Regio

View of rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam is betrokken bij vier regiodeals bestaande uit consortia waarbij vele regionale partijen bij zijn aangesloten. Convergentie programma Resilient Delta is vertegenwoordigende partij voor de EUR. De Rijksoverheid financiert de regiodeals.

Contactpersonen

Regio Deals

Via het Convergentie Resilient Delta Initiative is Erasmus Universiteit Rotterdam betrokken bij de volgende twee Regio Deals, waarvan een groot deel van de financiering komt van de Rijksoverheid.

De Regio Deal Smart Delta Drechtsteden richt zich op het maken van stappen om het leven en de kansen voor bewoners te verbeteren en tegelijkertijd het milieu gezonder te maken. De focus ligt op het gebruik van technologie om maatschappelijke vooruitgang te stimuleren.

Het verbeteren van levensstijlen en leefomgeving

Resilient Delta zal een belangrijke rol spelen door een bijdrage te leveren via het SPRING onderzoeksconsortium en het T-Roffa Tree Lab. SPRING richt zich op nauwe samenwerking met overheden, bedrijven, burgers en verschillende belanghebbenden om onderzoek te doen gericht op het verbeteren van levensstijlen, het verbeteren van de leefomgeving en het verhogen van de levensverwachting van bewoners.

Maassluis, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen – de Waterwegregio – bundelen hun krachten om de kwaliteit van leven, wonen en werken in hun gemeenten te verbeteren. 

Stimuleren van welvaart

Resilient Delta richt zich op verschillende gebieden. Enkele onderwerpen waar RDI in zal verdiepen zijn het vergroten van de leefbaarheid, het bevorderen van gelijke kansen, het stimuleren van welvaart, het uitvoeren van interventies op buurtniveau, het stimuleren van burgerparticipatie en meer. 

Het Resilient Delta initiative zal zich samen met andere Regiodeal-partners zoals Capelle aan de Ijssel en buigen over de specifieke problemen waar deze 'new towns' mee kampen, om gezamenlijk tot duurzame oplossingen te komen.

Het Resilient Delta initiative gaat intensief samenwerken met veertien gemeenten, het Hoogheemraadschap Rijnland en andere partners in de regio om deze problemen aan te pakken en de sierteeltregio toekomstbestendig te maken.
 

Regionale Samenwerkingen

Erasmus Universiteit Rotterdam is vertegenwoordigt in verschillende regionale samenwerkingen. Door middel van deze samenwerkingsverbanden dragen we bij in het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken die vragen om een intensieve gezamenlijke inzet.

De Convergentie is een nieuw samenwerkingsmodel voor onderzoek, waarbij sociale, technische en medische kennis en methoden worden samengevoegd. De samenwerking tussen Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft is gestart in 2020.

Complexe hedendaagse problemen oplossen

Convergeren wordt in wetenschappelijke literatuur wereldwijd zelfs gezien als de beste manier om complexe, hedendaagse problemen op te lossen op het gebied van gezondheidszorg, energie, voedsel, klimaat of water. De TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC gaan een Convergentie Alliantie aan om tot een beter begrip en een betere aanpak te komen van de uitdagingen die spelen in de Rotterdamse delta en in stedelijke delta’s wereldwijd.

Het samenwerkingsverband bestaat uit vijf pijlers:

De Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam werken samen in de strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus Universiteiten.

Samen werken aan maatschappelijke vraagstukken

Het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken vraagt om een intensieve gezamenlijke inzet van universiteiten, in nauwe samenwerking met maatschappelijke partners. De drie universiteiten kunnen door gebruik te maken van hun hoge wetenschappelijke kwaliteit, de breedte van de grotendeels complementaire portfolio’s en de ligging in elkaars nabijheid inter- en multidisciplinair samenwerken aan regionale, nationale en globale uitdagingen. 

In dit samenwerkingsverband staan vier maatschappelijke thema's centraal. Deze zijn richtinggevend voor het huidige en toekomstige onderwijs en onderzoek in LDE-verband. Op deze onderwerpen zijn acht Centre’s en programma’s actief:

  • Sustainable Society
  • Inclusive Society
  • Healthy Society
  • Digital Society

Medical Delta is een transdisciplinair samenwerkingsverband van meer dan 1.000 deelnemers van Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden en vier Zuid-Hollandse hogescholen (De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden en Hogeschool Inholland). 

Innovatieve oplossingen voor duurzame gezondheidszorg

Samen met bedrijven, zorginstellingen en overheden werken zij aan innovatieve oplossingen voor een duurzame gezondheidszorg. Dit doet Medical Delta onder meer met transdisciplinaire onderzoeksprogramma’s en praktijkgerichte living labs. Medical Delta vormt hiermee de spil van het gezondheidszorg & innovatie ecosysteem in Zuid-Holland en daarbuiten. Vanuit EUR en Erasmus MC is een groep Medical Delta hoogleraren aangesteld.
 

SmartPort is de kennishub van de Rotterdamse Haven. We slaan een brug tussen het havenbedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden, stimuleren allianties, financieren wetenschappelijk onderzoek en bevorderen de verspreiding van openbare kennis.

De haven van de toekomst 

SmartPort heeft als kennishub één centraal doel: kennisontwikkeling voor de haven van de toekomst (2030-2050). Dit doen we op basis van vragen vanuit het Rotterdamse bedrijfsleven en ter versnelling van innovatie. SmartPort is een not for profit samenwerkingsverband van Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, gemeente Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Technische Universiteit Delft, TNO, Deltares en Marin.

 

Impact Centre Erasmus

Impact Centre Erasmus wil met impactdenken, -meten en -sturen organisaties stimuleren de grootst haalbare maatschappelijke bijdrage te leveren. Dit zodat mensen en middelen bewust en effectiever worden ingezet om economische, maatschappelijke en ecologische ambities te behalen. Impact Centre Erasmus werkt met en voor het bedrijfsleven, de overheid, NGO's en goede doelen om hen te ondersteunen weloverwogen keuzes te maken. 

Erasmus Centre for Entrepeneurship (ECE)

ECE is onderdeel van Erasmus Universiteit Rotterdam. Het is het centrum voor ondernemerschapsonderwijs en -onderzoek. Het stelt ECE startende- en doorgewinterde ondernemers in staat door middel van kennis, netwerken en toegang tot middelen hun ideeën om te zetten in bloeiende ondernemingen.

Door samenwerking met ondernemers, de academische wereld, de overheid en industriële partners, geeft ECE actief vorm aan de toekomst van ondernemerschap en stimuleert positieve economische en sociale verandering, zowel lokaal als wereldwijd.

Erasmus Enterprise

Erasmus Enterprise is een samenwerkingsgemeenschap dat zich inzet voor visionaire ondernemers. Het unieke ecosysteem van Erasmus Enterprise combineert de beste multidisciplinaire expertise uit Rotterdam en Delft, evenals regionale investeringsfondsen, op één centrale locatie - de EUR Woudestein Campus.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen