To receive the Rotterdam Talent Scholarship (ROTAS) meant a lot for me. No matter how much I wanted to go to EUC, the tuition was holding me back because I could not pay it. Fortunately, with ROTAS I was reimbursed for the tuition, housing, books and laptop. It took an enormous financial burden off my shoulders. ROTAS helped also for my professional development with networking, summer jobs and job application letters. (For Dutch scroll down)
Kethi Sinnathamby
EUC Alumna, ROTAS Grantee
1. Wie ben je, hoe oud ben je nu en waar woon je? Hoi, ik ben Kethi en ik ben 23 jaar oud. Momenteel woon ik in Tarwewijk.
2. Waarom koos je voor EUC? Toen ik op de middelbare school zat, had ik een NG/NT vakkenpakket. Helaas bleek het toch iets te moeilijk te zijn voor mij, waardoor ik moest overstappen naar een EM/CM vakkenpakket. Dit ging mij veel beter af en gelukkig haalde ik mijn diploma met mooie cijfers. Helaas vond ik het wel erg lastig om een passende bachelor te vinden, want de exacte vakken vond ik nog steeds erg interessant. Daarom was ik op zoek naar een bachelor waar ik de ruimte had om zowel exacte als maatschappelijke vakken te volgen. Ik werd erop gewezen dat bij het EUC deze mogelijkheid bestond. Na wat onderzoek en een meeloopdag
besefte ik mij dat dit de oplossing was voor mijn dilemma.
3. Hoe is het om de ROTAS-beurs te krijgen? Wat betekent het in de praktijk? Voor mij betekende dat veel. Hoewel ik erg graag naar het EUC wilde, hield het prijskaartje dat eraan vast hing mij in eerste instantie tegen. Dat kon ik simpelweg niet betalen, we hadden het thuis namelijk niet zo breed. Gelukkig kon ik een beurs krijgen van ROTAS. De beurs hield in dat mijn collegegeld, huisvesting en studiemateriaal (boeken en laptop) werden vergoed. De beurs nam een enorme financiële last van mijn schouders af en daar ben ik nog altijd dankbaar voor. ROTAS heeft mij niet alleen financieel geholpen, de stichting heeft ook bijgedragen aan mijn ontwikkeling op professioneel vlak. (Denk hierbij aan het schrijven van een sollicitatiebrief, een zomerbaan, netwerken)
4. Hoe was het voor jou om te studeren in het Engels? Voordat ik op het EUC begon, keek ik er tegenop. Ik was namelijk bang dat mijn Engels niet goed genoeg zou zijn. Gelukkig bleek het tegendeel waar te zijn. Je pikt het Engels erg snel op, omdat je er continue mee bezig bent. Je krijgt les in het Engels, je leest Engelse teksten, en je spreekt Engels met je medestudenten zowel op EUC als in het studentenhuis. Doordat je er de hele dag mee bezig bent, leer je snel om goed Engels spreken.
5. Hoe is het om te studeren met internationals en expats? Heel leuk! Je kunt erg interessante gesprekken hebben met internationals en expats, omdat ze vaak toch een iets andere weg hebben bewandeld dan jijzelf. Daardoor kun je anders tegen bepaalde onderwerpen aankijken dan zij dat doen, wat voor veel gespreksvoer zorgt. Je kunt veel van ze leren en zij ook weer van jou. Zo kun je bijvoorbeeld meer te weten komen over elkaars cultuur en manier van leven. Ik heb goede vrienden overgehouden aan mijn tijd op het EUC. En ook al zitten we nu ver uit elkaar, we hebben contact via social media. In de vakanties kunnen we elkaar opzoeken.
6. Wat is jouw advies voor iemand op het VWO die nog niet weet of zij/hij wil gaan studeren? Probeer voor jezelf te achterhalen wat je doelen zijn en of studeren daar aan zal bijdragen. Probeer uit te zoeken of er onderwerpen zijn waar je meer over zou willen weten of waar je iets mee wilt doen in de toekomst, en kijk of er een studie is die je kunt bieden wat je zoekt. Ga naar opendagen en doe een meeloopdag, op deze manier kun je zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ook is het handig om met mensen te praten die al studeren, dan kun je vragen hoe dat is en wat hun overwegingen waren om te gaan studeren.
Kethi