Na je studie

Bestuurskunde

Mogelijkheden na je studie

Als afgestudeerd bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit Rotterdam krijg je een vliegende start op de arbeidsmarkt. Of je nu aan de slag wilt als bestuursadviseur van een burgemeester, als consultant advies wil geven aan maatschappelijke organisaties, als beleidsmaker aan de slag wilt bij Rijkswaterstaat, of wilt gaan werken bij internationale organisaties, zoals de Europese Unie of de Verenigde Naties, Bestuurskunde is een mooie springplank. Midden in het vuur van de dynamische stad Rotterdam leer je bestuurlijke problemen effectief aan te pakken door mensen en organisaties te verbinden. Alles wat jij nodig hebt, is gedrevenheid, betrokkenheid en ambitie.

We raden je aan om na je bachelor nog een master te volgen, zodat je breder inzetbaar bent op de arbeidsmarkt. De bestuurskunde bachelor biedt direct toegang tot diverse masters binnen en buiten de Erasmus Universiteit. 

Aansluitende masters

Lees meer

Beleid en Politiek

Master in Beleid en Politiek: Ben je geïnteresseerd in het ingewikkelde snijvlak tussen politiek, beleid, media en samenleving: Lees meer.

Digitalisation in Work and Society

Wil je weten hoe digitale technologieën vormgeven aan hoe we werken, organiseren en besturen? Dan is deze multidisciplinaire master voor jou!

Educatieve Master Primair Onderwijs

Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO): wil je lesgeven in het primair onderwijs in een grootstedelijke context? Dan is dit de juiste master voor jou!

Governance en Management van Complexe Systemen

Master in Governance en Management van Complexe Systemen: We zoeken oplossingen voor beleidsvraagstukken waar geen simpele oplossingen voor zijn.

Governance of Migration and Diversity - Public Administration

Master Governance of Migration and Diversity - Public Administration: A specific focus on policies, politics and governments at various levels: Read more.
Studenten wandelen in de herfst op de campus.

International Public Management and Public Policy

Dit masterprogramma richt zich op het toenemende internationale karakter van publiek management en publiek beleid.

Management van HR en verandering

Master in Management van HR en verandering: Leer alles over HR en verandermanagement in publieke organisaties.

Polarisatie, Democratie en Samenleving

Leer maatschappelijke polarisatie begrijpen, ontdek waarom mensen verschillend denken over de democratie, en welke rol democratische vernieuwing kan vervullen.

Public Administration and Organisational Science (Research Master)

Dit uitdagende, tweejarige masterprogramma richt zich op fundamentele vraagstukken in de bestuurskunde en de theorie van organisatie. 

Public Governance, Management and Policy (online master)

Ben je geïnteresseerd in het leren over maatschappelijke problemen en bestuurlijke oplossingen? Ontdek onze nieuwe online master Public Governance, Management

Publiek Management

In deze masterspecialisatie leer je actuele strategische vraagstukken te onderzoeken en aan te pakken.

Urban Governance of Inclusive Sustainable Cities

Dit unieke programma is een samenwerking tussen Bestuurskunde en the Institute of Housing and Urban Development Studies (IHS).

Testimonials

Testimonial Simone Smit

Simone Smit - Alumna Bestuurskunde - Plaatsvervangend Directeur-Generaal bij de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst

Voor studenten die zich willen in zetten voor de ontwikkeling van de samenleving in brede zin en die meer willen weten van politiek en bestuur is bestuurskunde een uitstekende keus!
Voor studenten die zich willen in zetten voor de ontwikkeling van de samenleving in brede zin en die meer willen weten van politiek en bestuur is bestuurskunde een uitstekende keus!

Begin jaren ’90 waren de studies economie en bedrijfskunde vanwege uitstekende kansen op een mooie baan in het bedrijfsleven erg populair, maar ik was meer geïnteresseerd in complexe vraagstukken in het openbaar bestuur, veiligheid en politie in het bijzonder. Het bleek al snel de goede keus; een groot aanbod van vakken en verdieping op het thema veiligheid. Naast theorie was er ook aandacht voor vaardigheden zoals het schrijven van beleidsnota’s, vergaderen en presenteren. Ik heb daar later tijdens mijn werk veel aan gehad.

Tijdens het eerste jaar heeft het onderwijs en begeleiding door student assistenten in de kleinschalige werkgroepen me enorm op weg geholpen met de studie. Ik wilde daarom graag zelf ook als student assistent aan de slag en heb vanaf mijn tweede studiejaar binnen de vakroep bestuurskunde gewerkt. Waar ik ook veel van geleerd heb en met heel veel plezier op terugkijk, zijn de spelsimulatie weken waarin we als crisismanager of bestuurder aan de slag moesten. Ook mijn politieke interesse werd gewekt door de politicologie colleges, wat resulteerde in een bijbaan bij een Rotterdamse politieke partij in oprichting. En in navolging van de jaarlijkse banenmarkt gericht op afstuderende bedrijfskunde en economie studenten heb ik samen met een collega bestuurslid van Cedo Nulli een banenmarkt georganiseerd gericht op overheidsfuncties; dat bleek een groot succes.

Toen ik in mijn laatste jaar stage liep bij het ministerie van Binnenlandse Zaken ontdekte ik dat de studie weliswaar goed aansloot op de werkzaamheden van een beleidsambtenaar, maar ik was op zoek naar meer dynamiek en een combinatie van theorie en praktijk. Ik ben daarom na de studie aan de slag gegaan als management-trainee bij de politie Rotterdam-Rijnmond en heb vervolgens bijna 20 jaar in diverse leidinggevende functies bij de politie gewerkt. Mijn brede bestuurskundige kennis en vaardigheden sloten erg goed aan bij mijn werk. Inzicht in maatschappelijke vraagstukken, oog voor diverse belangen van partners in het veiligheidsnetwerk, maar ook kennis van netwerksturing en crisismanagement nam ik mee.

Vervolgens heb ik in 2014 de overstap gemaakt naar de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid (ministerie van Justitie en Veiligheid). Het was best een grote overstap van een uitvoeringsorganisatie naar een departement, maar de studie kwam weer goed van pas. Ik ben drie jaar werkzaam geweest als hoofd Bewaking en Beveiliging, verantwoordelijk voor de landelijke coördinatie van het stelsel bewaken en beveiligen. Het doel van het stelsel is het voorkomen van (terroristische) aanslagen op personen, objecten en diensten. Het stelsel regelt ook op welke manier beveiligd wordt, als er sprake is van dreiging. Bij bewaken en beveiligen zijn veel partijen betrokken: politie, OM, lokale besturen, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ministeries en de NCTV.  En sinds 2017 ben ik werkzaam als directeur contraterrorisme bij de NCTV. De NCTV coördineert de inspanningen van alle partijen in Nederland die een rol hebben bij terrorismebestrijding. Ook werkt de NCTV samen met andere overheden en in internationale samenwerkingsverbanden zoals de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Voor studenten die zich willen in zetten voor de ontwikkeling van de samenleving in brede zin en die meer willen weten van politiek en bestuur is bestuurskunde een uitstekende keus!

Testimonial Edwin van den Woestijne

Edwin van de Woestijne - Alumnus Bestuurskunde - Fund Director van het ASR Dutch Prime Retail Fund en Managing Director Commercieel Vastgoed

(..) al snel kwam ik er achter dat de studie Bestuurskunde mij prima paste. Een enorm breed vakkenpakket, van politicologie tot staatsrecht, van psychologie tot crisismanagement en van economie tot vergadertechniek.
(..) al snel kwam ik er achter dat de studie Bestuurskunde mij prima paste. Een enorm breed vakkenpakket, van politicologie tot staatsrecht, van psychologie tot crisismanagement en van economie tot vergadertechniek.

Toen ik in 1988 mijn VWO afrondde, was Bedrijfskunde mijn eerste keuze. Daar werd ik echter uitgeloot, dus ik moest op zoek naar een alternatief. Op de volgende pagina van de studiegids van de EUR stond Bestuurskunde, en tot mijn blijdschap presenteerde deze studie zich als breed en multi-disciplinair. Een jaartje Bestuurskunde kon nooit kwaad was mijn gedachte, dan loot ik volgend jaar weer mee bij die andere studie.

Maar al snel kwam ik er achter dat de studie Bestuurskunde mij prima paste. Een enorm breed vakkenpakket, van politicologie tot staatsrecht, van psychologie tot crisismanagement en van economie tot vergadertechniek. Tel daarbij op het overzichtelijke aantal uren college en diverse inspirerende hoogleraren/professoren. Uiteindelijk kon ik in de loop van de studie door keuzevakken, varianten en accenten sturen in de richting van mijn oorspronkelijke interesse in de private sector, en ben ik in 1993 afgestudeerd met een scriptie over publiek-private samenwerking bij de ontwikkeling van winkelcentra.

Dat was een mooie binnenkomer in de institutionele vastgoedsector, waarin ik sinds 1994 onafgebroken werkzaam ben. Eerst als projectmanager verantwoordelijk voor een groot winkelcentrum, na enkele jaren ook als leidinggevende over een team en de Nederlandse portefeuille. Sinds 2015 ben ik managing director commercieel vastgoed bij a.s.r. real estate, een onderdeel van de verzekeraar a.s.r.. Ik geef leiding aan een team van ongeveer 35 enthousiaste en hardwerkende collega’s en stuur het mooiste winkelfonds van Nederland aan. Het leuke van de vastgoedsector, is dat het in het hart van de maatschappij is. Iedereen woont, werkt, winkelt of verblijft in onroerend goed. En heeft er een mening over. Op allerhande vlakken is er nauwe samenwerking met overheden. Over bereikbaarheid, bestemming en herbestemming, veiligheid, uitstraling, energietransitie, enzovoort. Bestuurskunde heeft me daarvoor de perfecte basis geboden en er voor gezorgd dat ik op het benodigde niveau kan discussiëren met (bijvoorbeeld) juridisch en financieel specialisten. De meeste afgestudeerde bestuurskundigen zul je bij de overheid of semi-overheid aantreffen, maar ik stel vast dat ook complexe organisaties in de private sector carrièrekansen bieden.

Naast mijn werk ben ik voorzitter van Nevap, het Nederlands Vastgoedexploitatie Platform, lid van de beroepenveldcommissie van de opleiding Vastgoed & Makelaardij van de Hogeschool Rotterdam en, last but not least, lid van de adviesraad Bestuurskunde/Sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Gerco Buijk-Dijkstra

Gerco Buijk-Dijkstra - Alumnus Bestuurskunde - Senior adviseur - M&I/Partners

In mijn werk als consultant bij M&I/Partners, pak ik complexe (maatschappelijke) organisatievraagstukken op om deze te optimaliseren.
Gerco Buijk-Dijkstra alumnus Bestuurskunde
In mijn werk als consultant bij M&I/Partners, pak ik complexe (maatschappelijke) organisatievraagstukken op om deze te optimaliseren.

Ketens en netwerken, dat is wat ik interessant vond aan mijn eerste opleiding Logistiek & Economie aan de Hogeschool Rotterdam. Tegelijkertijd ontstond mijn interesse in politiek en maatschappij. Ik koos voor een lidmaatschap van het CDA en een vervolgopleiding Bestuurskunde, omdat ik daarin mijn interesses kon combineren met het creëren van maatschappelijke beweging.

Tijdens mijn opleiding heb ik inzicht verkregen in de complexiteit van overheden en governance. In mijn Master Publiek Management ben ik hiernaar opzoek gegaan in de dagelijkse praktijk van de jeugdhulpverlening. Mijn afstudeeronderzoek “De gemeente als regisseur?!” richtte zich op de regierol van de gemeente in de (toekomstige) taken in de jeugdzorg.

In mijn dagelijks werk bij M&I/Partners pak ik complexe (maatschappelijke) organisatievraagstukken op om deze te vergemakkelijken, optimaliseren of verbeteren. Ook breng ik talenten, enthousiasme en innovatie bij elkaar om met medewerkers een duurzame (gedrags)verandering door te maken. Daarnaast ben ik jarenlang verbonden geweest aan Alumnivereniging ABEUR, waar ik met plezier bestuurslid en voorzitter ben geweest. 

Gerco Buijk-Dijkstra alumnus Bestuurskunde

Maite Osses Bodde

Maite Osses Bodde - Alumna Bestuurskunde - Senior Beleidsmedewerker Migratiebeleid - Ministerie van Asiel en Migratie

Studeren in een multiculturele stad als Rotterdam sluit aan bij de sociale relevantie van het curriculum en dit past bij mijn ambities.
Maite Osses
Studeren in een multiculturele stad als Rotterdam sluit aan bij de sociale relevantie van het curriculum en dit past bij mijn ambities.

Zes jaar geleden verhuisde ik van mijn prachtige geboorteland Chili naar Nederland, een land dat in de tussentijd mijn thuis is geworden. Al vanaf mijn kindertijd voelde ik een sterke morele en sociale verantwoordelijkheid voor de bescherming en promotie van mensenrechten. Dit verantwoordelijkheidsgevoel ligt ten grondslag aan mijn motivatie en is verder gevormd en aangescherpt sinds mijn eerste jaren in Nederland. Mijn weg naar de universiteit is wellicht wat gecompliceerder en anders dan bij andere studenten. Eenmaal in Nederland aangekomen moest ik eerst de taal leren, waarna ik de middelbare school kon afmaken aan de VAVO. 

Mijn keuze voor Bestuurskunde is sterk gerelateerd aan mijn wil om bij te dragen aan een wereld waar mensen, ongeacht hun afkomst, een waardige levensstandaard kunnen hebben. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensenrechten op een eerlijke en consequente manier toegepast en gegarandeerd worden. De opleiding Bestuurskunde aan de EUR is een mooie keuze voor studenten die graag maatschappelijke vraagstukken vanuit verschillende perspectieven willen leren benaderen en deze inzichten op een praktische manier willen toepassen op de vele hedendaagse uitdagingen die een stad als Rotterdam kent.

Het eerste jaar is opgedeeld in acht blokken, met elk blok een ander vak. Deze structuur zorgt ervoor dat studenten dieper in het materiaal kunnen duiken, wat het verschil maakt tussen echt een vak leren of studeren om een vak te halen. De actieve betrokkenheid van de docenten en tutoren in de verschillende blokken is prettig. Ik geloof dat dit programma, gecombineerd met mijn persoonlijke ervaringen, een goede fundering zal vormen waarop ik mijn toekomstige carrière zal bouwen!

Maite Osses

Wies Loeffen

Wies Loeffen - Alumna Bestuurskunde - Beleidsmedewerker Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het belangrijkste dat ik tijdens mijn studie heb geleerd is om vanuit verschillende perspectieven te denken en daarmee met een open en brede blik naar maatschappelijke opgaven te kijken.
Wies Loeffen alumna Bestuurskunde
Het belangrijkste dat ik tijdens mijn studie heb geleerd is om vanuit verschillende perspectieven te denken en daarmee met een open en brede blik naar maatschappelijke opgaven te kijken.

De bacheloropleiding Bestuurskunde heb ik vooral gekozen vanwege de focus op maatschappelijke vraagstukken. Het belangrijkste dat ik tijdens mijn studie heb geleerd is om vanuit verschillende perspectieven te denken en daarmee met een open en brede blik naar maatschappelijke opgaven te kijken. Deze manier van denken helpt mij tijdens mijn huidige werk als beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid.

Tijdens het Masterprogramma Management van HR en Verandering liep ik stage bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Na mijn afstuderen heb ik daar een aantal jaren gewerkt bij de afdeling Personeelsbeleid van de Rijksoverheid, op diverse thema’s zoals diversiteit, arbeidsmarktbeleid en leiderschap. Veel van deze onderwerpen stonden centraal in mijn (master)opleiding, waardoor ik de kennis en theorie uit de opleiding direct in de praktijk kon brengen. Op dit moment werk ik bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, aan het thema arbeidsmarktdiscriminatie. Een grote sociale opgave, waar mijn achtergrond als bestuurskundige me helpt om te komen tot werkbare oplossingen, stakeholders hierbij te betrekken en dit te vertalen in beleid.

Wies Loeffen alumna Bestuurskunde

Wilma Slinger

Wilma Slinger - Alumna Bestuurskunde - Projectleider bij kennisnetwerk SPV

De opleiding bestuurskunde heeft het voor mij mogelijk gemaakt over te stappen naar een ander type functie waar ik de breedte van de kennis die ik heb opgedaan ook goed kan inzetten.
De opleiding bestuurskunde heeft het voor mij mogelijk gemaakt over te stappen naar een ander type functie waar ik de breedte van de kennis die ik heb opgedaan ook goed kan inzetten.

Ik werkte na mijn HBO-opleiding Bibliotheek en Documentaire informatie vanaf 1990 al zo’n acht jaar als informatiespecialist op verschillende plekken in speciale bibliotheken. In mijn laatste functie werkte ik op het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat en merkte ik dat het steeds meer ging wringen… ik wilde me meer inhoudelijk bemoeien met de informatie die dagelijks door mijn handen ging en niet alleen maar doorgeefluik zijn. En toen viel mijn oog op die ene advertentie waar de verkorte opleiding Bestuurskunde voor HBO-afgestudeerden werd aangekondigd.

Mijn leidinggevende steunde mijn wens om deze te gaan volgen en zo geschiedde… Twee jaar hard werken volgde met twee, soms drie avonden naar de EUR. Het gaf heel veel energie om van collega-studiegenoten te leren over andere werkomgevingen en het lukte me om mijn diploma in twee jaar te halen.

En toen wilde ik natuurlijk meer… ik kreeg de kans bij een klein kennisplatform te gaan werken op het gebied van verkeer en vervoer dat gehuisvest was bij een onderdeel van Rijkswaterstaat maar waar mensen vanuit verschillende overheidslagen waren gedetacheerd. We maakten de vertaalslag van de kennis die bij RWS aanwezig was naar wat bijvoorbeeld gemeenten nodig hadden voor hun verkeers- en vervoerbeleid. Dit is wat ik wilde: kennisgericht maar nu vanuit de inhoud en met heel veel contacten in een ambtelijke en politieke context. Mijn informatie-achtergrond bleek samen met de opleiding bestuurskunde de perfecte combinatie.

Dit kleine kennisplatform groeide uit zijn jasje en heel wat jaren (en verhuizingen) later is het onderdeel geworden van kennisinstituut CROW, een breder kennisinstituut op het gebied van infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, en werk en veiligheid.

Inmiddels heb ik mij als projectleider al met veel onderwerpen beziggehouden, zoals verkeersveiligheid, kindvriendelijke openbare ruimte, parkeerbeleid, gedragsbeïnvloeding in mobiliteit en recent een thema als de Omgevingswet hoe je die als overheid kan benutten voor je opgave van een leefbare stad. Dit alles vanuit een ‘kennisblik’ maar ook met gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen en de praktijk van de ambtenaar verkeer en vervoer.

Een tweede rol vervul ik als secretaris van het Kennisprogramma Verkeer en Vervoer (KpVV), een programma van bijna 4 miljoen euro van CROW waarmee we de decentrale overheden helpen om hun beleid op dit vlak nog beter te kunnen maken.

Sinds kort ben ik toegetreden tot de adviesraad van de opleidingen Bestuurskunde en Sociologie van de EUR. Een beetje wrang was het wel dat het eerste agendapunt het opheffen van de deeltijdopleiding Bestuurskunde was. Tijden veranderen.. mensen willen niet meer langere tijd meerdere avonden ‘naar school’. Voor mij was het destijds de ideale oplossing om me verder te scholen in een richting waar ik nog iedere dag met heel veel plezier in werk!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen