adres. Je bent welkom, ongeacht je religieuze of seculiere achtergrond. Bij het studentenpastoraat kun je terecht voor individuele gesprekken, groepsgesprekken of cursussen over uiteenlopende thema’s, zoals spiritueel welzijn, motivatie, persoonlijk leiderschap en leven met verlies. Kijk op Studentenpastoraat 010 voor de activiteiten en contactmogelijkheden die het studentenpastoraat nu aanbiedt.
Beoefen je topsport naast je studie, of wil je dit in de toekomst gaan doen? Neem dan contact op met de Erasmus Topsportcoördinator om de mogelijkheden en procedures, zoals het aanvragen van een topsport status, door te nemen. Op deze pagina vind je meer informatie over het combineren van topsport en studie.
Als je topsporter bent is het ook verstandig om tijdig een afspraak met je studieadviseur te maken om de mogelijke ondersteuning vanuit de opleiding te bespreken en een studieplanning te maken.
De universiteitspsychologen, loopbaanadviseurs en studentendecanen bieden verschillende workshops en trainingen aan over uiteenlopende onderwerpen, zoals mindfulness, studievaardigheden, studieswitch, netwerken en omgaan met tentamenangst. Kijk op de website voor het volledige aanbod.
Ook de studieadviseurs geven workshops voor eerstejaarsstudenten van de opleiding Geneeskunde over studieplanning, studievaardigheden en mentale voorbereiding. Informatie over deze workshops wordt gedeeld via SIN-Online.
Het Programma Studentenwelzijn EUR is er om mogelijkheden te creëren voor alle studenten, om hun persoonlijke groei te verbeteren en hun welbevinden te stimuleren. Zij bieden studenten toegang tot wat wij nodig hebben om hen op hun persoonlijke weg aan de universiteit te ondersteunen.
Het Student Wellbeing Programme organiseert regelmatig evenementen en bieden nieuwe vormen van ondersteuning, maar ze zijn er ook om je te helpen je weg te vinden.
Wil jij weten wat zij voor jou kunnen betekenen? Bekijk dan dit filmpje!
Of kijk op het Student Wellbeing Platform van de EUR. Dit platform is jouw go-to online ruimte, waar alles wat met welzijn te maken heeft samenkomt.
Op het platform kan je de volgende vinden:
- Gepersonaliseerde ondersteuning
- Sociaal en activiteiten
- Hulpmiddelen en bronnen
Ga meteen naar het Student Wellbeing Platform.
Lees hier meer over het Student Wellbeing Programme
Hieronder vind je de overige vormen van studentbegeleiding. Let op, deze staan niet in het overzicht.
Naast de studiebegeleiding aangeboden door het Erasmus MC zijn er nog andere mogelijkheden voor begeleiding. Studenten kunnen hiernaar verwezen worden door de studieadviseur.
Mogelijke verwijzingen zijn:
- Vertrouwenspersoon (EUR);
- Universiteitspsycholoog (EUR);
- Loopbaanadviseur (EUR);
- KNMG-artsennet
Wil je werken aan je ‘soft skills’, zoals leiderschap, spreken in het openbaar en communicatie? LifeVersity biedt gratis cursussen aan die worden georganiseerd en gegeven door studenten.
Wil je tijdens je opleiding een tijdje naar het buitenland om te studeren, coschappen te lopen of masteronderzoek te doen? Voor advies, begeleiding of vragen hierover kun je mailen naar student.exchange@erasmusmc.nl. Meer informatie is ook te vinden op deze pagina.
Studenten die vastlopen in de coschappen kunnen op verwijzing van een van de studieadviseurs terecht bij de consulent voor coassistenten, dr. A. van 't Spijker.
MATCH biedt professionele coaching voor Masterstudenten Geneeskunde. Wil je graag sparren over je toekomst, twijfel je soms over je studie of leg je de lat voor jezelf erg hoog? Dan ben je bij MATCH op het juiste adres. De professionele coaches van MATCH zijn ook arts en denken graag met je mee. Kijk op deze pagina voor meer informatie.