Paus: Theologie vereist interdisciplinaire dialoog

G.B. Ruggieri, Jesus visits the Temple, detail, fresco in Santa Maria sopra Minerva church, Rome, Italy.

In een nieuw Motu Proprio, ‘Ad theologiam promovendam’, actualiseert paus Franciscus de statuten van de Pauselijke Theologische Academie en roept deze op tot een moedige heroriëntatie en toewijding aan de interdisciplinaire en interconfessionele dialoog.

Een Kerk die “synodaal en missionair is en ‘voortgaat’” heeft een theologie nodig die ook voorwaarts gaat, aldus paus Franciscus. Volgens hem heeft de theologische reflectie behoefte aan epistemologische en methodologische heroriëntatie, en wordt daarom opgeroepen tot een "moedige cultuurverandering".

Theologie moet zich “ontwikkelen tot een cultuur van dialoog en ontmoeting tussen verschillende tradities en verschillende wetenschappen, tussen verschillende christelijke denominaties en verschillende religies”, aldus de paus. De theologie moet “open omgaan met iedereen, zowel gelovigen als niet-gelovigen.". Alleen door deze interdisciplinaire en interconfessionele benadering blijft zij relevant voor deze tijd, zo stelt de paus. 

Eén van onze hoogleraren, Paul van Geest, lid van deze Academie, vervult precies deze pauselijke wens op het snijvlak van Economie & Theologie. Wij streven ernaar om de interdisciplinaire dialoog tussen deze wetenschappen, en overigens ook tussen de verschillende confessies, gaande te houden. 

Gerelateerde links
Lees meer

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen